Keresd a természetben...

2012.03.21. - Írta: Sz.N.

Keresd a természetben...

Lime, rozmaring, majoranna, zab, kókuszolaj vagy grapefruit – jól ismert növények, gyümölcsök, amelyeknek azonban vannak olyan tulajdonságaik is, amit csak kevesen ismernek. Alvásproblémák, fogfájás vagy candidia – van rá természetes megoldás is.

Alvásproblémák

Az alvásszakértők szerint a valeriána, amit a természet nyugtatójaként ismernek, az álmatlanság leghatékonyabb ellenszere. Gyógyszertárakban és drogériákban egyaránt kapható.

Fogfájás

Fájdalom esetén helyezzen egy szelet lime-ot a fájós fogra. A Lime ugyanis C-vitaminban gazdag, ami a fog- és csontképzésben, növekedésben játszik fontos szerepet.

Candidia

A tudósok úgy vélik, a rozmaring képes elpusztítani a fertőzést okozó baktériumokat, és a candida gombát. Használjon hideg rozmaring-teát a viszketés égő fájdalom megszüntetésére.

Gyomorproblémák

A medvecukor, avagy édesgyökér a kínai gyógyászatban a hasmenés kezelésére használatos. Glicerint tartalmaz, ami gyulladáscsökkentő és gyomorvédő hatású. Kapszulában, tablettában és cseppekben kapható.

Horkolás

A majoranna-olaj hatékony fegyvernek bizonyult egy angol kórházban a horkolás ellen. Csökkenti ugyanis a torkon belüli rezgéseket, ami magát a hangot előidézi.

Kiütések, bőrproblémák ellen

A zab puhítja a bőrt, és segít a viszkető kiütések kezelésében. Vegyen zabfürdőt: daráljon meg egy csésze zabpelyhet, adjon hozzá langyos vizet, és naponta húsz percig fürödjön benne!

Száraz bőr

A kókuszolaj lágyítja a bőrt, megvédi a különféle ártalmakkal szemben, és segíti a gyógyulási folyamatot. Kísérletek igazolják, hogy eljut a bőr mélyebb rétegeibe, és segít az elhalt hámrétegek eltávolításában. Használja közvetlenül a bőrfelületen, és hagyja rajta egy éjszakán át.

Szemölcsök

A grapefruit kivonata hatékony a különféle gombák kezelésében, és ezzel erősíti az immunrendszert, ami alapvető fontosságú a szemölcsök kezelésében. Cseppentsen naponta kétszer egy-egy cseppet a sebre, majd ragassza le. A szemölcs egy nap alatt el fog tűnni.

Visszér

Kutatások bizonyítják, hogy a gesztenye növeli a véráramlást, szűkíti a vénákat és csökkenti a visszér okozta duzzanatot és fájdalmat. Kapható olajként és egyéb gyógyhatású készítményekben.
 


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvosBezár