Nem hűsít a Szentendrei Nyár

2012.07.04. - Írta: Cultura

Nem hűsít a Szentendrei Nyár

Hangulatot hevítő színházi előadásokkal – köztük öt premierrel –, önálló estekkel, folk- és jazzkoncertekkel, színházi felolvasásokkal és számos szabálytalan műfajjal várja a közönséget a Szentendrei Teátrum és Nyár.

A Szentendrei Nyár a város több évtizedes múltra visszatekintő, legnagyobb kulturális rendezvénye. Igazi összművészeti fesztivál, amely június végétől augusztus végéig a művészet valamennyi műfajában változatos programot kínál a városba érkezőknek és a helybelieknek. A programsorozat gerincét az 1969-ben alapított Szentendrei Teátrum előadásai jelentik, ahol nyaranta két-három saját bemutatót, valamint zenés, prózai és táncszínházi vendégelőadásokat élvezhet a közönség az ország legkiválóbb rendezőinek és társulatainak közreműködésével

Az augusztus végéig tartó programsorozat a Szentendre Táncegyüttes fesztiválnyitó előadásával veszi kezdetét pénteken, és több mint nyolc héten át kínál irodalmi és zenei csemegéket a Duna parti városban. A számos műfajt felvonultató rendezvény keretében közel húsz színházi előadást láthatnak a nézők, köztük öt bemutatót, amelyek helyszíne a szentendrei városháza barokk épületének udvara.

A premierek sorát Udvaros Dorottya Mégis szép című önálló estje nyitja, melyen többek között Kurt Weill-, Bereményi Géza-, Leonard Cohen- vagy Hrutka Róbert-dalok váltakoznak Nádas Péter, Térey János, Závada Pál és Bartis Attila prózájával.
A Szentendrei Nyár keretében mutatják be Giorgio Pianosa, azaz Pozsgai Zsolt Mert a mamának így jó című komédiáját, amely egyúttal az átalakult Új Színház első nyári játéka is. A szereplői között találjuk Bánsági Ildikót, Dörner Györgyöt, Lux Ádámot, Tóth Augusztát, Vass Györgyöt vagy Gregor Bernadettet.
Moliére Mizantrópját a Quimby és Kiss Tibor dalainak felhasználásával élvezheti a közönség, a zenés színművet a Szentendrei Teátrum és a Turay Ida Színház Spirit Kamaraszínháza közösen állítja színpadra.

Shakespeare A vihar című színművének legújabb előadása a Szentendrei Teátrum, a Gyulai Várszínház, a debreceni Csokonai Színház és a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház összefogásával született meg, a Szergej Maszlobojscsikov rendezte darab szentendrei bemutatójára a programsorozat keretében kerül sor.
A színházi évad kedvelt és sikeres előadásai közül Szentendrére érkezik többek között Bulgakov Képmutatók cselszövése című darabja Fodor Tamással és Kerekes Évával, valamint a közelmúltban bemutatott Kramer kontra Kramer című színházi adaptáció Kovács Patrícia és Nagy Ervin főszereplésével.

Ugyancsak a városháza barokk épületének udvara szolgál helyszínéül Bálint András Úr és kutya című előadásának, Kulka János sanzonestjének és Jordán Tamás Széllel szembe című stand up-jának.
A kortárs magyar dráma alkotásaiból kaphatnak ízelítőt a Dunaparti Művelődés Ház Felolvasó színházi estjeire látogatók. Dunajcsik Mátyás internetes T@tuffe-je mellett, Karafiáth Orsolya és Bella Máté A macskadémon című horror-vígmusicaljét, Garaczi László Békeharc és karaoke című drámáját, valamint Székely Csaba Bányavakság című színművét élvezheti a közönség.

A MűvészetMalom megszépült műemlék épületének udvaráben lép fel többek között a Vujicsics Együttes, Szalóki Ági, Szvorák Katalin, Harcsa Veronika, valamint a házigazda szerepet is betöltő Borbély Műhely. A zenei étlapon szerepel még régizene török és barokk muzsikával, dalmát és magyar népzene és jókedvű olasz opera buffa a modenai Gruppo Amarcorddal.
Performanszokkal, koncertekkel és kísérleti műfajokkal várják az érdeklődőket a fiatal szentendrei alkotók az Elevenkertbe, a fesztivál legjelentősebb képzőművszeti eseménye pedig a Tér-Pontok címmel megnyíló országos szobrászati biennálé.

A programok részletesen a www.szentendreprogram.hu honlapon ismerhetők meg

Forrás: www.culutra.hu


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár