A meddőség egyik fő oka

- Írta: DA

A meddőség egyik fő oka

Az endometriózis nevű betegség pontos okait a mai napig nem tudják, pedig bizonyos felmérések szerint a meddőségek 40-50 százalékát ez az elváltozás okozza. Az igen fájdalmas kór lényege, hogy a méhnyálkahártya a méh üregén kívülre kerül, és ott növekszik tovább.

Az endometriózis a nők kevesebb mint 10 százalékát – más becslések szerint inkább negyedét – érinti, a meddő nők esetében azonban ennél jóval magasabb az arány, csaknem a meddő nők fele küzd ezzel a problémával. A betegség abban áll, hogy az egészséges szövetek nem a maguk megfelelő helyén növekednek. Mindez nem daganatos elváltozás, de ahhoz hasonlóan viselkedik. A pontos okokat a mai napig nem ismeri az orvostudomány: a leginkább elfogadott elmélet szerint a menstruációs szövettörmelék a véráram utján, illetve esetlegesen a petevezetőkön keresztül visszajut a hasüregbe, megtapad a hashártyán, és növekedni kezd. E jelenség neve retrográd menstruáció, ami vélhetően hormonális okokra, netán az immunrendszer nem megfelelő működésére vezethető vissza, de elképzelhető, hogy a háttérben genetikai meghatározottság húzódik meg. A túlzott szövetnövekedés miatt mindenesetre kellemetlen letapadások, összenövések, elzáródások alakulnak ki az alhasi régióban, a meddőséget pedig az okozza, hogy a petevezetők átjárhatatlanná válnak.

Az endometriózis kétséget kizáróan csak laparoszkópiával igazolható, ezt követően célzott kezeléssel lehet megszüntetni a betegséget. Mindez már csak azért is fontos, mert az endometriózis nem ritkán komoly szenvedést okoz a benne szenvedő nőknek, gyakran egyenesen az elviselhetetlenségig fokozódnak a panaszok. Ilyen esetekben – szerencsére csak ritkán – akár a méh és a petefészek eltávolítására is sor kerülhet. Enyhébb tünetek esetében több megoldás is kínálkozhat a problémára. A fogamzásgátlók például enyhítik a bajokat, mivel csökkentik a vérzés mennyiségét, illetve vékonyítják a méh nyálkahártyáját, ami segíthet a betegen. Más esetekben ennél radikálisabb beavatkozás szükséges: a kezelések során egyfajta „mesterséges öregítés” zajlik le, természetesen csak időlegesen. Ennek során az adott nő ciklusát mintegy felfüggesztik, ennek következtében pedig a rossz helyen burjánzó szövetek is visszafejlődnek, elsorvadnak. Ilyen esetben akár teherbe is eshet a korábban az endometriózisos elváltozások miatt meddő nő.

Mint az a fentiekből is sejthető, a kevésbé súlyos esetek a változó korban maguktól is megszűnnek a hormontermelés átalakulásával. A probléma azonban rendkívül kellemetlen, így mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha fájdalmaink vannak.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár