Külföldön óvatosan a pókokkal!

2011.07.19. - Írta: DA

Külföldön óvatosan a pókokkal!

A nyári meleget megkeserítő szúnyogcsípésekkel már foglalkoztunk, de a pókcsípések is ebben az évszakban a leggyakoribbak. Magyarországon szerencsére nem élnek veszedelmes pókok, így nem kell félnünk, ha gyermekünket vagy minket megmar egy példány a kertben vagy a strandon, amennyiben azonban külföldön nyaralunk, feltétlenül tájékozódjunk előzetesen, milyen mérges pókok élnek az adott országban!

Először is tisztázni kell: a pók motivációja sosem azonos a szúnyogokéval, ha megmarnak minket, hiszen ezek az állatok rovarokkal táplálkoznak. Vagyis a pók elsősorban akkor csíp, ha veszélyben érzi magát. Mérge ugyanakkor összetettebb a darazsakénál vagy a méhekénél, hiszen elsődleges funkciója nem a védekezés vagy a támadás, hanem az áldozatok elkábítása és könnyebb fogyaszthatóságuk elősegítése. Mivel a méreg nagyrészét különböző fehérjék alkotják, az emberre ezek az anyagok igazán nem veszélyesek, de a csípés megduzzadhat, helye kipirulhat. Ilyenkor elegendő fertőtleníteni a kérdéses területet, és lehetőleg még akkor se vakarjuk, ha elviselhetetlen a viszketés, mert könnyen felülfertőződhet.

Magyarországon valamivel több mint ezer különböző pókfajta honos, közülük leggyakrabban házi zugpókokkal, keresztespókokkal vagy kaszáspókokkal találkozhatunk a lakásban vagy a ház körül. Egyikük sem mérgező, vagyis ha megmartak minket, alapesetben felesleges orvoshoz rohanni: hacsak nem vagyunk allergiásak, nem lesz komolyabb bajunk. Ha azonban külföldön, főleg egzotikus vidékeken töltjük a nyári szabadságot, érdemes előre tájékozódni a helyi pókfajtákról. A legismertebb mérges pókok közé tartozik a fekete özvegy, amelynek mérge súlyos izomgörcsöket, hányásrohamokat és légzési nehézségeket okozhat. Még ennél is veszedelmesebb a barna hegedűpók mérge, amely a sejtek halálához vezethet az adott területen. A mintegy tizenöt centiméteres, Amerikában és Ausztráliában is honos vadászpók mérge nem veszélyes igazán, ám szinte elviselhetetlen fájdalmat okoz. A gyakran házikedvencként tartott madárpókok támadása szintén inkább csak kellemetlenségekkel jár, mintsem igazán veszedelmes lenne. Más pókok mérge különös hatásokkal jár. Ilyen például a brazil vándorpók, amelynek harapása akár halálos is lehet, így azonnal kórházba kell szállítani az áldozatot, de az éles fájdalom és a láz mellett férfiaknál hosszas erekciós görccsel jár a méreg felszívódása.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár