Nem a csoki a hibás, hanem a saját falánkságunk

Nem a csoki a hibás, hanem a saját falánkságunk

Noha gyakran elhangzik, hogy az édességek egészségtelenek, ez ebben a formában egyáltalán nem igaz. Az pedig kifejezett ostobaság, hogy egy amúgy egészséges embernek kerülnie kell a cukrot.
Épp ellenkezőleg: a cukor nélkülözhetetlen a szervezet működéséhez. Ebből fakadóan a csokoládé vagy a sütemények önmagukban, csak cukrosságuk miatt ugyanúgy nem ártalmasak, mint ahogyan más ételféleségek sem.

A hangsúly itt is a mértékletességen van. Egy szelet csokoládé senkinek sem árt, ha viszont napi két táblát tömünk magunkba, menthetetlenül el fogunk hízni, és hosszabb távon szervezetünk cukorháztartása is felborul.
 
A hormonok is hibásak
 
Miért nem sikerül megállni egy sor csokinál vagy egy szelet tortánál? A válasz nagyon egyszerű: mert az édességek boldogsághormonokat termelnek az agyban, tehát ha ez nem is tudatosul, jobb kedvünk lesz tőlük. (Nem véletlen, hogy a nők például jellemzően édességbe fojtják a mindennapi bánataikat.) A csapda másik oldala, hogy az édességek megemelik a vércukor-szintet, ami azonban később nagyon drasztikusan lezuhan, ez pedig éhséget okoz. Vagyis aki sok édességet eszik, az idővel valószínűleg mindenből többet fogyaszt majd. A fruktóz, azaz a gyümölcscukor ilyen szempontból jobb hatású, mivel lassabban bomlik le.
 
Inkább étcsokoládét együnk
 
Az étcsokoládé kakaóból, cukorból és egyéb összetevőkből áll, a hangsúly azonban a kakaón van. Méghozzá sok kakaón: minél több van benne, annál sötétebb a színe, annál keserűbb, és annál minőségibb, drágább is. A „hétköznapi” étcsokoládék kakaótartalma általában 50-60 százalékos. És hogy miért egészséges? Mert nagyon gazdag antioxidánsokban, ezek pedig jótékony hatással vannak a keringési rendszerre, a szívre, az agyra. Viszont ettől még ez is hizlal, vagyis mértéktelenül fogyasztani ugyanúgy nem ajánlatos, ahogyan a tejes változatokat sem, amelyeket az említett komponensek mellett még tejszármazékokkal is felturbóznak.
 
A fehér csoki igazából nem csoki
 
Ugyan így nevezik, a fehér csokoládéból pont az hiányzik, amitől a csokoládé csokoládé lesz, vagyis a kakaó. Különböző tejadalékokkal viszont telenyomják a gyártási folyamat során, így a koleszterintartalma ugyanolyan magas, mint akármilyen tejcsokoládénak, csak éppen a kakaó antioxidánsai nincsenek benne. Mértékkel ettől függetlenül természetesen ez is fogyasztható.
 
Barnacukorral és mézzel nem lehet fogyni
 
Hiába állítják ezt sokan. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag méz valóban nagyon egészséges, de nem hizlal kevésbé, mint a sima ipari cukor, a barnacukor pedig más eljárással készül, mint a fehér, de kalóriaértéke lényegesen nem tér el tőle. Vagyis mértéktelenül ezeket sem szabad fogyasztani.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár