Q10 és ásványi anyagok

- Írta: Dr. Sánta Zsuzsanna (szakgyógyszerész)

Címkék: vitaminok
Q10 és ásványi anyagok

A koenzim Q10-et szokták Q10 vitaminként is emlegetni. Ennek az az oka, hogy a vitaminokhoz hasonlóan viselkedik a szervezetünkben. Segíti a sejtek egészséges működését, késlelteti a sejtek öregedését, ellenállóvá teszi a sejteket. A koenzim Q10 kifejezetten előnyös szív- és érrendszeri panaszokkal küzdőknek, valamint emelkedett vércukorszinttel élőknek. Mind a szív- és érrendszeri, mind a magas vércukorszint okozta panaszokat képes enyhíteni. ( Nem helyettesíti a gyógyszeres kezelést! )

A koenzim Q10-et tapasztalatok alapján a szervezet 30 éves koráig képes megfelelő mennyiségben termelni, előállítani. A csökkent Q10 mennyisége indítja el, illetve gyorsítja a sejtek öregedési folyamatait. Hiányában a sejtek működése lassul, nehezebben tudják feladatukat ellátni. Szerepe van az időskori szívbetegségek, és a magas vércukorszint kialakulásában.
Megfelelő mennyiségű bevitele gyorsítja a sebek, sérülések gyógyulását, megköti azokat a szabadgyököket, melyek a szervezetben káros és kóros folyamatokat indíthatnak el. Elősegíti a fogak egészségének fenntartását, akadályozza a fogíny betegségek kialakulását. Ajánlható betegségek utáni állapot javításra, roborálásra.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok szervezetünk fontos építő elemei. Ásványi anyagok teszik szilárddá a csontjainkat, fogainkat. Beépülnek sejtjeinkbe, erősebbé teszik a sejtfalakat, szervezetünk fizikai védelmét. Szükségesek a gyermekek egészséges fejlődéséhez, izmok, csontok felépüléséhez, sérüléseik javulásához. Felszívódásukat, beépülésüket vitaminok segítik.

A kalcium a szervezet egyik legfontosabb építőeleme. Szerepe van a csontok, fogak fejlődésében, növekedésében, épségének megőrzésében vagy épségének helyreállításában. A terhesség és szoptatás idején fokozott a szervezet kalcium szükséglete. A kalciumnak szerepe van a gyulladások leküzdésében. Allergia esetén kiváló kiegészítő szer. Csökkenti a duzzanatokat, ödémákat. Az izmok megfelelő működéséhez elengedhetetlenül szükséges, alkalmas izomgörcsök enyhítésére.
A kalcium hiánya a csontok és fogak törékenységét, gyengeségét, fájdalmát okozhatja. Gyermekkori hiánya nem megfelelő csont- és fogazat fejlődést okozhat. Az izmok elégtelen működése, gyakori végtag vagy ízületi fájdalmak is utalhatnak kalcium hiányra.

A D3-vitamin növeli a kalcium felszívódását, és elősegíti a beépülését a csontokba. Ezért gyakran együtt alkalmazzuk őket. A D3 vitamin elengedhetetlen a gyermekek egészséges fejlődéséhez, növekedéséhez. Hatását a napsugárzás, napsütés javítja. Olyan földrajzi területeken, ahol kevés a fény, a napsütés, nagyobb a D3 vitamin szükséglet.

A magnézium a szervezet másik legfontosabb építőeleme. A sejtek egyik elengedhetetlen alkotó része, az izmok, különös tekintettel a szívizomra, igen nagy mennyiségben tartalmazzák a magnéziumot. Az anyagcserében és az enzimek működésében betöltött szerepe miatt közvetlenül segíti az izmok működését. Képes az izmok merevségét, görcsét enyhíteni. Az idegrendszerre kifejtett hatása miatt képes a stresszt, a feszültséget oldani, csökkenteni.
Hiánya elsősorban az izmok működését gátolja. Izomgörcsök, izomfeszülések alakulhatnak ki, az izmok fájdalmas mozgásának lehet magnézium hiány az oka. Hiányában az idegrendszer ingerlékenyebbé, feszültebbé válhat.

 


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár