Helyén van az ész – és a szív?

- Írta: DA

Helyén van az ész – és a szív?

Eddig is tudtuk, hogy a dohányzás, a túlsúly és az ezekkel is összefüggő magas vérnyomás a szívbetegség melegágyát jelentik, ám egy friss kutatásban most új tényezőt tártak fel, amely veszélyezteti keringésünket és központját: az alacsony intelligenciát.

Egy friss brit kutatás eredményeinek tanúsága alapján az alacsony intelligencia-hányados szorosabb összefüggést mutat a szívbetegségekkel, mint a legtöbb hagyományosan számontartott rizikófaktor – csupán a dohányzás előzi meg a sorban. A szakemberek 1145 férfit és nőt vizsgáltak húsz éven keresztül, pontosan dokumentálva IQ-jukat, tömegüket, tanulmányaikat és jövedelmeiket, és természetesen az olyan tradicionális kockázati tényezőket is, mint a túlsúly, a magas vérnyomás és a káros szenvedélyek.

Senkinek sem okozhat meglepetést, hogy az alacsony fizikai aktivitás, a sportolás szinte teljes hiánya megduplázza a szívroham kockázatát, ám azt már kevesebben tudják, hogy a magas vérnyomás-betegségben szenvedők és az alacsony jövedelműek esélyei nagyjából hasonlók ezen a téren: mindkét kör esetében a normál kockázati érték mintegy háromszorosáról beszélhetünk. Még ezeknél is veszélyesebb szempont azonban az alacsony IQ, ugyanis az alacsony intelligencia-hányadossal rendelkezők szívroham-kilátásai egyenesen négyszer rosszabbak a sztenderd értékeknél (a dohányosok veszélyeztetettsége hatszoros).

Vajon miért vetít elő szívproblémákat az alacsonyabb IQ? A kutatók több teóriát is felállítottak ezzel kapcsolatban, bár minden kétséget kizáróan egyiket sem sikerült igazolniuk. Egyfelől alighanem közrejátszanak benne azok a tényezők, amelyek eleve alacsonyabb IQ kialakulásához vezettek a korai életszakaszban: ezek minden bizonnyal egyszersmind az egészséget is károsítják. Így aztán a rosszul táplált, sokat betegeskedő gyerekeknél nagyobb a valószínűsége annak, hogy alacsonyabb lesz az intelligencia-hányadosuk. „Elképzelhető, hogy az IQ amolyan pillanatfelvétel arról, hogy az adott személynek komoly esélye van az élethosszig tartó szenvedésre”, mondja a kutatás egyik vezetője. Szintén kiemelendő, hogy az alacsonyabb intelligenciájú emberek körében sokkal jellemzőbb az egészségtelen életmód, mint a magasan kvalifikáltak csoportjában: többet dohányoznak, több alkoholt fogyasztanak, egyoldalúbban táplálkoznak, mivel sokkal nehezebben értik meg, miért is éri meg nekik hosszabb távon letenni a cigarettát, netán változatosan étkezni.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy az IQ emellett nemcsak arra vet fényt, milyen agyi képességekkel rendelkezik az adott személy, hanem a magasabb értékek gazdái egyszersmind jobb neurológiai és pszichikai adottságokkal is rendelkeznek. Vagyis nemcsak az agyuk funkcionál jobban, mint az alacsony IQ-val rendelkezőknél, hanem a szívük, a májuk, a veséjük is hatékonyabban működik. Mindezt azon kutatások is alátámasztják, amelyek szerint az alacsonyabb IQ-jú emberek fizikai reakciókészsége is elmarad intelligensebb társaikétól. Utóbbi tesztek egyébként szintén jó előrejelzői lehetnek a kialakuló szívbetegségeknek.

Az összefüggés tehát egyértelmű: a jobban funkcionáló agy jobban funkcionáló szívvel jár együtt.


Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár