Influenza a gyerekkorban

- Írta: Veress Pálma

Influenza a gyerekkorban

Az influenza a téli betegségek között a legfertőzőbb vírusos megbetegedés. Az influenza leginkább a felső légutakat támadja, ami magába foglalja az orr, a légcső és a tüdő megbetegedéseit.

Az influenzáról

Az influenza a téli betegségek között a legfertőzőbb vírusos megbetegedés. Az influenza leginkább a felső légutakat támadja, ami magába foglalja az orr, a légcső és a tüdő megbetegedéseit.
Az influenza leggyakoribb tünetei:

 • láz,
 • izomfájás,
 • torokfájás,
 • száraz köhögés.


Az influenza nem válogat a korban, bárki elkaphatja. Az influenza a legtöbb embernél, ideértve a gyerekeket is, akár egy héten belül lezajlik, ugyanakkor előfordulnak olyan esetek, amely során kórházi ellátás szükséges. Ilyen a tüdőgyulladás, legsúlyosabb esetben a halál.


Az influenza típusai


Az influenza három típusát ismerjük A, B és C.
Az A és B típusú influenza felelős a felső légúti megbetegedésekért. A járvány minden télen támad és gyakran vezet kórházi ellátáshoz, olykor halálhoz. A szakorvosok az A és B típusra fókuszálva figyelik tüneteit hatásait, keresve a megoldást. A gondot az okozza, hogy ezek a vírusok évről évre megváltoztatják struktúrájukat.

A C típusú influenza szintén felső légúti megbetegedést okoz, de sokkal gyengébb lefolyású. Tünetei nincsenek és nem okoznak járványt, mint az A és B típusúak.

Az influenzavírus folyamatosan változik (mutálódnak), kikerülve a szervezet védekező mechanizmusát úgy a felnőtteknél, mint a gyerekeknél is. A folyamat a következőképpen zajlik:

 1. Fertőzés esetén a szervezet antitesteket termel az vírus megfékezésére.
 2. A vírus mutálódik.
 3. A következő influenzaszezonban a „korábbi” antitestek már nem ismerik fel az „új” vírust.
 4. Így a fertőzés újra bekövetkezik.


Habár a "régebbi" antitestek valamennyire képesek az új vírust megfékezni. Jelenleg a világban három influenzavírus okozza a legtöbb fertőzést, kettő A típusú és egy B típusú. Az oltóanyagot mind a három vírusra fejlesztik ki évente, oly módon, hogy mindegyik vírusból tartalmaz valamennyi mennyiséget, ezáltal védettséget nyújtva a szervezet számára.


Mi okozza az influenzát?


Az influenza a levegőben terjed. A gyerekek könnyen elkapják, elég, ha fertőzött ember közelébe kerülnek, aki tüsszent vagy köhög. A vírus rövid ideig életképes például a kilincsen, telefonon, klaviatúrán stb., ezáltal fertőzőképes állapotban tud maradni. Tehát a gyerekek úgy is elkaphatják a vírust, hogy ezen fertőzött tárgyakkal érintkeznek, majd szájukhoz, orrukhoz vagy szemükhöz érintik a kezüket.

A fertőzött személy az első 24 órában, még a tünetek megjelenése előtt képes a leginkább továbbadni a betegséget. Ezért is nehéz a betegség ellen védekezni. A legveszélyezettebbek a gyerekek, mivel már felül fertőződnek a betegség megjelenése előtt. A fertőzés terjesztése a betegség hetedik napja körül szűnik meg.

Az influenza leggyakoribb tünetei:

 • magas láz, akár 40,5 oC,
 • fájó izom és ízület,
 • rossz közérzet,
 • fejfájás,
 • torokfájás,
 • orrfolyás,
 • erős köhögés,
 • hányinger,
 • hányás,
 • hasmenés,
 • kimerültség.


Legtöbben egy hét alatt átesnek a betegségen, de még három, négy hétig érezhetnek fáradságot, kimerültséget.

Előfordulhat, hogy a betegség súlyosbodik és kialakulhatnak szövődmények. A gyerekek megbetegedése esetében mindig vigyük el őket a gyermekorvoshoz.


Miként különböztessük meg az influenzát a megfázástól?


A megfázás és az influenza két különböző betegség. A megfázás általában ártalmatlan, habár néha szövődménye is van, ilyen például a fülgyulladás. Ugyanakkor az influenza szövődménye leggyakrabban a tüdőgyulladás, súlyos esetekben akár halálhoz is vezethet. Előfordulhat, hogy az influenzát megfázásnak gondoljuk, amire különösen figyelnünk kell.

Ismerjük meg az a kettő közötti leggyakoribb különbséget

Meghűlés tünetei  Az influenza tünetei
Láztalan állapot vagy alacsony testhőmérséklet Magas láz
Néha jelentkező fejfájás  Fejfájás 
Orrfolyás  Orrfolyás, vagy száraz orr
Tüsszentés  Néha tüsszentés
Enyhe köhögés Nehéz köhögés
Csekély fádalom  Gyakran jelentkező erős fájdalom
Kisebb fáradságérzés  Pár hétig tartó kimerültség, fáradság, rossz közérzet
Torokfájás  Néha torokfájás
Normál energiaszint,  kisebb fáradság  Kimerítő fáradságMiként lehet az influenzát megelőzni?


Minden ősszel új oltóanyagot hoznak forgalomba. Javasolt a 6 hónaposnál idősebbeket beoltani. Mindenféleképpen beszéljen gyermekorvossal, mielőtt bármilyen orvosságot be szeretne adatni gyermekének! Az oltóanyag hatékonysága évről évre változhat attól, hogy az adott évben éppen melyik vírus fertőz. Az oltóanyag hatékonysága embertípustól is függ és az egészségi állapottól.


Az influenza elleni védőoltás mellékhatásai


Az oltásnak alapvetően nincsenek mellékhatásai, viszont azok a gyerekek vagy felnőttek körében okozhatnak allergiás reakciót, akik allergiások a tojásra. Ami előfordulhat: az oltás helyén piros, fájó pír, az oltást követő nap enyhe fejfájás és hőemelkedés.


Kiknek érdemes beadatni az oltást?


Az oltást minden 6 hónaposnál idősebb gyereknek és felnőttnek javasolt beadatni. Kiemelten fontos, hogy megkapják az oltást:

 • a terhes nők, vagy akik terhességre számítanak az influenzajárvány idejére,
 • 50 év felettieknek. Az oltás az idősebb embereknél kevésbé lehet hatékony, de a súlyosabb szövődményeket szignifikánsan csökkenti,
 • 6 hónap és 19 év közötti gyerekek, fiatal felnőttek körében,
 • az egészségügyben dolgozók körében,
 • azon gyerekek és felnőttek esetében, akiknek krónikus tüdőproblémákkal küzdenek vagy érrendszeri megbetegedéssel. Ideértve a gyerekeknél az asztmát, cisztás fibrózist, krónikus tüdő betegségeket, mint például a tüdő diszpláziát.Forrás: www.stanfordchildrens.org

Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár