Partnerétől kapta?

Partnerétől kapta?

A klasszikusan nemi aktussal terjedő betegségek: a szifilisz (vérbaj) és a gonorrhea (tripper) egyidősek az emberiséggel. A Bibliában Mózes III. Könyve meglepően jó, járványügyi szempontból is kiválóan használható leírást ad a gonorrhea tüneteiről, és a továbbfertőzés elkerüléséről. Találtak az egyiptomi ásatások során olyan múmiát, amelyen a veleszületett vérbaj csont-tüneteit lehetett azonosítani.

Az utóbbi évtizedben kezdtek a nemi betegségekkel foglalkozó szakemberek olyan fertőzéseket felfedezni, amelyek a nemi szervet betegítik meg, de nem feltétlenül csak nemi úton terjednek. Sok esetben szexuális életet nem élők között is előfordulhatnak. Az elváltozásokat legnagyobbrészt kórokozók: baktériumok, vírusok, gombák okozzák.

Ezek a betegségek megkaphatók nem megfelelő higiénés viszonyok között üzemelő fürdőkben, szaunákban, de nem kellően tisztán tartott kéztől is. Azt szoktam mondani a betegeimnek, hogy igen helyes a WC használata után kezet mosni, de a magunk védelme érdekében legalább olyan fontos lenne előtte is alapos fertőtlenítő kézmosást végezni.

A betegségek szövődménye és tulajdonsága, hogy szexuális úton átadhatók a partnernek. Ezért a partnereket mindig együtt kell kezelni. Hiába gyógyítjuk meg az egyik partnert, ha a nem kezelt másiktól visszakapja a fertőzést (ezt nevezzük ping-pong fertőzésnek).

A legnehezebben kezelhető a vírus okozta, gyakran kiújuló herpesz fertőzés. Az apró, feszes falú hólyagokkal induló betegség igen fájdalmas, és együtt járhat a lágyéki nyirokcsomók megduzzadásával. A női nemi szervek herpesz fertőzésének külön veszélye az, hogy a szülés során a magzat is fertőződhet, és az újszülött agyvelőgyulladásban betegedhet meg. Terhesség esetén a herpeszre hajlamos, esetleg vírushordozó férfiak a fertőzés megelőzése céljából használjanak gumióvszert.

Az utóbbi időben került a daganatokkal foglalkozó szakemberek figyelmének előterébe a Human Papilloma vírus (HPV) okozta nemi szerveken előforduló betegség. Kimutatták, hogy bizonyos HPV vírusok (ezeket daganatot okozható, magas kockázatú vírusoknak hívjuk) méhnyakrákot okozhatnak. Azokban az országokban, ahol HPV szűrést végeznek a szokványos rákszűrések során, és a korán kimutatott méhszáj-hám nyugtalanság esetén a megfelelő méhszáj plasztikát idejében elvégzik, szinte nem fordul elő méhnyakrák. Bizonyos életkor felett (40 év) minden rákszűrésen kötelezővé kellene tenni a HPV vizsgálatot is. Sajnos, ez a diagnosztikai vizsgálat (DNS amplifikációs módszer) viszonylag költséges, és ezért a finanszírozó érdekeit is képviselő orvos-szakmai vezetés jelenleg komolyan foglalkozik ezek visszaszorításával.

Kisebb problémát okoz, de a normál életvitelt sokszor lehetetlenné teszi a különböző kórokozóknak (Clamydia, Mycoplasma és más baktériumok) okozta húgycső gyulladás. Ezek fő veszélye, hogy a női szervezetben krónikusan jelenlévő fertőzés koraszülést és fogamzásképtelenséget okozhat. Szintén a nemi szervekre lokalizálódóan jelentkeznek a gombák okozta viszkető, gyulladásos elváltozások, amelyek gyakran kellemetlen szagú folyást és fájdalmat is okozhatnak. Ezekben az esetekben célszerű gomba ellenes kezelést végezni. (Természetesen a partnereket mindig együtt kell kezelni.)

Viszonylag a legenyhébb, és szövődményeket ritkán okozó gyulladásos betegség a trichomonas fertőzés, amely gyakran nem megfelelő tisztaságú fürdőkben is megkapható. Megfelelő diagnózis után gyógyszeres kezeléssel ez a fertőzés is gyógyítható.

Láthatjuk tehát, hogy az úgynevezett „klasszikus” nemi betegségek mellett számos fertőzés leselkedhet ránk, súlyos következményekkel. A fertőzés gyanúja esetén azonnal forduljunk megfelelő szakemberhez, aki leggyakrabban speciálisan képzett bőr-, és nemigyógyász. A korai kezelés célja a tünetmentes gyógyulás, a kiújulás és a szövődmények elkerülése.

dr. Mol­nár Lász­ló,
bőr-, és nemigyógyász

Bezár