Karácsonyi aszaltgyümölcs-szelet – cukorbetegeknek

Karácsonyi aszaltgyümölcs-szelet – cukorbetegeknek

A karácsony sokaknak elképzelhetetlen ünnepi püspökkenyér vagy valamilyen gyümölcskenyér nélkül. Az alábbi recept segítségével a gyümölcskenyérhez igen hasonló sütemény készíthető, melyet cukorbetegek is fogyaszthatnak, és amely valószínűleg az egész családnak ízleni fog…

Hozzávalók:

72 g szitált liszt
½ zacskó sütőpor
1 csipet só
1 teáskanál őrölt fahéj
19 g barnacukor-helyettesítő (vagy nyírfacukor, xilit)
32 g darált dió
55 g hámozott, aprított alma
66 g cukormentes aszalt cseresznye
53 g aszalt sárgabarack
36 g arany mazsola
1 nagy tojás (kicsike tojásból 2)
1 nagy tojás fehérjéje ( kicsike tojás esetén 2)
2 evőkanál friss narancslé
1 evőkanál friss narancs héja
1 evőkanál repceolaj
kevés zsiradék a tepsi kikenéséhez
sütőpapír

 

A sütőrácsot helyezze a sütő közepére, majd fűtse fel 180 C fokra, a légkeveréses sütőt 160-165 C fokra. Egy kisebb fajta négyzetes tepsit (pl. ideális: 22,5 cm oldalhosszúságú) béleljen ki sütőpapírral, majd vékonyan kenje át a papírt zsiradékkal. A legjobb, ha úgynevezett sütő-spray-t használ.
Egy tálban keverje össze a lisztet, a sütőport, a sót, fahéjat, a cukorpótlót és a diót.
Az aprított gyümölcsöket adja hozzá, és kézzel keverje össze úgy, hogy a keverék minden egyes kis gyümölcsdarabot bevonjon.
Külön tálba alaposan dolgozza össze a tojásokat, a narancslét és az olajat, majd a keveréket egy fakanállal dolgozza alaposan össze a gyümölcsös-lisztes keverékkel, míg a massza egyenletessé nem válik.
Azonnal kanalazza a tésztát az előkészített tepsibe, majd simítsa bele egyenletesen. Süsse 25 percig – ha a teteje barnulna, fedje le sütőpapírral. Mielőtt kivenné, tűpróbával ellenőrizze, hogy valóban átsült a tészta.
Hűlés után jó éles késsel szeletelje fel a gyümölcskenyeret – kb. 25 szelet lesz belőle.

 

Tápérték-tartalom: (25 egyenlőre vágott szelet esetén, melyből egy adag két szeletet jelent: )
94 Kcal (29 % kalória zsiradékból), 2 g protein, 4 g zsír, 16 g szénhidrát, 2 g élelmi rost
 


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus



Bezár