5 tipp szemünk védelméért

Címkék: szem vitaminok
5 tipp szemünk védelméért

Az öt érzékszerve közül melyiket érzi legfontosabbnak? Feltehetően Önnek is, elsőként jut eszébe a látás képessége. Látásunk oly értékes számunkra, hogy nem véletlenül kering számtalan „jó tanács”, tulajdonképpen tévhit arról, hogy mivel tudjuk megvédeni szemünk egészségét, vagy épp ellenkezőleg, mivel teszünk rosszat szemünknek. Ismerje meg a tényeket, amellyel lerántjuk a leplet öt olyan állításról, amelyről már biztosan mindenki hallott. 


Tévhit: Ha tornáztatja a szemét, akkor megelőzheti azt, hogy szüksége legyen szemüvegre.
Tény: A szemtorna nem javítja a látást. Nem segít a szem egészségének a megőrzésében és nem lehet szükségtelenné tenni vele a szemüveg használatát. A látás több mindentől is függ. Ilyenek például a szemgolyó formája, a szem egészségi állapota, mindkettő olyan tényező, amiket szemtornával nem lehet befolyásolni.

Tévhit: Rontja a szemet, ha kevés fénynél olvasunk.
Tény: Ez nem így van. A rossz fényviszonyok melletti olvasás nem rontja a szemet. Az viszont igaz, hogy a szem hamarabb elfárad. A legjobb olvasási mód, ha a fény közvetlenül az olvasott felületre világít.

Tévhit: A sárgarépa jót tesz a szemnek
Tény: Abból a szempontból ez igaz, hogy az A-vitamint tartalmazó sárgarépa valóban jó a szemnek. Ugyanakkor a friss gyümölcsök és a leveles zöldségek, amelyek több antioxidánst tartalmaznak, mint például a C- és E-vitaminok, sokkal inkább segítenek megőrizni a szem egészségét. Az antioxidánsok a szürkehályog és az időskori maculadegeneráció megelőzésében nyújtanak segítséget. De azt ne várjuk tőlük, hogy a közellátásra vagy a messzelátásra bármilyen hatással is legyenek.

Tévhit: Jobb, ha nem hordunk folyamatosan szemüveget vagy kontaktlencsét, hogy a szem néha pihenjen.
Tény: Ha szüksége van szemüvegre vagy kontaktlencsére a jobb minőségű látáshoz, mindenféleképp használja őket. Amennyiben szüksége van rá és nem viseli a szemüvegét vagy kontaktlencséjét, akkor az ellenkezőjét éri el vele, a szeme sokkal jobban kifárad. Habár ez nem vezet látásromláshoz és szembetegség kialakulásához sem.

Tévhit: Ha egész nap a számítógép képernyőjét nézzük, romlik a látásunk.
Tény: Ez így nem igaz. Ugyanakkor, ha egész nap a számítógép előtt ül, ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a szemünk kimerüljön és elfáradjon. Aki sokat szokott ülni képernyő előtt, az kevesebbet pislog, ami szemszárazsághoz vezethet. Ez egy kellemetlen érzés, de nem betegség, amin erre való szemcseppel lehet segíteni. Annak érdekében, hogy megelőzze a szemszárazságot érdemes a számítógépet úgy elhelyezni, hogy ne verődjön vissza benne a napfény vagy a lámpafény, 20 percenként kicsit pihentesse a szemét és tudatosan pislogjon gyakrabban.

 Forrás: www.health.harvard.edu


Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeutaBezár