Maszkok bálja

- Írta: Cultura

Maszkok bálja

A farsang a tavaszvárás pogánykori, igen változatos képet mutató ünnepeiből nőtt ki, gyakorlatilag a zajos mulatozás, a tréfacsinálás, bolondozás, eszem-iszom és az advent lezárulásával, a párkeresés, udvarlás időszaka. Ahogy Goethe mondta, “a karnevál olyan ünnepség, amit voltaképpen nem is a népnek adnak, hanem a nép adja magamagának”.

Faseln, carneval, farsang

A nyugati kereszténységben január 6-án van vízkereszt, avagy a három királyok ünnepe: ez a karácsonyi ünnepek zárónapja, a farsangi időszak kezdete. A keleti kereszténységben a Julián-naptár szerint január 6-7. a karácsony, és 13 nappal később ünneplik a vízkeresztet. A városi polgárság elsősorban a német hagyományokat vette át (erre utal az elnevezés is az olasz “carneval” helyett), míg az arisztokrácia körében az itáliai és francia szokások terjedtek inkább el. De fellelhetők pogány germán vagy éppen ókori görög, római motívumok is. Maga a szó német eredetű, “faseln” jelentése fecsegni.
Mindent az álarcokról

A maszk az emberi arc elé helyezett, szilárd anyagokból összeállított, az adott személy kilétének eltakarására szolgáló arcmás. A sokféle szerepben és alkalommal felbukkanó álarcviselés a képzőművészet kedvelt témája. A Városi Művészeti Múzeum Gyermekmúzeumának tárlata farsang idején e különösen népszerű területet az álarcviselés történetén és kortárs alkotók művein keresztül mutatja be. A kiállítást felkeresők előtt egyaránt felidéződnek a törzsi kultúrák hagyományai, a commedia dell’arte és a velencei karnevál színes világa.

A tárlaton bemutatásra kerülő műtárgyak Malasits Zsolt, Peresztegi Erika, Priskinné Tuller Marianna, a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága – Xántus János Múzeum, a békéscsabai Jankay Galéria, a Kovács Margit Általános és Szakképző Iskola és a győri Városi Művészeti Múzeum gyűjteményéből kerülnek kiállításra.
Óvodások és kisiskolások számára
Mesét hallgatunk a farsangról, beszélgetünk a gyerekekkel a különböző népek álarcairól, a maszkok jelentéséről. A foglalkozás második felében minden kisgyermek elkészíti a saját farsangi maszkját papírból, rafiából, fonalakból.

Felső tagozatos diákok számára
KARNEVÁLA
Velencei karneválban kalandozunk a gyerekekkel a kiállítótérben a műtárgyak között, majd kartonból, krepp-papírból saját jelmezt készítünk. A foglalkozás végén megválasztjuk a Karnevál Hercegét és Hercegnőjét!
BUSÓJÁRÁSA
A farsangi magyar néphagyományokat idézzük fel. Megtudjuk, miért tartották a farsangot az ördög ünnepének, és hogy ki volt Cibere és Konc. A múzeumi óra második felében hagyományos, népi farsangi álarcot készítünk.
ARC-KÉP-MÁS
A maszkok megjelenését vizsgáljuk a kortárs művészetben. Mit jelenthet, mit fejezhet ki az álarc a ma embere számára? Különleges, egyedi, modern maszkokat tervezünk és készítünk!


Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológusBezár