Műtétre is szükség lehet…

Műtétre is szükség lehet…

A gyulladásos bélbetegségek – fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség – fellángolásainak megelőzésére, illetve tüneteinek megszüntetésére, visszaszorítására ma már sokféle gyógyszer áll rendelkezésre. A szövődmények megelőzése illetve meggyógyítása érdekében azonban műtétekre is szükség lehet.

Ebből a szempontból az utóbbi időben szemléletváltozás történt, melyet Miheller Pál belgyógyász, gasztroenterológus, a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinikáján működő Gasztroenterológiai Laboratórium vezetője így magyaráz:

„Fontos megértenünk, hogy egy műtéti javaslat gyakran nem azt mutatja, hogy a belgyógyász már tehetetlen, hanem jól megfontolt csapat munka döntése. Többféle szakemberből álló team juthat arra a következtetésre, hogy egy adott, jól tervezhető műtétből a beteg profitál és hosszútávon kevesebb szövődményre számíthat, mintha gyógyszerekkel próbálkoznánk.”

Mivel a gyulladásos bélbetegségek gyógyítása ma még nem megoldott, fontos, hogy a betegek megtanuljanak együtt élni a betegségükkel. Az orvosi utasítások pontos betartása mellett érdemes elsajátítaniuk azokat a módszereket, amelyek alkalmazásával maguk is elősegíthetik a tünetmentes periódusok fenntartását.

Példaként a szakember megemlíti, hogy amennyiben a Crohn-betegség érinti a vékonybél utolsó néhány centiméteres szakaszát, az ún. csípőbelet, vagy ileumot, már a diagnózis felállítása után érdemes megfontolni ennek eltávolítását.

"Ez ugyanis az emésztőtraktus legszűkebb keresztmetszetű része, és minden alkalommal, amikor a gyulladást gyógyszerrel visszaszorítjuk, nyomában hegesedés marad. Ettől egyre szűkebb és szűkebb lesz ez a bélszakasz, ezért minden előzmény nélkül, derült égből villámcsapásként elzáródhat. Biztonságosabb, ha a gyulladásos bélbetegségekkel kapcsolatos műtétekben gyakorlott sebész tervezetten végzi el az eltávolítást, mintha egy wellness hétvégén életmentő beavatkozásként az éppen ügyeletben lévő, esetleg kevésbé tapasztalt kolléga.”

Vannak tehát olyan műtétek, amelyek beleillenek a terápiás sorba, de előfordulnak olyanok is, amelyekre váratlanul van szükség, például egy gennyes tályog, vagy sipoly eltávolítására. A Crohn-betegség egyik szövődménye lehet, hogy a bélfal teljes keresztmetszetére kiterjedő gyulladás valahol perforációt okoz. A perforált bél hozzátapadhat a szomszédos bélszakaszokhoz, vagy más szervekhez, a hólyaghoz, méhhez, hüvelyhez és ezzel egy járat, ún. belső sipoly jöhet létre. Ez mindenképpen műtéti beavatkozást, műtét segítségével elvégezhető kezelést igényel, hiszen a béltartalom súlyos fertőzést okoz ezekben a hasi szervekben.

A végbél környékén külső sipolyok is kialakulhatnak.

„Sajnos előfordulhat az is" - magyarázza Miheller Pál - "hogy olyan tomboló fekélyes vastagbélgyulladással állunk szemben, amelyben a gyógyszeres kezelés eredménytelen. Ilyenkor eltávolítják a vastagbelet, utolsó szakaszát pedig megpróbáljuk megnyugtatni. A beteg sztómát kap. Abban az esetben, ha sikerrel járunk, a vékonybelet vissza lehet varrni a vastagbél utolsó szakaszára, és a sztóma csak átmeneti megoldás. De előfordul, hogy megnyugtatás nem sikerül, és a sztómának maradnia kell. Vannak olyan fiatal betegeim, akik sokáig ódzkodtak a sztóma képző műtéttől, de végül közösen mégis nekifutottunk. Utólag azt mondják, sajnálják, hogy nem szánták rá magukat évekkel korábban, mert sok fájdalomtól, soványságtól, kellemetlenségtől megkímélhették volna magukat. Nagyon agresszív betegség esetén a sztóma igazi életminőség javulást hozhat. Hát gondolja el: ha valaki 25 évesen inkontinens és pelenkával kell járnia, az milyen életminőség? Ennél jobb, ha az illető nem oda kakil, ahová egyébként szokott, de élheti világát. Nem azt mondom, hogy nincs ennél nagyobb öröm, de jobb, mint az az állapot, ami miatt a sztóma szükségessé vált”.A fenti információk tájékoztató jellegűek, a cikkben szereplő betegségekkel kapcsolatban minden esetben keresse fel orvosát vagy forduljon egészségügyi szakemberhez.


Crohn&Colitis - További cikkek a rovatban »

  
Az IBDoktor.hu egy új, tartalmilag átfogó online felület melynek célja, hogy segítse a betegeket a kezdeti bizonytalanságban, a gyulladásos bélbetegségek megértésében, illetve támogatást nyújtson a mindennapi életükben. Az IBDoktor.hu tartalmai között megtalálhatók a betegséggel, annak diagnózisával és kezelésével kapcsolatos információk, csakúgy, mint az érzelmi támogatás, jogi, diétás vagy mozgás tanácsok.


   


  

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár