Mennyi idős a teste?

- Írta: betegvagyok.hu

Mennyi idős a teste?

Azt szokták mondani, mindenki annyi idős, ahány évesnek érzi magát. Ez részben igaz, ám testünk állapotát meghatározza korunk. Ahogy telnek az évek, fizikai és lelki szükségleteink alakulnak. Az alábbiakban néhány alapvető tényt említünk meg testünk változásaival kapcsolatban.

Hát, térd, lá­bak

25 éves korunkban csontjaink még mindig fejlődnek, és ez az állapot eltart egészen 35 éves korunkig. Ilyenkor még csekély az esélye a csonttörésnek, vagy a csontsérülésnek. De mégis mitől fáj néha a hátunk? A helytelen testtartástól. Figyeljünk arra, hogy mindig egyenes háttal üljünk, így elkerülhetjük a jövőbeni fájdalmakat. Amerikai kutatások eredménye szerint a dohányzás is hozzájárul a hátfájás kialakulásához, mivel rongálja a tüdőt, gyengíti az inakat és az izmokat. Emellett a túlzott elhízás is hat a hátfájdalomra, mivel túl nagy súly hárul a lábakra és az ízületekre, és ez hátfájást okozhat. Ez a folyamat megelőzhető a rendszeres heti két-három alkalommal történő futással, vagy úszással. Végül, de nem utolsó sorban ügyeljünk a kalcium pótlásra is, ennek hiánya ugyanis idős korban csontritkuláshoz vezethet. Harminc éves korunktól kezdve hajlamosabbak vagyunk a hátfájásra, így ha helytelen a testtartásunk, gyakran tapasztalhatunk derék, láb, sőt lábfej fájdalmakat is, különösen ülés, vagy hajlás közben. A panaszok elkerülésére a legjobb módszer, ha felüléseket végzünk. Minél erősebb ugyanis a hasizom, annál kevesebb teher hárul a hátra. Harmincöt éves korunkra csontjaink elérik a legerősebb állapotot, de sajnos ezzel párhuzamosan megkezdődik a leépülésük is.

Fo­gak

75 évesen is lehetne olyan a fogunk állapota, mint 25 éves korunkban volt, feltéve, ha megfelelően vigyázunk rájuk. A folyamatos fogápoláshoz hozzátartozik a fogorvos rendszeres látogatása, illetve a fogkefe és a fogselyem használata. A fogmosás minimum két percig tartson, sajnos átlagosan ez csak 45 másodpercig tart. Sajnos, a fogromlás már egész fiatal korban is megkezdődhet, és az ínygyulladás is egyre gyakoribb, ahogy idősödünk. A lustaság átka: ínysorvadás, vérző íny, foghullás. Ha harminc éves korunk környékén kisbabát tervezünk, különös figyelmet kell szentelni a fogaknak, mivel a hormonális változások és a terhesség alatti ínygyulladás következtében fogaink sokkal érzékenyebbek. Ha önkéntelenül csikorgatjuk fogainkat, akkor harmincöt éves korunkra már láthatóvá válik a fog kopása.

Al­ler­gia

Bár sokan úgy gondolják, hogy huszonöt éves korukra kiderül szervezetünk allergiás-e valamire, ez sajnos nem igaz. Sok mindenre lehetünk allergiásak, de leggyakrabban a kutya, macska, pollen, atka allergia fordul elő. És világszerte egyre növekvő mértékben.

Mel­lek

Ha még eddig nem tettük meg, álljunk a tükörrel szembe, és vegyük szemügyre figyelmesen melleinket. Bár huszonéves korban a mellrák valószínűsége nagyon alacsony, mégis fontos a folyamatos önellenőrzés, hiszen a daganatos betegségek korai felismerése alapvető. A nőgyógyász legalább évente kétszer végezzen manuális vizsgálatot, a gyanús csomók kiszűrésére. Ezt vegyük komolyan, mert a betegség korai stádiumában könnyebben gyógyítható. A mellekben elsődleges érzékelhető csomók azonban nem mindig utalnak súlyos betegségre, jelenthetik azt is, hogy a tejmirigyek elzáródtak.
Fiatal korban a mellek még feszesek, de sajnos idővel a kötőszövet megereszkedik. Ezért fontos a melltartó folyamatos viselete.

Bőr, haj, kör­mök

Huszonöt éves korunkban még nem léptünk ki a kamaszkorra jellemző pattanásos időszakból. A bőr ilyenkor feszesen fénylik, és egészséges, a ráncosodás még nem jellemző. Már ebben a korban, amikor a bőr még rugalmas és fiatal, kezdjük el a rendszeres bőrápolást, ezt bőrünk idővel meghálálja. Már ekkor is tartózkodjunk attól, hogy erős fénynek tegyük ki bőrünket. Használjunk rendszeresen hidratáló krémet, bőrünket tartsuk folyamatosan tisztán. Harminc éves kor felett a bőr szárazabbá válik, kissé elveszti rugalmasságát, és sajnos megjelennek az első ráncok, szarkalábak a szem környékén. Emellé párosul a hajritkulás és a korpásodás is, amelyek szintén ebben az időszakban kezdődnek jellemzően. Harmincöt éves korunk környékén a pattanások már nem jelentenek gondot, a bőr azonban elszíneződik, folyamatosan mélyülnek a szarkalábak. A körmök az évek múlásával egyre könnyebben töredeznek. Ez ellen csodaszer sajnos még nem létezik, viszont az A- és E-vitamin bevitele sokat segíthet.

Szü­lés

Hu­szonöt éves korunktól kezdve legideálisabb az első gyermeket tervezni. A termékenység a korral csökken, de ez nem jelenti azt, hogy 40 évesen már nem vállalhatunk kisbabát, csupán azt, hogy fiatalabb korban könnyebb teherbe esni. A korral viszont jelentősen nő a terhességgel járó szövődmények, és a születési rendellenességek kialakulásának esélye. Már fiatal korban is elengedhetetlen a nőknél, hogy rendszeresen méhnyakrák-szűrésre járjanak, ugyanis a rák ezen fajtája leggyakrabban harminc éves kor környékén alakul ki. Jó oldala is van ennek a kornak: a nők harmincas éveikben élvezik legjobban a szexuális együttlétet.

Szem

Az esetek többségében huszonöt éves korban még nincs probléma a látással, viszont a rövidlátók panaszai fokozatosan súlyosbodnak. Gyakori probléma a szem megerőltetése, különösen azoknál, akik napi rendszerességgel hosszú órákat töltenek a számítógép monitorja előtt. Ha Önre is ez jellemző, óránként pár percre álljon meg, és pihentesse szemét. A távollátók fényérzékenysége huszonöt éves kortól kezdve fokozódik, és még a normálisan látók is tapasztalhatnak ettől a kortól kezdve némi látásromlást. Harminc éves kortól kezdve gyakran tapasztaljuk, hogy szemünk rángatózik, és elpattan egy hajszálér. Az ennek következtében fellépő vörös szem ijesztő lehet, aggodalomra azonban nincs ok, huszonnégy órán belül elmúlik. Harmincöt éves korunktól kezdve egyre több problémánk akadhat vezetés közbeni látással, olvasással. Hályog kialakulása nem valószínű negyven éves kor előtt, hacsak szemünk nincs folyamatosan kitéve az UV sugárzásnak. Ilyen UV sugarakat bocsát ki a számítógép monitor, így a képernyővédő használatával megelőzhetjük a betegség kialakulását. Emellett bármilyen rendellenes tünetet tapasztalunk, például hirtelen erős fejfájást, vagy a látás elhomályosodását, forduljunk szemészhez!

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár