Influenzaszezon – kérdőjelekkel

- Írta: Fehér Márta

Influenzaszezon – kérdőjelekkel

Hamarosan itt az újabb influenzaszezon, tényleg hasznos a védőoltás vagy nem? Egy közelmúltban végzett közvélemény-kutatás szerint az emberek többsége még mindig nem veszi komolyan ezt a betegséget, és védőoltás helyett inkább a szokásos vitamin-tea-lázcsillapító kombinációval védekezik.
 

Önök is azt tapasztalják, hogy az emberek inkább a természetes gyógymódokhoz folyamodnak influenza esetén?

Nekem az a tapasztalatom, hogy az emberek leginkább saját háziorvosuk tanácsában bíznak, ami nagy felelősséget ró a kollegákra. Többen kétségbe vonják az influenza vakcinák hatásosságát, és ezekről számos tévhit kering, még szakmai körökben is.
Az Országos Epidemiológiai Központ az elmúlt két évben a hazai lakosság körében - európai uniós multicentrikus vizsgálat keretében - nemzetközi protokoll alapján epidemiológiai vizsgálatot végzett a szezonban használatos vakcinák hatásosságának mérésére. E vizsgálat eredménye alapján mondhatom, hogy az elmúlt influenzaszezonban alkalmazott vakcina igen hatásos volt a laboratóriumi vizsgálattal megerősített A(H1N1)v fertőzések megelőzésében. Számokkal kifejezve ez azt jelenti, hogy a vakcina az oltottak körében 80%-kal csökkentette a megbetegedés előfordulását. Hozzá kell tennem, hogy a hatásosság azért nem magasabb, mert számos egyéni tényező is befolyásolja, pl. az oltott személy kora, immunállapota, stb.

Számítanunk kell-e az újtípusú influenza felbukkanására?

Az újtipusú influenza, azaz a 2009-es pandémiás influenzavírus már nem „új”, azonban számítani lehet arra, hogy október és március között az influenzás megbetegedések jelentős hányadáért lesz még mindig felelős, hiszen a hazai lakosság körében még mindig kb. 60%-os a fogékonyság. Viszont jelen lesznek más influenzavírusok is. A legfrissebb európai influenza figyelőszolgálati jelentés szerint Európában a 40-42. hét között 45 influenzavírust azonosítottak, ezek kb. fele (20) influenza B, másik fele influenza A vírus volt, melyek között egyenlő számban találtak pandémiás A/H1N1 vírust illetve A/ H3N2 altípusú influenza A vírust.
Mindez azt mutatja, hogy az influenzavírusok terjedése szinte megjósolhatatlan, az epidemiológusok legfeljebb a legvalószínűbb forgatókönyvre készíthetik fel a szakmát és a lakosságot.

Mi tanácsol a betegeknek?

Az influenza szövődményei súlyosak lehetnek. Az elmúlt évben az ismert halálozások többségéért (43%) primer vírusos tüdőgyulladás volt a felelős, a meghaltak 30%-ánál bakteriális vagy egyéb szövődményt diagnosztizáltak. A krónikus alapbetegségben szenvedőknek mindenképpen ajánlott a védőoltás. Influenzajárvány idején azonban – ha heveny légúti betegség, láz észlelhető – feltétlenül forduljanak orvoshoz.

Az ÁNTSZ „szokásos” influenza szezonra számít az idén.

(Hazánkban általában januárban vagy februárban kezdődnek a járványok, és 8-10 hétig tartanak.) Itthon novembertől kapható az ún. három komponensű oltóanyag. Ebből várhatóan 1,3 millió adag áll majd térítésmentesen rendelkezésre azok számára, akik a veszélyeztetett csoportokhoz tartoznak. Az egy komponensű oltóanyagból (csak a H1N1 vírus ellen véd) 1,2 millió adag készül.
Újdonság, hogy az idén országos influenzafigyelő szolgálat ellenőrzi majd a járvány terjedését, és hetenként összegzi az adatokat.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ajánlása szerinti kockázati csoportok:

 • I/1. Életkoruktól függetlenül (de 3 évesnél idősebb) idült szív-, keringési-, légzőszervi-, vese-, illetve anyagcsere betegségben szenvedő (beleértve a diabetest is), továbbá rosszindulatú daganat, vagy orvosi kezelés miatt csökkent immunitással rendelkező bármely életkorú személyek;
 • I/2. Szociális otthonokban, öregek otthonában, egészségügyi intézményekben huzamos ideig ápolt, bármely életkorú személyek;
 • I/3. 60 évesnél idősebb személyek – egészségi állapotuktól függetlenül;
 • I/4. Tartós szalicilát kezelésben részesülő gyermekek és serdülők 18 éves korig,
  az influenzafertőzés következtében kialakuló idegrendszeri elváltozások – Reye szindróma – megelőzése érdekében;
 • II/1. Kórházakban és alapellátásban dolgozó egészségügyi személyzet;
 • II/2. Szociális intézményben azok a dolgozók, akik az ápoltakkal kapcsolatba kerülnek;
 • II/3. Az I/1 és I/4 kategóriába tartozók otthoni ellátását biztosító személyek;
 • III/1. Diákotthonok, kollégiumok és más közösségek lakói;
 • III/2. Rendészeti, közlekedési, közellátási, oktatási feladatot ellátó személyek.

(Térítésmentes védőoltásra az I/1-4. és a II/1-2. csoportba tartozók jogosultak, az oltóanyag elosztásáról az Országos Epidemiológiai Központ irányítása mellett az ÁNTSZ megyei és városi intézményei gondoskodnak, beadásukat a háziorvosok végzik.)
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár