A nyár árnyoldala

2011.05.28. - Írta: DÁ

A nyár árnyoldala

Itt a meleg és vele együtt a kellemetlen rovarok, amelyek nemcsak döngicsélésükkel zavarják a mindennapokat, hanem csípéseikkel is. A szúnyogcsípés általában nem jár különösebb következményekkel, néha azonban származhatnak belőle a viszketésen túlmenő problémák is.

A kutatók úgy vélik, tízből egy ember általában különösen vonzó a szúnyogok és egyéb rovarok számára különböző okokból. Azt is szokás állítani, hogy mivel a nagyobb termetűek több szén-dioxidot adnak le, így nagyobb az esélyük a sok csípésre, harapásra, mint a kisebbeknek. Ez természetesen azt is maga után vonja, hogy a felnőttekre jobban „ragadnak” a kártékony szárnyas kellemetlenkedők, mint a gyerekekre, és ugyanígy azokra is, akik éppen testmozgást végeznek, például futnak, hiszen az izzadás szintén vonzza a rovarokat. A várandós nőkre szintén veszélyesebbek a vérszívók, emellett pedig a testkémia is tartogat olyan egyéni eltéréseket, amiért valakire jobban „harapnak” a szúnyogok, mint másokra. A rovarok elsősorban a bő vérellátású, csupasz testfelületeket keresik.

Amennyiben a szúnyogokat nézzük, közülük csak a nőstények csípnek, mivel a peték fejlődéséhez szükségük van vérre. A rovarok ormányuk kis vágásaival nyitják meg az emberi bőrt, majd nyálukat befecskendezve érzéstelenítik az adott területet. A fehérjékből álló szúnyognyál véralvadásgátló hatással rendelkezik, így az állat könnyedén fel tudja szívni magát. Az említett fehérjék ugyanakkor különféle immunreakciókat váltanak ki, ezekből pedig számos embernél allergiás tünetek következnek.

A szúnyogcsípéseket már csak azért se vegyük felvállról, mert Magyarországon is jelen vannak nyugat-nílusi vírussal fertőzött szúnyogok, utóbbi pedig a viszketés mellett komoly fertőzésekhez is vezethet. Szerencsére csak kevés rovar hordozza magában a megbetegedést, de szórványosan minden évben akadnak hasonló esetek. A nyugat-nílusi vírussal fertőzöttek túlnyomó többsége, mintegy négyötöde tünetmentes marad, másoknál azonban kellemetlen láz, fejfájás, hányás jelentkezik, ritka esetben pedig idegrendszeri következményekkel is számolni kell. A szövődmények között előfordulhat máj-, hasnyálmirigy- és szívgyulladás is.

Annak érdekében, hogy mindezt elkerüljük, nyáron semmiképpen se sajnáljuk a pénzt a boltokban kapható rovarriasztókra, ha pedig már megcsípett minket a szúnyog, ne vakarjuk az adott helyet, ugyanis így könnyen baktériumok juthatnak a szervezetbe. Különösen erős allergiás reakciók esetén forduljunk orvoshoz, aki antihisztamin segítségével könnyen enyhíthet a kellemetlenségeken.
 


Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár