A meddőség egyik fő oka

- Írta: DA

A meddőség egyik fő oka

Az endometriózis nevű betegség pontos okait a mai napig nem tudják, pedig bizonyos felmérések szerint a meddőségek 40-50 százalékát ez az elváltozás okozza. Az igen fájdalmas kór lényege, hogy a méhnyálkahártya a méh üregén kívülre kerül, és ott növekszik tovább.

Az endometriózis a nők kevesebb mint 10 százalékát – más becslések szerint inkább negyedét – érinti, a meddő nők esetében azonban ennél jóval magasabb az arány, csaknem a meddő nők fele küzd ezzel a problémával. A betegség abban áll, hogy az egészséges szövetek nem a maguk megfelelő helyén növekednek. Mindez nem daganatos elváltozás, de ahhoz hasonlóan viselkedik. A pontos okokat a mai napig nem ismeri az orvostudomány: a leginkább elfogadott elmélet szerint a menstruációs szövettörmelék a véráram utján, illetve esetlegesen a petevezetőkön keresztül visszajut a hasüregbe, megtapad a hashártyán, és növekedni kezd. E jelenség neve retrográd menstruáció, ami vélhetően hormonális okokra, netán az immunrendszer nem megfelelő működésére vezethető vissza, de elképzelhető, hogy a háttérben genetikai meghatározottság húzódik meg. A túlzott szövetnövekedés miatt mindenesetre kellemetlen letapadások, összenövések, elzáródások alakulnak ki az alhasi régióban, a meddőséget pedig az okozza, hogy a petevezetők átjárhatatlanná válnak.

Az endometriózis kétséget kizáróan csak laparoszkópiával igazolható, ezt követően célzott kezeléssel lehet megszüntetni a betegséget. Mindez már csak azért is fontos, mert az endometriózis nem ritkán komoly szenvedést okoz a benne szenvedő nőknek, gyakran egyenesen az elviselhetetlenségig fokozódnak a panaszok. Ilyen esetekben – szerencsére csak ritkán – akár a méh és a petefészek eltávolítására is sor kerülhet. Enyhébb tünetek esetében több megoldás is kínálkozhat a problémára. A fogamzásgátlók például enyhítik a bajokat, mivel csökkentik a vérzés mennyiségét, illetve vékonyítják a méh nyálkahártyáját, ami segíthet a betegen. Más esetekben ennél radikálisabb beavatkozás szükséges: a kezelések során egyfajta „mesterséges öregítés” zajlik le, természetesen csak időlegesen. Ennek során az adott nő ciklusát mintegy felfüggesztik, ennek következtében pedig a rossz helyen burjánzó szövetek is visszafejlődnek, elsorvadnak. Ilyen esetben akár teherbe is eshet a korábban az endometriózisos elváltozások miatt meddő nő.

Mint az a fentiekből is sejthető, a kevésbé súlyos esetek a változó korban maguktól is megszűnnek a hormontermelés átalakulásával. A probléma azonban rendkívül kellemetlen, így mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha fájdalmaink vannak.

Bezár