Kellemetlen nyári társak

- Írta: DA

Kellemetlen nyári társak

A nyár kánikulai és viharos napjai egyaránt kedveznek a különböző rovaroknak, élősködőknek, akik akár a strandon, akár otthonunkban kellemetlen ellenfeleinkké válhatnak ezekben a hetekben. Nem mindegy persze, hogy szúnyog, darázs vagy valami más csíp/szúr/mar meg minket.

Vérszívók
A nyári élősködők közül kétségtelenül a szúnyogok a legkellemetlenebb társak a mindennapokban: habár Magyarországon is rendszeresen irtják őket, bizonyos területek minden évben fokozottan fertőzöttek maradnak, és egyes régiókban – így például a Tisza egyes vidékein – minden túlzás nélkül elviselhetetlenné teszik az életet az év megfelelő szakában, olyan nagy számban vannak jelen. Ami a szúnyogok ízlését illeti, a felnőtteket jobban támadják, mint a gyerekeket, hiszen az emberek testkémiája korosztályonként eltérő, az izzadság vonzza a rovarokat, egy nagyobb ember pedig több szén-dioxidot ad le a környezetébe, amire szintén rajzanak a vérszívók. Ugyanígy a terhes nőket is fokozottan kedvelik, és – egyelőre tisztázatlan okokból – azoknak is nagyobb esélyük mutatkozik a sok csípésre, akiknek nullás a vércsoportjuk. Közismert tény, hogy a sárga színre is ragadnak, és amennyiben legurítottunk pár sört a strandon, szintén előszeretettel támadnak majd meg minket azokhoz képest, akik nem ittak alkoholt. Ami a szúnyogcsípést illeti, ez persze a szó klasszikus értelmében véve nem csípés: a nőstény szúnyogok sajátos ormányukkal nyitják fel a bőrünket, oda befecskendezik a nyálukat, és miután ezzel elérzéstelenítették a szóban forgó részt, kiszívják a vért.
A szúnyogtámadás alapesetben nem veszélyes, de mivel a szúnyognyál különböző fehérjékből áll, kellemetlen allergiás reakciókat válthat ki az erre érzékenyeknél. Emellett a vérszívók mintegy 30 százaléka fertőzött bizonyos vírusokkal. Ezek közül Magyarországon nem igazán jellemzőek az igazán veszélyes fertőzések, így a malária és a nyugat-nílusi vírus, de azért nem is nulla a megbetegedési kockázat. Fontos továbbá, hogy ne vakarjuk a csípéseket, így ugyanis könnyen felülfertőződhetnek.
Darazsak
Míg a szúnyogcsípés a legtöbb esetben csak kellemetlen, mintsem fájdalmas, a méh- és darázscsípésekkel más a helyzet, így sokan rettegnek is tőlük, mint a tűztől. Ennek persze megvan az oka: a darázs és a méh szúrása valóban pokolian fájhat, kellemetlenül meg is duzzad, és nagyon sokan allergiásak rájuk, az ilyen reakciók pedig akár halált is okozhatnak a megfelelő ellátás hiányában. A két rovar támadása közötti alapvető különbség, hogy a darázs többször is képes szúrni, a méh azonban maga is elpusztul a támadáskor, mivel a fullánkján kis visszahajló horgok vannak, amik beszakadnak a sebbe a kibocsátott méreganyaggal együtt. A méheknél emellett savas, a darázsnál lúgos a méreganyag kémhatása, ami a kezelés módját is eldönti: a darázscsípésre tehát jó enyhítő a citromlé, a méh szúrását viszont jó eséllyel csak még fájdalmasabbá varázsoljuk majd vele. Utóbbi esetben jól tesszük, ha megpróbáljuk eltávolítani a sebből a fullánkot.
Az említett allergiás tünetek különbözőek és látványosak lehetnek a durva kiütésektől kezdve a száj vagy a szem ijesztő duzzanatáig, a fulladásos rohamok azonban sokkal veszélyesebbek ezeknél. Ilyen esetekben mindig forduljunk haladéktalanul orvoshoz, ha ugyanis a beteg nem kap ellátást, az akár az életébe is kerülhet. Ha kisgyermeket szúrt meg a darázs vagy a méh, minden esetben menjünk orvoshoz, és ugyanígy akkor is, ha egyszerre több rovar tett rajtunk erőszakot. A tévhitekkel ellentétben a kalcium nem ér túl sokat ilyen esetekben, az allergiás rohammal ugyanis kizárólag antihisztamin-készítmények révén lehet felvenni a harcot.
Még egy gyakorlati tanács a méhekkel és a darazsakkal kapcsolatban: a legtöbben ingerülten csapkodni és hadonászni kezdenek, ha feltűnik a közelükben egy-egy rovar, ezzel azonban csak a szúrás kockázatát növeljük, hiszen az állat támadásként értékeli reakciónkat. Ha pánik és túlreagálás helyett inkább nyugton maradunk, nagyobb esélyünk mutatkozik arra, hogy tovaszálljon.
Egyebek
Mivel a pókok lakásunkban az év minden szakában velünk élnek, marásuk sem olyan évszakfüggő, mint mondjuk a szúnyogok esetében. A kérdéskör emellett igen összetett is, hiszen ahány pók, annyiféle marás – maradjunk annyiban, hogy Magyarországon nem élnek mérges pókok, így ha nem vagyunk allergiásak, a hazánkban megtalálható fajok támadásai esetében nincs okunk aggodalomra, bár tény, hogy a pókmarás adott esetben még a szúnyogcsípésnél is jobban viszkethet. A hangya, a poloska vagy a bolha csípése pedig ugyan jellemző, de csupán kellemetlen viszketést okoz – ezek a sérülések különösebben nem veszélyesek.


Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár