Mi az a koronavírus és mik a tünetei?

Mi az a koronavírus és mik a tünetei?

A súlyos tüdőbetegséget okozó vírus már 27 országban elterjedt, napjainkig pedig 78 159 embert fertőzött meg Kínában, akik közül 2 717 haldoklik.

Mik a tünetek?

Eleinte láz majd száraz köhögés, majd egy hét elteltével légszomj jelentkezik, a páciensek egy része pedig kórházi ellátásra szorul. De fejfájás és izomfájdalom is fáradtság is kíséri. A lappangási idő - a megfertőződés és az első tünetek jelentkezéséig - akár 14 nap is lehet az Egészségügyi Világszervezet szerint, de néhány kutató szerint akár 24 nap is lehet. Orvosok szerint néhány ember már azelőtt fertőző lehet, hogy megjelennének a tünetek.

Mennyire halálos a koronavírus?

Egy 44 000 koronavírussal fertőzött páciensből álló adatbázis alapján az Egészségügyi Világszervezet szerint a betegek 81%-nál alakultak ki enyhe tünetek, 14%-nál súlyos tünetek jelentkeztek, 5% pedig kritikus állapotba került. A Covid-19 névre keresztelt vírus halálozási aránya alacsony (1-2% közötti) – ám a számok nem teljesen megbízhatók. Jelenleg is több ezer beteget kezelnek, akik belehalhatnak a betegségbe, tehát az elhalálozás aránya tovább nőhet. Azonban az sem egyértelmű, hogy hány olyan enyhe eset van, ami nincs bejelentve, így a halálozás aránya alacsonyabb is lehet. Hogy kontextusba helyezzük ezt a számot, nagyjából egymilliárd ember kapja el az influenzát minden évben melyből 290 000 és 650 000 végződik halállal.

Lehet kezelni vagy gyógyítani a koronavírust?

Jelenleg a kezelés az alap eljárásokat jelenti – segíteni a test működését például lélegeztetőkészülékkel egészen addig, ameddig az immunrendszer képes legyőzni a vírust. Azonban elkezdődött a munka a védőoltás kifejlesztésére és remélhetőleg az év végére a vakcina embereken végrehajtott tesztelése is megkezdődhet. A kórházak ezenfelül azt is vizsgálják, hogy a különböző antivirális gyógyszereknek van-e hatása a betegségre.

Hogyan védhetem magam a vírustól?

A Egészségügyi Világszervezet az alábbiakat ajánlja: Mosson kezet - ugyanis a szappan, illetve a kézfertőtlenítő megöli a vírust

Takarja el a száját és az orrát köhögéskor vagy tüsszentéskor – lehetőleg papírzsebkendővel – majd mossa meg a kezét, hogy megelőzze a vírus tovább terjedését.

Ne érjen a szeméhez, orrához vagy a szájához. Amennyiben a keze olyan felülethez ér, amelyet megfertőzött a vírus, így a szervezetébe juttatja.

Ne menjen közel, olyan emberekhez, akik köhögnek, tüsszentenek vagy lázasak Lehetőleg tartson 1 méteres távolságot ugyanis a köhögéssel-tüsszentéssel a vírust tartalmazó részecskéket juttathatnak a levegőbe.

Ne utazzon az alábbi területekre:

  1. Irán
  2. Észak-Olaszország (Pisától Firenzétől és Riminitől északra)
  3. Dél Korea egyes részei
  4. Hubei tartomány (Kína)
  5. Vietnám
  6. Kambodzsa
  7. Laosz
  8. Mianmar

Milyen gyorsan terjed a vírus?

Naponta ezrével jelentenek be új eseteket, azonban az elemzők szerint a valós számok tízszer akkorák is lehetnek, mint a hivatalos adatok. A vírus olaszországi, dél-koreai és iráni megjelenése pedig világjárvány kitörésével fenyeget.

Az Egészségügyi Világszervezet jelezte, hogy aggódik azon esetek miatt, amelyek nem köthetőek egyértelműen Kínához vagy egyéb megerősített megbetegedésekhez. Mivel a megfázás és az influenza is télen terjed a leggyorsabban, van remény, hogy a tavaszi-nyári időszak segíti a vírus megfékezését. Azonban megjelent egy új koronavírus törzs Szaud-Arábiában a nyáron, így nincs garancia, hogy a melegebb időjárás megállítja a terjedést.

Forrás: https://www.bbc.com/news/health-51048366

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár