Szívritmuszavar

2012.06.24. - Írta: Orvos válaszol

Szívritmuszavar

Tisztelt Doktor Úr!

43 éves nő vagyok, PSVT gyanújával kerültem kardiológushoz, amit eddig EKG-n regisztrálni nem sikerült. A tüneteim kb. 16 éves koromban kezdődtek, hirtelen szapora szívdobogással, amit különféle fizikális manőverekkel meg tudtam szüntetni.
Sajnos tavaly decemberben olyan fokú stressz alatt voltam, hogy -édesanyám műtétje, munkahelyi gondok, stb.- a ritmuszavart nem tudtam megszüntetni, ahogy eddig, így kórházban verapamil injekció kaptam. Utána még jó ideig rossz volt a közérzetem, kardiológiai kivizsgáláson estem át. Az ultrahang és az EKG kórós eltérést nem mutatott, a Holter -vizsgálat eredménye szintén nem jelzett organikus zavart. (188 VES, 13 SVES, sinus alapritmus, időnként sinus tach.,időnként sin. arrythmia hajlammal. Egyebet nem mutatott a vizsgálat.)Nebivololt javasolt a kardiológus( megelőzésképpen), illetve katéteres ablációt a végleges megoldásra. A tünetek elmúltával nem szedtem a gyógyszert, igyekeztem stressz-mentesen élni - amennyire ez munka és négy gyermek mellett lehetséges - és szépen rendbe is jöttem, azonban múlt héten újból kezdődtek a hirtelen rohamok, egy nap 3-4 is, alig tudtam megszüntetni, és az óta szinte minden nap extra bedobbanásaim is vannak főként nyugalmi állapotban, van, hogy percenként több is. . Emiatt elkezdtem szedni a nebivololt, reggel és este is felet, valamint valeriánát. Hihetetlen feszültség van bennem- elsősorban a munkahelyemen zajló események miatt, de az élet más területein is nehézségeink vannak - amiket persze igyekszünk férjemmel megoldani - és félek, hogy ezek a bedobbanások valami nagyobb problémát jeleznek. Rosszul nem vagyok tőlük, csak az érzés nagyon kellemetlen és a pszichikai teher.
Kérem a Tisztelt Doktor Urat, adjon tanácsot, merre induljak el, mit kellene, tenne, veszélyesek lehetnek-e ezek az extra ütések? Gyógyszert nem szeretnék szedni, de nagyon szeretném megoldani ezt a gondomat.
Nagyon köszönöm előre is válaszát és
jó egészséget kívánok Önnek!


Tisztelettel!

Kedves intellektuel tanácsot kérőm.

Nem véletlenül így szólítom, mert higgye el, bármily komplikált kérdésre tudom, megértően reagál, ami nekem fontos. Tehát ami lényeges, feszült, stresszre hajlamos alkat és erre szívritmus zavarokkal reagál. Ez az alaphelyzet lány korától indult el, és a felnőtt megterhelések ezt fokozták. A szíven műszeres vizsgálatok szervi bajt nem mutattak. Állapotát a változó szituációkkal megújuló ritmus zavarok követik. Ezt az állapotot a szív szituációs neurozisának kell tartanom. Tudnia kell, a szív két idegi kontroll alatt áll, amik a gyorsító szimpatikus, és a lassító paraszimpatikus idegrendszer, főképpen a Vagus-nek nevezett ideg. Amikor a stress a kettő egymást kiegyenlítő hatását, egyensúlyát megzavarja, jönnek a rohamok, amiket nagyon helyesen inkább zavaró helyzetnek, mint szívbetegségnek értékel. Azt is tudjuk, hogy a kellemetlen szívütések, az extrasystolés ritmuszavar ép szíven is fellép. Ezeket a funkcionálisnak nevezett ritmuszavarokat, mivel nincs mögöttük szervi szívbaj, helyesen kipróbált stresszmentes élettel, és feszültséget oldó gyógyszerekkel szoktuk elmulasztani, vagy elviselhetővé tenni. De, amire először céloztam, a baj megértésének és értékelésének is kell a közreműködése, mint meggyőződés. A ritmuszavart nem szabad szenzációként értékelni, ennyi negatív vizsgálat után. A modern, sok mellékhatású gyógyszer helyett hagyományosabb nyugtatókat tanácsolnék. Kíváncsian várom sorsának alakulását.

Kirándulások, szép zene is ajánlott.

Dr Sáry Gyula belgy. főorvos


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár