Önzés versus szerelem

- Írta: SzN

Önzés versus szerelem

Feldmár András felvetései lehetnek megdöbbentőek, okozhatnak meglepetést vagy megbotránkozást – egyet azonban nehéz: nem tudomást venni róluk. Alábbi írásunkban a neves magyar származású, Kanadában élő pszichológustól idézünk néhány gondolatot szerelemről és szexualitásról, párkapcsolatról, szeretetről – és az önzésről.

  • „Az élvezet meghatározása a ˶csináljuk még egyszer˝-en alapul. Hogyan is mondhatnám, hogy élvezek valamit, ha nem teszek erőfeszítéseket azért, hogy újra megtegyem? Tehát, ha a szex eltűnik egy kapcsolatból, az azért van, mert vagy az egyik félnek, vagy a másiknak, esetleg egyiknek sem élvezetes.
  • A másik végtelenül, elképzelhetetlenül más, és ezért ott van a kísértés az elfoglalásra, leigázásra, dominanciára, uralkodásra, vagy egy ugyanilyen kísértés az alávetettségre, az elfoglalás, leigázás és uralkodás megengedésére. Erőharcok, legyenek azok nyíltak avagy rejtettek, megszokottá válhatnak. A szex egy kényes dolog; nem tűri a krónikus ellenségeskedést, neheztelést, megbánást és beletörődést.
  • A szexuális vágy kifejezése szükség vagy követelés formájában kiöli a vágyat a másik félben. Amint a szexet kötelességnek érzi valaki, annak napjai meg vannak számolva.
  • A szexuális vágy két ember közös intimitásából fakad, a táncukból, abból, ahogy játszanak, és mindketten érzik egyszerre, összetéveszthetetlenül, erősen. Vagy, a szexuális vágy eredhet egy teljesen személytelen viszketegségből, amit valakinek, BÁRKINEK meg kellene vakarnia. Ez az érzés egy mély szorongásból ered, a szeparációs szorongásból, a kitagadástól és elszigeteltségtől való félelemből. Ebben az esetben a szex csillapítószerré, fájdalomcsillapítóvá válik. A partner, aki ezt adja, nem érzi magát láthatónak, sem szeretve, nem törődnek vele, csak használják, manipulálják és kihasználják. Nincs ebben semmi szeretet; a kisbabák nem képesek szeretni az anyjukat, csak ˶felfalják˝ őket kegyetlen étvágyukkal.
  • Óriási különbség van az adok-kapok és aközött, ha van valaki, aki elvesz és valaki, akitől elvesznek: olyan, mint a pokol és a mennyország, vagy a szerelem és a vámpírokat szülő örök szerelemtelenség átka közötti különbség. Egy külső szemlélő szemszögéből talán nem látni a különbséget. Saját tapasztalatból viszont kristálytiszta, ha valaki csókot ad, vagy csókot lopnak tőle; ha valaki lelkes és bőséges figyelemben részesül, vagy másvalaki értékes idejét és kelletlen figyelmét veszi el…

 

A teljes szöveget megtalálhatja Feldmár András: Apró részletekben című munkájának 44. fejezetében, amely a www.soteria.hu weboldalon érhető el.

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár