Így készülj a babavárásra

Így készülj a babavárásra

Lehetőleg napi 30 perc mozgást próbálj meg elérni, jót tesz a séta, a biciklizés és az úszás.

Mozgás


Már jó előre készülj fel, hogy elég fitt legyél, mire szülni fogsz. Lehetőleg napi 30 perc mozgást próbálj meg elérni, jót tesz a séta, a biciklizés és az úszás vagy csoportos edzés szülőknek.

Folsav


Segít megelőzni a súlyos születési rendellenességeket, amik már azelőtt előfordulhatnak, hogy tudnád, hogy terhes vagy. A B vitamin ezen formáját több élelmiszerben is megtalálod, például a leveles zöldségekben, a citrusgyümölcsökben és babokban, de a legtöbb nő számára az étel nem elég a megfelelő mennyiség beviteléhez, tablettákra is szükség van, napi 400 mikrogrammra, ami a legtöbb multivitamin tablettában megtalálható.

Figyelj oda a súlyodra


Ha túl vékony vagy, nehezebben tudsz teherbe esni.
A túlsúly is problémákat okoz: nagyobb eséllyel alakul ki a diabétesz és a magas vérnyomás. A vajúdást is meghosszabbíthatja, ezt pedig mindenképpen érdemes elkerülni!

Kérdezd meg az orvosod, hogy mi az ideális testsúly számodra.

Terhességi vizsgálat


Ha szükséged van valakire, akinek beszélhetsz a terveidről, az orvos jó választás. Lehetőleg néhány hónappal azelőtt beszélj vele, mielőtt megpróbálnál teherbe esni.

Érdeklődj:

  • Milyen tesztekre, vakcinákra lesz szükséged?
  • Milyen vitaminokat kell majd szedned?
  • Hogyan lesz hatással a terhesség az esetleg meglévő betegségeidre?
  • Milyen gyógyszereket nem szedhetsz a terhesség alatt?


Genetikai vizsgálat

Azt nem lehet előre megmondani melyikőtök szemét örökli majd a baba, de az orvos lehet, hogy fogantatást megelőzően alkalmazandó teszteket javasol majd, ha a családod kórtörténete alapján fennállhat a veszélye genetikai rendellenességnek. Egy egyszerű vér- vagy nyálminta segítségével meg lehet állapítani, hogy a génjeid hajlamosítanak-e cisztás fibrózisra, törékeny X szindrómára, Tay-Sachs betegségre vagy sarlósejtes anémiára.

Fogorvos


Amennyiben nem öblögetsz rendszeresen, itt az ideje, hogy rendszeresen megtedd. Ezzel nem csak a babának teszel jót, de a mosolyod is szebb lesz tőle. A terhesség növeli az ínybetegség kockázatát, ami pedig a koraszülés esélyét növeli. Tehát menj el fogkőmentesítésre, moss fogat és öblögess minden nap szájvízzel.

Koffein


Egyes szakértők szerint naponta maximum 200 milligramm koffeint szabadna fogyasztanod a terhesség ideje előtt és alatt. Ez körülbelül 12 csésze kávénak, vagy 8 pohár teának felel meg. Javasoljuk, hogy válts koffeinmentesre vagy igyál meleg, fűszeres tejet. Ha szükséged van a reggeli kávéra, lehetőleg csak egy csészével fogyassz.

Dohányzás


A többi hátránya mellett a dohányzás megnehezíti a teherbe esést is. A terhesség alatti dohányzás pedig növeli a koraszülés, az alacsony születéskori testsúly és a vetélés esélyét. Legrosszabb esetben akár a baba halálához is vezethet. Kérd meg a párodat, hogy ő is szokjon le, mert a passzív dohányzás is veszélyes, amellett, hogy csökkenti a férfiak nemzőképességét.

Alkohol


Mivel előre nem tudhatod, pontosan mikor fogsz teherbe esni, már most szokj le az alkoholról. A terhesség alatti alkoholfogyasztás növeli a születési rendellenességek és tanulási nehézségek kockázatát. Az alkohol ráadásul magát a teherbe esést is nehezítheti. Ne ess kétségbe, ha ittál egy pohár bort vagy sört terhesen, egy ital még valószínűleg nem árt, de az orvosok nem tudják megmondani, pontosan mennyi alkohol árthat meg, ezért ajánlatos teljesen beszüntetni az alkohol fogyasztását terhesség alatt.

Bevásárlás

A csecsemőknek sok mindenre van szükségük. 8000 pelenkát fogyasztanak el mielőtt megtanulnák használni a WC-t. Szükséged lesz babaruhákra, gyermekülésre és babakocsira, illetve esetlegesen bébiételre és cumira is. Írd össze az összes beszerzendő holmit és kezdj el nézelődni már most. Vedd számításba, hogy az orvosi vizsgálatok és a gyerekfelügyelet is pénzbe kerülhet. Lehetőleg nagy mennyiségben vásárolj be, amikor olcsó egy adott holmi.

FORRÁShttps://www.webmd.com/baby/ss/slideshow-prepregnancy-checklist 

Image by prostooleh on Freepik


Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológusBezár