Mi okozza az alvászavart?

Mi okozza az alvászavart?

A legóvatosabb becslések szerint is a népesség minimum egyharmada szenved álmatlanságban.

Álmatlanság


Az álmatlanság lehet ideiglenes és eredhet egyszerű okokból is, okozhatja például eltérő időzónák közti átállás (jet lag). A rövidtávú álmatlanságot okozhatja betegség, stressz vagy túlzott koffeinfogyasztás. Sok gyógyszer mellékhatásai közt is előfordul.

A hosszútávú álmatlanságot okozhatja stressz, depresszió vagy szorongás. Állhat egy adott helyzethez kötött asszociáció is az álmatlanság mögött: a lefekvést a nehézséggel azonosítja az álmatlanságban szenvedő személy, illetve arra számít, hogy nem fog tudni aludni, ami így önbeteljesítő jóslattá válik. Ez a körforgás akár évekig is elhúzódhat.

A cirkadián ritmus zavarai csak ritkán okoznak álmatlanságot, az alkohol- vagy drogfüggőség viszont gyakran.

Horkolás és alvási apnoe


Amikor elalszol, számos izmod nyugalmi állapotba kerül. Ha a torkodban lévő izmok túlságosan ellazulnak, a légútjaid elzáródhatnak, amitől horkolni fogsz. Néha a horkolást allergia, asztma vagy az orr sérülése okozza, mert megnehezítik a légzést.

Az apnoe a légutak elzártságát jelenti. Az obstruktív alvási anoe-t régebben elsősorban a túlsúlyos, idősebb férfiak betegségének tartották, de ma már tudjuk, hogy az abnormális légzés bármely korosztály, testsúly és nem esetén előfordulhat. A kutatók mára rájöttek, hogy sok alvási apnoe-s esetben a légutak elzáródása csak részleges. A legtöbb betegnél a torok belseje szűkebb az átlagosnál.

A vér oxigénszintjének csökkenése, amit eddig az obstruktív alvási apnoe miatti felébredés fő okának tartottak, előfordulhat ugyan, de általában a valódi indok az, hogy a levegő fizikai akadályoztatás miatt nem tudja elhagyni a légutakat.

Az alkoholfogyasztás rontja az obstruktív alvási apnoe tüneteit, mert ellazítja a légutak nyitvatartásáért felelős izmokat.

Az alvási apnoe egy ritka fajtája, a centrális alvási apnoe alakulhat ki akkor, ha az agy kihagyásokkal vagy egyáltalán nem tud kommunikálni az izmokkal. A centrális alvási apnoe esetén a horkolás elmaradhat.

Teljes biztonsággal csak fül-orr-gégész orvosi szakember tudja eldönteni, mi állhat az alvási apnoe-d, illetve horkolásod mögött.

Terhesség


A terhesség első harmadévében jelentkező krónikus fáradtság oka valószínűleg a hormonháztartás változásaiban keresendő, például a progeszteron szintjének változásában. Vannak nők, akik annyira izgulnak a közelgő anyaságuk miatt, hogy nehezen tudnak aludni, illetve vannak, akik arra panaszkodnak, hogy rendkívül élénk álmaik miatt nem elég pihentető számukra az alvás. Az alvási apnoe kockázatot jelent a magzat számára is, különösen akkor, ha a vér oxigénszintje csökken az alvás alatt.

Narkolepszia


A narkolepszia kiváltó okai nem tisztázottak. Valószínűleg genetikai és környezeti hatások játszanak szerepet a kialakulásában, bár a genetikai okokról még csak találgatni lehet, kevés tanulmány készült. Néhány ritka idegi megbetegedést lehet a narkolepsziához kötni.

Nyugtalan láb szindróma


Sok lehetséges kiváltó ok lehet a nyugtalan láb szindróma mögött, beleértve a vesebetegséget, az idegi megbetegedéseket, vitamin- illetve vashiányt, a terhességet és bizonyos gyógyszerek (például antidepresszánsok) mellékhatásait. A legújabb tanulmányok szerint a genetikai háttér erős befolyással lehet a kialakulására, sikerült izolálni a gént, ami az esetek 40 százalékáért felelős.

Rémálmok és lidércnyomás


A rémálmokat okozhatja egy traumatikus átélt esemény, láz, bizonyos gyógyszerek vagy alkohol fogyasztása. A lidércnyomás (paraszomnia) általában óvodás korú gyerekeknél fordul elő, de érzelmi, vagy lelki nehézségekkel küzdő felnőtteknél is felléphetnek.


https://www.webmd.com/sleep-disorders/understanding-sleep-problems-basics


Image by rawpixel.com on Freepik


Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológusBezár