Így vedd rá a gyerekeket a zöldség-gyümölcs fogyasztásra

Így vedd rá a gyerekeket a zöldség-gyümölcs fogyasztásra

Rávenni a gyerekeket, hogy egyenek több zöldséget, nem kell, hogy feltétlenül vitába torkoljon. Rengeteg kreatív módszerrel szolgálhatod fel őket.

Csábítsd a gyerekeket a konyhába

Vidd el őket a piacra vagy a zöldségeshez, és hagyd, hogy ők válasszák ki a zöldségeket. Ők mossák, hámozzák és szeleteljék fel őket, valamint hadd válasszák ki a főzés és ízesítés módját. Nagyobb eséllyel eszik meg a zöldségeket, ha ők is segítettek az elkészítésben.

Tegyél zöldségeket a kedvenc ételeik mellé

Ha a gyereked szereti az egyszerű pizzákat, próbálj meg egy zöldséges feltéteset adni neki. Vannak gyerekek, akik nem szeretik az ételek variálását - különösen, ha úgy gondolják, az alap étel úgy tökéletes, ahogy van; de néhányan szívesen vállalják, hogy kipróbálják. Készíts elő egy tál zöldséget pizza- vagy saláta partikhoz, és hagyd, hogy a család kedvére válogasson.

Szórakoztató zöldségek

A jópofa arcokat formázó zöldségek nagyobb eséllyel kerülnek a tálból a bendőbe.  A brokkoli "fa" vagy a karfiol "agy" segíthet megtörni a jeget. A mini- adagok szintén gyerekbaráttá tehetik az ételt.

Ne veszekedj

Ha eleged van abból, hogy a gyereked nem akar megkóstolni egy zöldséget, könnyen előfordulhat, hogy megharagszol rá, vagy kötelezed, hogy fogyassza el, ami a tányéron van. Mi azonban azt javasoljuk, állj ellen ennek a késztetésnek. Ha egy gyereket arra kényszerítenek, hogy egyen meg valamit, később lehet, hogy kerülni fogja felnőttként is. Ha visszautasít egy ételt, ne reagálj rá se pozitívan, se negatívan, de ne is add fel, legközelebb is kínálj neki.

Egy új, egy régi

Egyszerre ne akarj többféle ismeretlen ételt megismertetni a gyerekkel. Egyszerre csak egy ismeretlen zöldséget ajánlj fel neki. Az első alkalommal legyen csak nagyon kis adag. Arra is ügyelj, hogy mindig olyan étel mellé tedd az új zöldséget, amit már ismer is szeret. Ezáltal ráveheted, hogy próbálja ki az újat, de nyugodtak lehettek, hogy lesz mit ennie akkor is, ha nem ízlene neki.

Ne add fel

Ha többször próbáltál brokkolit vagy spenótot adni a gyereknek, és fintorgott, ne add fel; az ízlése változni fog, ahogy felnő. Lehet, hogy tucatnyi alkalommal is próbálkoznod kell, mielőtt kedvet kapna hozzá.

Használd ki a kortársi nyomást

Ha a gyerekednek van olyan barátja, aki nem fél új ételeket kipróbálni, hívd át vendégségbe, és szolgálj fel új zöldségeket. A kortársi nyomás hatására lehet, hogy kipróbál majd olyan ételeket is, amiket egyébként nem merne.

Pirított zöldségek

A gyerekek néha azért nem szeretik a zöldségeket, mert túl puhák, vagy túl erős az ízük. Próbáld megpirítani őket, hátha így kívánatosabb lesz az állaguk és az ízük. Sütve belül puhák maradnak, kívül ropogósak lesznek -- mint a sült krumpli. A pirítás előhozza a természetes édes ízt is. Öntsd nyakon őket egy kis olíva olajjal, és reszelj rájuk parmezán sajtot mielőtt a sütőbe kerülnek.

Mindenhol legyenek zöldségek

Ha mindenhol ott vannak, a gyerek nagyobb eséllyel nyúl utánuk, ha éhes. Vágj fel répát, brokkolit és paprikát, és tedd őket jól látható helyekre ebéd előtt. Ha a fő étkezés előtt kér enni, csak ezekből választhasson. Mindig legyen tiszta, vágott zöldség a hűtő előtt, úgy, hogy ha ételt keres, mindenképpen észre vegye.

Járj elöl jó példával

Nehéz úgy rávenni egy gyereket, hogy egyen kelbimbót, ha te nem vagy rá hajlandó. Tehát fogyassz zöldségeket te is, úgy, hogy a gyereked is lássa. Ha nem szereted őket, akkor kérd meg erre a nagymamát vagy a bébiszittert. Van, hogy a gyerekek jobban hallgatnak másokra, mint a szüleikre.

Forrás: https://www.webmd.com/parenting/ss/slideshow-kids-eat-veggies

Image by senivpetro on Freepik


Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár