Különálló kórképek

2012.07.04. - Írta: Orvos válaszol

Különálló kórképek

Tisztelt Doktor Úr!


1 hónapja voltam Holter EKG-n , ott P-Pulmonale-t és JTSZB-t állapítottak meg. 15 éve van sinus tachicardiám, illetve 1 hónappal ezelőtt voltam echo-n,:ott a mitr.billentyű vitorlái vannak megvastagodva, illetve prolabálnak kissé, PQ: 0.16, isoel.ST, pozitív T hullámok.
Februárban volt egy 1 hétig tartó rosszullétem, 180 -as pulzussal, akkor ritmuszavar lett megállapítva, viszont a mellkasi fájdalmam és a bizonytalan szívdobbanások azóta is megmaradtak. 7 éve RA, és Sjögren-syn. vagyok illetve 7 éve COPD-s és asztmás, mindkettő közepesen súlyos. Sűrűn van nehézlégzésem, minden féle aktivitás nélkül, illetve folyamatosan fáj a mellkasom, éjszaka nem egyszer felébredek mellkasi fájdalomra, napközben észreveszem, hogy dagadnak a lábaim. Az lenne a kérdésem, hogy ez mennyire vészes, illetve mi lehet a későbbiekben még ebből, ugyanis augusztusban kell szívizotópra mennem, a beutalón pedig az iránydiagnózis szívelégtelenség. A koleszterin szintem 5 éve már folyamatosan magas, 6,2 körül van, illetve a TVK, Transferrin is mindig magas.
Köszönöm válaszát előre is!

Kedves Hölgyem


Amiket közölt betegségéről, nem egyes tünetek, hanem különálló kórképek halmaza.Ezek között a keringés, a légzés, a Sjögren, angina, , egymagukban is elég munkát adnak a a vérkeringés és oxigénellátás szerveinek. A sziven talált mitrális prolapsus megnehezíti a verőeres szvímunkát, míg asthmája a jobb szívfél munkáját terheli. A Sjögrent nem tudom hol fedezték fel, de úgy gondolom, inkább következmény,mint az egyént terhelő különálló betegség.Az angina, / mellkasi fájdalom/ és az alszár oedéma, jellegzetes szívelégtelenségi tünetek, aminek az asthma a jobszívfél úgynevezett cor pulmonaléját, a mitrális billentyük a verőeres nehézségeket okozza.Egy mindkét szívfunkciót megtámadó baj tökéletes felderítése után kezelhető, de készüljön fel egy maximálisan megterhelést kerülő életmódra. Furcsa, hogy mára a szív izomerejére jól ható, tehát szívprotektor Digitális készítmények kimentek a divatból, míg aktív belgyógyásznak, tapasztalatom velük nagyon jó volt.Mivel mint jelezte a közeljövőben nagyon modern szívdiagnosztikai vizsgálatra kerül, kíváncsi lennék, helyesen következtettem-e a két szívfél szinkron bajára?Sajnos, e téren csak fejemre vagyok utalva, és a betegek szűken mérik panaszaikat..
Elviselhető életet kívánok


Dr Sáry Gyula belgy. főorvos


Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeutaBezár