Külföldön óvatosan a pókokkal!

2011.07.19. - Írta: DA

Külföldön óvatosan a pókokkal!

A nyári meleget megkeserítő szúnyogcsípésekkel már foglalkoztunk, de a pókcsípések is ebben az évszakban a leggyakoribbak. Magyarországon szerencsére nem élnek veszedelmes pókok, így nem kell félnünk, ha gyermekünket vagy minket megmar egy példány a kertben vagy a strandon, amennyiben azonban külföldön nyaralunk, feltétlenül tájékozódjunk előzetesen, milyen mérges pókok élnek az adott országban!

Először is tisztázni kell: a pók motivációja sosem azonos a szúnyogokéval, ha megmarnak minket, hiszen ezek az állatok rovarokkal táplálkoznak. Vagyis a pók elsősorban akkor csíp, ha veszélyben érzi magát. Mérge ugyanakkor összetettebb a darazsakénál vagy a méhekénél, hiszen elsődleges funkciója nem a védekezés vagy a támadás, hanem az áldozatok elkábítása és könnyebb fogyaszthatóságuk elősegítése. Mivel a méreg nagyrészét különböző fehérjék alkotják, az emberre ezek az anyagok igazán nem veszélyesek, de a csípés megduzzadhat, helye kipirulhat. Ilyenkor elegendő fertőtleníteni a kérdéses területet, és lehetőleg még akkor se vakarjuk, ha elviselhetetlen a viszketés, mert könnyen felülfertőződhet.

Magyarországon valamivel több mint ezer különböző pókfajta honos, közülük leggyakrabban házi zugpókokkal, keresztespókokkal vagy kaszáspókokkal találkozhatunk a lakásban vagy a ház körül. Egyikük sem mérgező, vagyis ha megmartak minket, alapesetben felesleges orvoshoz rohanni: hacsak nem vagyunk allergiásak, nem lesz komolyabb bajunk. Ha azonban külföldön, főleg egzotikus vidékeken töltjük a nyári szabadságot, érdemes előre tájékozódni a helyi pókfajtákról. A legismertebb mérges pókok közé tartozik a fekete özvegy, amelynek mérge súlyos izomgörcsöket, hányásrohamokat és légzési nehézségeket okozhat. Még ennél is veszedelmesebb a barna hegedűpók mérge, amely a sejtek halálához vezethet az adott területen. A mintegy tizenöt centiméteres, Amerikában és Ausztráliában is honos vadászpók mérge nem veszélyes igazán, ám szinte elviselhetetlen fájdalmat okoz. A gyakran házikedvencként tartott madárpókok támadása szintén inkább csak kellemetlenségekkel jár, mintsem igazán veszedelmes lenne. Más pókok mérge különös hatásokkal jár. Ilyen például a brazil vándorpók, amelynek harapása akár halálos is lehet, így azonnal kórházba kell szállítani az áldozatot, de az éles fájdalom és a láz mellett férfiaknál hosszas erekciós görccsel jár a méreg felszívódása.


Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár