Tanácsaink a bőr fiatalításához

Tanácsaink a bőr fiatalításához

Az életkor előrehaladtával sokféle változás tapasztalható a testünk külső részein és a bőrfelületünkön is.

Kezdd el minél előbb


Még ha eddig soha nem is törődtél a bőröddel, sosem késő elkezdeni. A bőröd idősödni kezd már a húszas éved közepétől, még ha nem is láthatóan. A kedvence termékeid már lehet, hogy nem működnek olyan jól. A génjeid, mindennapos szokásaid és a nap is közrejátszhatnak a változásokban. Ne várj tovább! Bármilyen életkorban érdemes dermatológushoz fordulni, ha simább, lágyabb bőrre vágysz.


Használj kíméletes lemosót


Száraz bőrre krémet használj, zsíros bőrre habos állagút. Ha érzékeny a bőröd, beszélj a dermatológusoddal, hogyan kerülheted el az irritációt. Mosakodj meleg vagy hideg vízzel. A meleg víz lemossa a bőröd természetes nedvességét. Érintsd a törölközőt az arcodhoz - ne dörzsöld.


Hidratálók arcbőrre


Védik a bőrt és javítják az állagát. Még ha zsíros vagy pattanásos is a bőröd, minden nap használhatsz enyhe, zsírmentes hidratálót. Ha száraz a bőröd, naponta többször is érdemes használnod őket. Dörzsölés nélkül vidd fel, amíg az arcbőröd még nedves.


Használj fényvédő krémet


A napvédő krém használata akkor is fontos nappal, ha épp be van borulva és akkor is, ha a négy fal között vagy. A napsugarak könnyen áthatolnak a felhőkön és az ablakokon, mindig ki vagy téve a hatásuknak. Sok hidratáló egyben fényvédő hatással is bír. Ha a tiéd nem ilyen, keress széles spektrumú fényvédő krémet, ami az UVA és az UVB sugarak ellen is véd. Ne felejts el az ajkaidra is tenni! Ha odakint megizzadsz vagy csak sokáig tartózkodsz a szabadban, kenj magadra új réteget, hogy mindig védve legyél.


Alkalmazhatok egyszerre több bőrápolót?


Igen. Első lépésben győződj meg róla, hogy tiszta-e a bőröd, majd elsőként a receptre felírt kenőcsöket és géleket vidd fel.
Reggel: Hidratáló, fényvédő (ha nincs a hidratálóban), smink (ha használsz).
Este: Bőrfiatalító (ha használsz ilyen terméket), hidratáló (fényvédő nélkül).


Dörzsöld le az elhalt bőrt


Szabadulj meg az elhalt bőrsejtektől, hogy ragyogó legyen a bőröd. Leszedheted őket egy puha ronggyal, forgó- vagy sima kefével. Ha száraz a bőröd, heti egyszer dörzsölj, ha zsírosabb, kétszer. Ha pattanásos, vagy érzékeny a bőröd, beszélj az orvosoddal előtte, mert a dörzsölés irritálhatja a bőröd.


Hozz felszínre egy szebb bőrréteget


Bizonyos bőrápolótermékek összetevői leszedik az elhalt bőrsejteket, így egy szebb, ragyogóbb bőrréteg kerülhet a felszínre. A pattanásos gyógyszerek és a bőrfiatalító termékek például szalicil- vagy retinolsavakat tartalmazhatnak. Ezen kívül ott van a bőrcsiszolás mechanikus vagy kémiai úton, ami szintén egy hatékony módszer az elhalt bőrsejtek eltávolítására. Orvosi és otthoni alkalmazásra készült változat is van mindkettőből, de az utóbbiak esetén ne számíts látványos változásra.


Mi van az étlapon?


A bőrödnek is megfelelő tápanyagokra van szüksége, akár a tested többi részének. Egyes tanulmányok szerint a tápanyagok védik és javítják a bőrt. A C vagy E vitamint tartalmazó kenőcsök és szérumok védelmet nyújthatnak a napsugárzás okozta károsodásoktól. Az A vagy B3 vitamin tartalmúak pedig segítenek kijavítani a nap által okozott károkat, ha azok már bekövetkeztek. Természetesen a krém használata nem helyettesítheti az ételből származó vitaminokat.


Az organikus nem mindig jobb


Nincs rá tudományos bizonyíték, hogy az organikus, avagy natúr kozmetikumok és bőrápolók biztonságosabbak lennének. Bizonyos esetekben irritálhatják a bőrt, különösen, ha érzékeny. Allergiás reakciókat is okozhatnak, ezért azt tanácsoljuk, először a tested egy kevésbé látható részén próbáld ki őket.


Arcpakolás


Nem kell feltétlenül szépségszalont felkeresned a megfelelő arcbőrhöz, de egy ideig simábbá varázsolhatják a bőrt, és nyugtató hatásúak is. Egy szépségszalon által nyújtott arcpakolás általában tartalmazza az elhalt bőrsejtek eltávolítását is, ugyanakkor vannak, akiknél allergiás reakciók léphetnek fel, ha vörös vagy kiütéses lesz tőlük a bőröd, akkor inkább hagyd ki őket.


Túl idős vagyok a pattanásokhoz?


Felnőtt vagy, így nem érted, miért nem tűntek el a pattanásaid? Közrejátszhatnak többek között a hormonok, hajápoló termékek és a stressz is. Egy dermatológus szakorvos segíthet rájönni, hogy a te bőrödnek mire van szüksége. Bizonyos készítmények összetevői hatékonyak lehetnek a pattanások és a korral járó változások ellen is.

Forrás: https://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-complexion-care

Image by wayhomestudio on Freepik


Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvosBezár