Teendők megfázások, influenza esetén

2016.11.15.

Teendők megfázások, influenza esetén

Ha ősz, ráadásul november van, akkor ez a megfázások, náthás betegségek és a csúnya köhögések időszaka. Ennek tetejébe még magas lázzal és a rövidülő nappalok által okozott stresszel is számolhatunk. A németek egy része kidőlt, írják a német lapok. Berlinben a lakosság 7 százaléka, vagyis 240 ezer ember jelentett beteget október legvégén. Az őszi nyavalyák azonban elkerülhetőek, vagy legalábbis csökkenthetők a kockázatok. Nézzük tehát, mit lehet tenni.

A megfázást vírusos fertőzés okozza. A vírus az orron és szájon át kerül a szervezetbe, amely szinte bárhol leselkedhet ránk. Tulajdonképpen minden tárgy fertőzött lehet, ami a kezünk ügyébe kerül, éppen ezért fontos az elővigyázatosság. A legokosabb tanács a higiéniás szabályok betartása.

Tartsuk magunkat távol a már megbetegedett emberektől; még az otthonunkban is óvakodjunk a fertőzött családtagunktól. Legyen nálunk mindig papír zsebkendő, amibe tüsszögünk, majd használat után sürgősen dobjuk el. Érdemes gyakran kezet mosni, az ajtók kilincseit pedig fertőtleníteni. A megelőzés lényeges szabálya, hogy megfelelő táplálkozással jó kondícióban tartsuk magunkat, és a szokásosnál több folyadékot igyunk, mert a száraz szobai levegőben kiszárad a nyálkahártya. Szellőztessük gyakran a lakás helyiségeit.
     
A vírusok ellen nincsenek gyógyszerek. Az antibiotikumok csak a baktériumok ellen védenek, maradnak tehát a tüneti kezelések. A magas lázzal, a fej- és a végtagfájdalmakkal szemben a lázcsillapítók hatásosak, amelyek a fájdalmat is csökkentik. A megfázással járó betegségek kellemetlenek, de nem veszélyesek. Az influenza viszont magas lázzal jár, s különösen az idősebbek, a szív- és cukorbetegségekben szenvedőknek okozhat súlyos bajokat. Számukra az influenza elleni védőoltás a tanácsos, ezért feltétlenül forduljanak orvoshoz.  


Berliner Morgenpost
 


Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár