Önzés versus szerelem

- Írta: SzN

Önzés versus szerelem

Feldmár András felvetései lehetnek megdöbbentőek, okozhatnak meglepetést vagy megbotránkozást – egyet azonban nehéz: nem tudomást venni róluk. Alábbi írásunkban a neves magyar származású, Kanadában élő pszichológustól idézünk néhány gondolatot szerelemről és szexualitásról, párkapcsolatról, szeretetről – és az önzésről.

  • „Az élvezet meghatározása a ˶csináljuk még egyszer˝-en alapul. Hogyan is mondhatnám, hogy élvezek valamit, ha nem teszek erőfeszítéseket azért, hogy újra megtegyem? Tehát, ha a szex eltűnik egy kapcsolatból, az azért van, mert vagy az egyik félnek, vagy a másiknak, esetleg egyiknek sem élvezetes.
  • A másik végtelenül, elképzelhetetlenül más, és ezért ott van a kísértés az elfoglalásra, leigázásra, dominanciára, uralkodásra, vagy egy ugyanilyen kísértés az alávetettségre, az elfoglalás, leigázás és uralkodás megengedésére. Erőharcok, legyenek azok nyíltak avagy rejtettek, megszokottá válhatnak. A szex egy kényes dolog; nem tűri a krónikus ellenségeskedést, neheztelést, megbánást és beletörődést.
  • A szexuális vágy kifejezése szükség vagy követelés formájában kiöli a vágyat a másik félben. Amint a szexet kötelességnek érzi valaki, annak napjai meg vannak számolva.
  • A szexuális vágy két ember közös intimitásából fakad, a táncukból, abból, ahogy játszanak, és mindketten érzik egyszerre, összetéveszthetetlenül, erősen. Vagy, a szexuális vágy eredhet egy teljesen személytelen viszketegségből, amit valakinek, BÁRKINEK meg kellene vakarnia. Ez az érzés egy mély szorongásból ered, a szeparációs szorongásból, a kitagadástól és elszigeteltségtől való félelemből. Ebben az esetben a szex csillapítószerré, fájdalomcsillapítóvá válik. A partner, aki ezt adja, nem érzi magát láthatónak, sem szeretve, nem törődnek vele, csak használják, manipulálják és kihasználják. Nincs ebben semmi szeretet; a kisbabák nem képesek szeretni az anyjukat, csak ˶felfalják˝ őket kegyetlen étvágyukkal.
  • Óriási különbség van az adok-kapok és aközött, ha van valaki, aki elvesz és valaki, akitől elvesznek: olyan, mint a pokol és a mennyország, vagy a szerelem és a vámpírokat szülő örök szerelemtelenség átka közötti különbség. Egy külső szemlélő szemszögéből talán nem látni a különbséget. Saját tapasztalatból viszont kristálytiszta, ha valaki csókot ad, vagy csókot lopnak tőle; ha valaki lelkes és bőséges figyelemben részesül, vagy másvalaki értékes idejét és kelletlen figyelmét veszi el…

 

A teljes szöveget megtalálhatja Feldmár András: Apró részletekben című munkájának 44. fejezetében, amely a www.soteria.hu weboldalon érhető el.

 

Bezár