Miért fogyasszunk sok szőlőt?

Miért fogyasszunk sok szőlőt?

Itt a szüreti szezon, így a nagyvárosokban is viszonylag olcsón lehet szőlőhöz jutni, arról nem is beszélve, hogy később mi minden készülhet a gyümölcsből. Összeállításunkban azt tekintjük át, miért is egészséges a szőlő-, illetve a kulturált borfogyasztás.

Sok benne a cukor – a legtöbben mindössze ennyit tudnak a szőlőről, amellett persze, hogy ebből készül a bor, és hogy nagyon finom. Azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy a roppanó burkú gyümölcs mértékletesen fogyasztva roppant egészséges is. Hogy miért?
 
1. Hihetetlenül gazdag különböző tápanyagokban.
 
Nem túlzás azt állítani, hogy ha valaki napokig csak szőlőt eszik, akkor is kielégíti a szervezete tápanyag-szükségleteit. A szőlő tele van káliummal és számtalan egyéb ásványi anyaggal: bőven található benne vas, magnézium, cink, szelén és réz is, de igen gazdag vitaminokban is, akár az összes B-vitamint, akár a C-vitamint tekintjük. Mivel a káliumnak köszönhetően erős vízhajtó hatással rendelkezik, fokozza a szervezet anyagcsere-folyamatait, tisztítja a veséket, vagyis a különböző kövesedések ellen is elsőrangú védekezési forrást jelent. Az anyagcsere intenzívebbé tétele révén hozzájárul a méreganyagok kiürüléséhez, de a bél- és epefolyamatokat is jótékonyan befolyásolja. Ha viszont sokat eszünk meg belőle, ne lepődjünk meg azon, hogy az emésztésünk is fokozottabb lesz.
 
2. Gyulladásgátló hatása van.
 
A szőlő betegséggátló, immunrendszert kisegítő hatása a benne rejlő polifenoloknak köszönhető. Ezek az anyagok – konkrétan egyik válfajuk, a tannin – a gyümölcs héjában és „tartalmas” részében egyaránt gazdagon megtalálhatók, és bizonyítottan fokozzák a szervezet erejét a vírusok, baktériumok elleni harcban. E képességet nem szabad lebecsülni, mert például olyan vírusokat is klinikailag igazolt módon „üt ki” a szőlőkivonat, mint a herpesz. Nem véletlen az sem, hogy a szőlőmag-kivonat világszerte forgalmazott gyógyhatású készítmény, és ebben az esetben szó sincs sarlatánságról: valóban létező, jótékony folyományai vannak a szőlőfogyasztásnak. Ez az antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező flavonoidoknak köszönhető, amelyek a szív- és érrendszeri betegségekkel, sőt, a daganatos megbetegedésekkel küzdők esetében is jótékony hatással bírnak a szervezetre. A vörösszőlőmag-kivonat fogyasztása csökkenti a stroke és az infarktus kockázatát, élénkíti a vérkeringést. A szőlőmagból emellett szintén igen egészséges olaj is nyerhető, amelyet főzéshez vagy dresszing-összetevőként egyaránt javallott használni, sőt, illóolajként, külsőleg is alkalmazható.
 
3. Pszichés szempontból is jó kiegészítő.
 
A szőlő cukortartalma igen magas, és ugyan a gyümölcs energiatartalma nem tekinthető kiugrónak, éppen ezért nem ajánlott kilószámra fogyasztani – még akkor sem, ha egyébként javarészt elég könnyen és gyorsan felszívódó szőlőcukorról beszélünk. Különösen vonatkozik ez a cukorbetegekre, illetve azokra, akiknek különösen figyelniük kell a cukorháztartás kényes egyensúlyára (várandós hölgyek, illetve különféle betegségekben szenvedők). Viszont ez a magas cukortartalom egyben ahhoz is hozzájárul, hogy a szőlőfogyasztás után gyorsan fokozza agyi és fizikai teljesítőképességünket: vizsgaidőszakban tehát igen jó szolgálatot tehet, és ha a szüret közben megeszünk néhány fürtöt – ami óhatatlan –, vélhetően jobban bírjuk majd a munkát a tőkék között is a következő időszakban.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár