Szóló szőlő, mosolygó alma

Címkék: vitaminok
Szóló szőlő, mosolygó alma

A vitaminbőség, a gyümölcsök, zöldségek sokasága az áldást adó napsugár a nyárral együtt elbúcsúzott tőlünk. Az ősz szűkebb kézzel „adagolja” számunkra a védő és tápanyagot tartalmazó gyümölcsöket. Pedig a szervezetünknek nagy szüksége van rájuk. A savanyú gyümölcsök tisztító és méregtelenítő, míg az édesek építő, tápláló hatásúak. 40 év felett a rendszeresen étkezésünkbe iktatott gyümölcsnap segít a súlyfelesleg leküzdésében, javítja az anyagcserét. A gyümölcsevés mindenkor hasznos, de a délelőtti fogyasztáskor könnyebb a felszívódás. Aki sok gyümölcsöt fogyaszt, annak haja csillogó, bőre rugalmas lesz.  

Ismerkedjünk meg néhány gyümölcs jótékony hatásával:

 • Az alma nemcsak A, B1, B2, B6, C vitamint tartalmaz, de nátriumot, magnéziumot, vasat, mangánt, rezet is. Segít az emésztési rendellenességeken, s hasmenés, ízületi gyulladás, májpanasz, súlyfelesleg esetén is hatásos.
 • A birsalma fehérjét, szőlőcukrot, ásványi anyagokat, C vitamint tartalmaz. Étvágyjavító, frissítő hatású.
 • Az őszibarack is gazdag vitaminokban (A, B1, B2, C), kálium, nátrium, kalcium, vas is található benne. Segít a székrekedésen, tisztító, tápláló, étvágyjavító.
 • A szilvában A vitamin, cukor, réz, vas van. Jó bélmozgató gyümölcs, a vérszegénységet gyógyítja, erősít, táplál.
 • A szőlőben szőlőcukor, fehérje, rostanyag, kalcium, foszfor, vas, A vitamin található. Nagyon hasznos vértisztító, májregeneráló, béltisztító hatású, segíti a reuma, köszvény, vérszegénység, ideggyengeség gyógyítását.
 • A citrom gazdag C vitaminban, kalciumban, foszforban, vasban, gyógyítja a meghűléses panaszokat, torokfájást, hasznos az immunrendszer erősítésében, a vérszegénység gyógyításában.
 • A narancs is sok vitamint hordoz: A, B, C, E, K vitamint és folsavat, fehérjét, rezet, cinket, foszfort, mangánt. Gyógyító hatást fejt ki a súlyfelesleg, a szívbetegség, az emésztési rendellenesség, a tüdőgyulladás kezelésében. Jó immunerősítő, frissítő.
 • A banán fehérjét, cukrot, foszfort, vasat, A és C vitamint tartalmaz. Segíti az emésztést, erősít, gyomor,- bélproblémákra van jótékony hatással.

 

A felsorolásban csak a legkönnyebben beszerezhető gyümölcsöket soroltuk fel, de természetesen a többi gyümölcs is nagyon fontos az egészségünk megőrzésében, főleg nyers, de feldolgozott formában is (pl. leves, lekvár, befőtt, saláta, szörp stb.).

 

 • Minél több fajta gyümölcsöt fogyasszunk, és minél nagyobb mennyiségben! A gyümölcsök különböző mennyiségben tartalmaznak tápanyagokat, s a kalóriák számát sem növelik.
 • Figyeljünk a gyümölcs színére! Egy jó tipp: minél intenzívebb a gyümölcs színe, annál több tápanyagot tartalmaz. A sötétzöld zöldségek (kelkáposzta, spenót, brokkoli), és a narancssárga színű zöldségek, gyümölcsök (édesburgonya, sárgarépa, mangó) különösen tápanyagdúsak. A sötétzöld leveles zöldségeket felhasználhatjuk saláták „feljavítására” (ha egy kis spenótot teszünk a káposztasalátába, annak karotin-tartalmát megtízszerezhetjük!). A gyümölcsök közül a sárgadinnye és a rózsaszín belű grapefruit különösen egészséges.
 • Válasszuk a legfrissebbet! Minél hamarabb kerül a gyümölcs, a zöldség a kertből az asztalra, annál több tápanyagot őriz meg. A szupermarketekben a legfrissebbnek tűnő gyümölcsöt válasszuk, ne pedig az ütődött, megnyomódott, hervadtat. Az előrecsomagolt zöldségek, gyümölcsök szintén ajánlhatóak, ugyanis a zacskóban megőrzik frissességüket, s csak minimális a tápanyag-tartalom veszteség. Télen a legelőnyösebb megoldást a fagyasztott zöldség, gyümölcs jelenti, hiszen azokat közvetlenül szedés után fagyasztják le, amikor tápanyagtartalmuk a legmagasabb.
 • Vajon dúsabb-e tápanyagban a biogyümölcs, zöldség? Nem feltétlenül. A bio azt jelenti, hogy növényvédő-, és rovarirtó szerek mellőzésével termesztették a gyümölcsöt, zöldséget, de ettől még nem tartalmaznak több tápanyagot.

 


Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár