Iskolakezdés szorongás nélkül

2018.09.07.

Iskolakezdés szorongás nélkül

Eltelt egy hét az iskolakezdés óta. A reggeltől késő estig tartó oktatás, a fokozott információáramlás és teljesítési kényszer fokozza a gyerekeknél jelentkező szorongást. Az iskolába való visszatérés nagyon stresszes lehet. A szülők gyakran nem is veszik észre, de ezek a tünetek már az új tanév kezdete előtt is jelentkezhetnek.

Ha a gyermek aggodalmai elveszik a kedvét attól, hogy részt vegyen más tevékenységekben, például szakkörön, sportokban vagy játékokban, nagy bizonyossággal iskolai szorongással küzd. Egész nap viselkedni és figyelni kell. Teljesíteni, hiszen figyelik, osztályozzák. Annyi időt tölt el az iskolában, mint egy felnőtt a munkahelyén. Még az óvatosabb becslések szerint is, minden negyedik-ötödik gyerek küzd szorongásos problémákkal.

A szorongás jelei

Ha a gyermek a tapasztaltak szerint a szokásosnál is jobban szorong, akkor előfordulhat, hogy testi, egészségügyi tünetek is jelentkeznek nála. Fejfájás, hasfájás és alvászavar lehetnek a leggyakoribb tünetek. Ezeket a jeleket nem szabad figyelmen kívül hagyni, érdemes azonnal kideríteni mi az, ami kiváltja a gyermek fokozott szorongását. További figyelmeztető jelek lehetnek, ha a gyermek nem barátkozik senkivel, ha állandóan rossz a kedve, és ha fél reggel bemenni az iskolába. Gyakori a betegség szimulálása az iskola, vagy a dolgozatok elkerülése érdekében. A fontos az, hogy nem szabad semmit félvállról venni. Az is egy nagyon fontos jelzés a szülő számára, ha a gyermek nem szívesen beszél a napjáról, az óráiról, a barátairól.

Ha egy iskolás gyermek hangulata ingadozó, az normális jelenség nem szabad rögtön kétségbe esni. Ha viszont tartósan kedvetlen, feszült és ingerlékeny, mindenképp foglalkozni kell a tünetei kiváltó okával.

Ismerd fel, tudd az okát!

  • Félelem az iskolai közegtől, a megmérettetéstől, rossz jegyektől, fokozott félelem érzése egy adott tantárgy vagy tanár személye iránt.
  • Félelem az otthoni elvárásoktól, veszekedésektől, mert a szülők elvárásai túlmutatnak a gyermek képességein.
  • Iskolai kiközösítés és szóbeli bántalmazás.
  • Nagyobb változás: válás, rokon, ismerős halála költözés, iskolaváltás

Ezek, csak a leggyakoribb okok, melyeket fokozott odafigyeléssel, beszélgetéssel kideríthetünk. Ha már sejtjük miért szorong, óvatosan kell hozzá közelíteni a témával és semmiképp nem szabad okolni. Hallgasd meg, próbálj beszélni vele, szánj erre elég időt és figyelj minden szavára. Próbáld csökkenteni a rá nehezedő nyomást, és a fokozott elvárásokat. Beszélj az osztályfőnökével. tanáraival, ők mit tapasztalnak.

Nem minden gyermekkel könnyű komolyabban beszélgetni. De nem szabad feladni! Sokszor lehet, hogy egy-két szóval letudja a válaszát, mégis tudat alatt még sok elfojtott érzelem van benne. Ezek a beszélgetések nem csak a gyermeknek segíthetnek. A szülő számára is megerősítést jelentenek.

Mindezek ellenére, néha elkerülhetetlen egy szakember segítsége. Fordulhatunk az iskolához, mentálhigiénés szakemberhez.


Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvosBezár