B-vitaminok

Vitamin ABC

- Írta: Dr. Tu­lok Ist­ván, táp­lál­ko­zás­tu­dós

Címkék: vitaminok
B-vitaminok

Komplexnek nevezzük a teljes B-vitamincsoportot, amelybe az összes B-vitaminmódosulat beletartozik. A vízoldékony vitaminok közé tartozó B-vitamin csoport tagjai pl. a  B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), B3-vitamin (niacin), B5-vitamin (pantoténsav), B6-vitamin (piridoxin), B12-vitamin (cianokobalamin), B13-vitamin, B17-vitamin, folsav, biotin, pantoténsav. Alább olvashat pár B-vitaminról bővebben.

B5-vi­ta­min

Vízoldékony vitamin, a szervezetben a bélbaktériumok is előállíthatják.
Hatásai: elősegíti a sejtek felépítését, létfontosságú a mellékvesék normális működéséhez, nélkülözhetetlen a szénhidrátok és zsírok energiává történő átalakításához, a máj zavartalan működéséhez, elősegíti a sebgyógyulást (külsőleg is alkalmazzák), fokozza az ellenállóképességet a fertőzésekkel szemben, csökkenti a fáradtságérzést és számos antibiotikum nem kívánt mellékhatását.
Hiányának következményei: gyomor, bélbántalmak, májkárosodás, csökken a bőr és a nyálkahártya ellenállóképessége, gátolja az őszülést.
Előfordulása a tápanyagokban: hús, teljes magvak, búzacsíra, búzakorpa, belsőségek (máj, vese, szív), barna rizs, élesztő, élesztőt tartalmazó készítmények, dió, nyers cukorsűrítmény (melasz).

B6-vi­ta­min

Vízoldékony vitamin, az emésztés után nyolc órán belül kiürül a szervezetből. Három származéka van, amelyek együtt hatásosak.
Hatásai: a szénhidrátok, továbbá a fehérjék emésztése során keletkezett aminosavak testépítő anyagokká történő átalakulásának nélkülözhetetlen anyaga, segít megakadályozni a különböző ideg- és bőrbetegségeket, csökkenti az éjszakai izomgörcsöket (ha azokat nem a kálium-, vagy kalcium-hiány idézte elő), a kézzsibbadást (ha azt nem gerincbántalmak okozták), egyes ideggyulladásokat. Jelentős mértékben fokozza a szervezet ellenállóképességét a daganatos sejtek kialakulásával szemben. Természetes vizelethajtó.
Hiányának következményei: a fehérje anyagcsere károsodása elsôsorban májbetegségekben, vérképzési zavarok fokozódása, idegesség, álmatlanság, szédülés, fogyás, bőrgyulladások.
Előfordulása a tápanyagokban: tej, tojássárgája, élesztô vagy élesztőtartalmú készítmények, teljes gabonamagvak, zöldség-, és fôzelékfélék, burgonya, fejes káposzta, vöröshagyma, bab, borsó, rizskorpa, mák, napraforgómag, földimogyoró, marhahús.

B10-vi­ta­min

Vízoldékony vitamin. Hőérzékeny, fôzéskor elbomlik.
Hatása: nélkülözhetetlen a vörösvértestek éréséhez (megakadályozza a vérszegénység kialakulását), elősegíti a fehérjék anyagcseréjét, egészségessé teszi a bôrt, legyengült állapotban fokozza az étvágyat, csökkenti a fekélyes fájdalmakat.
Hiányának következményei: vérképzési zavarok, súlyos hasmenés, étvágytalanság.
Előfordulása a tápanyagokban: sötétzöld levelű főzelékek, (paraj, karalábé), saláta, sárgarépa, élesztő, máj, tojássárgája, sárgabarack, sütőtök, bab, teljes búza- és barna rozsliszt.

B12-vi­ta­min

Vízoldékony, nagyon kis adagban hatásos vitamin.
Hatása: elősegíti a vörösvértestek képződését és regenerálódását, megelőzi a vérszegénységet, növeli a szervezet energiáját, egészségesen tartja az idegrendszert, biztosítja a tápanyagok (fehérjék, szénhidrátok, zsírok) megfelelô felhasználását, mérsékeli az ingerlékenységet, fokozza a gyermekek növekedését, étvágyát, gyógyító hatású az övsömör kezelésében.
Hiányának következményei: vészes vérszegénység alakul ki, a szervezet is előállítja, a bélbaktériumok termelik, azonban nem szívódik fel és a széklettel kiürül.
Előfordulása a tápanyagokban: hús, máj, vese, tej és tejtermékek, tojás, eidami, ementáli sajt, ömlesztett sajtok, juhtúró, pékélesztő, csírázó búza.

B13-vi­ta­min

Ásványi anyagokkal együtt vízben oldódik.
Hatása: a szervezetben a fehérjeszintézist, a test növekedését, a fejlődését irányítja, szerepe van a genetikus információk továbbításában és a cukor lebontásában. Szoros kapcsolatot létesít számos ásványi anyaggal, mert azok felszívódását a szervezetben történő hasznosulását elősegíti. Gyógyszerként is alkalmazzák ásványi sóit: (kalcium orotát) csontritkulás, csonttörések esetén, (magnézium orotát) érelmeszesedésben mozgósítja a koleszterint, rugalmasabbá teszi az érfalakat, fokozza a szívizom teljesítőképességét, (litium orotát) fejfájás, depresszió, mánia megszüntetésére, (cink orotát) az immunrendszer aktiválására, fertőzések, elhúzódó sebgyógyulás, (rézorotát) reumás gyulladások, vastagbélgyulladás, rosszindulatú daganatok tüneteinek csökkentése.
Hiányának következményei: minden olyan esetben, amikor a felsorolt hatások hiányoznak számolni kell a B13-vitamin hiányával is.
Előfordulása a tápanyagokban: természetes forrása elsôsorban a természetes körülmények között tartott tehenek teje és a tejbôl nyert savó.

B17-vi­ta­min

B-vitamin származék, amely nem fordul elő az élesztőben. Rendkívül sok növény tartalmazza.
Hatása: feltételezik, hogy rákellenes hatása van.
Hiányának következményei: ugyancsak feltételezik, hogy a daganatos megbetegedések kialakulásában hiánya az egyik tényezô lehet.
Előfordulása a tápanyagokban: köles, alma, sárgabarack, őszibarack, cseresznye és szilvamag, barackmag (ennek napi mennyisége nem haladhatja meg a 10 szemet).


Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár