Tej vagy nem tej?

Tej vagy nem tej?

A tej élet, erő, egészség – hangzott a régi reklámszlogen.

Ez igaz is, csak éppen nem mindenkinek.

Noha – jellemzően „brit tudósok” kutatásai nyomán – felreppennek híresztelések, amelyek szerint a tehéntej valójában nem egészséges, ez természetesen nem igaz. Noha mértéktelenségbe itt sem tanácsos esni, a rendszeres tejfogyasztás erősíti az immunrendszert. Jótékony hatást gyakorol a keringésre, csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulását, magas kalciumtartalma miatt pedig a csontritkulás, sőt, még a fogszuvasodás kialakulásának esélyeit is. De nem mindenki esetében.
 
Tejcukor-allergia
A köznyelvben általában nem a tejallergiát, hanem a tejcukor-érzékenységet szokás tejérzékenységnek nevezni. A laktóz-intolerancia azt jelenti, hogy az ember érzékeny a tejcukorra, mivel szervezete nem tudja megfelelően feldolgozni azt az ún. laktáz nevű enzim hiánya vagy működési rendellenessége miatt. Ilyenkor a bontatlan tejcukor nem a megfelelő helyen, azaz a vékonybél nyálkahártyájában szívódik fel, hanem a vastagbélben bomlik el. Ez pedig gázképződéshez, fájdalmas puffadáshoz, görcsös fájdalomhoz, illetve hasmenéshez vezet. A laktózérzékenység többnyire genetikai eredetű, bár bizonyos betegségekhez is kötődhet. Szigorú diétát kíván, amelyet betartva a problémák gyorsan megszűnnek.
 
Tejallergia
A laktóz-intoleranciával szemben a tejallergia esetében a tejben lévő számtalan fehérje valamelyikével vagy többjével szemben lép fel ellenreakció. A tünetek hasonlók – bár a tejallergiásoknál gyakoriak a bőrelváltozások is –, a szükséges diéta azonban más, így mindenképpen orvosra kell bízni a pontos diagnózist. Az általában élethosszig tartó laktóz-intoleranciával szemben a tejallergiát a gyerekek többsége iskoláskorra „kinövi”.
 
A forralás nem megoldás
Klinikailag bizonyított, hogy minél korábban kap tehéntejet a kisbaba, annál nagyobb esély mutatkozik valamelyik fenti allergia vagy cukorbetegség kialakulására. Egyéves kor alatt lehetőleg semmiképpen se adjunk tehéntejet a csecsemőknek. Fontos, hogy ha gyermekünk laktóz- vagy tejérzékeny, a forralás nem jelent megoldást a problémára, és az is tökéletesen mindegy, hogy „házi” vagy pasztőrözött tejet adunk neki – mindkettőt kerüljük. És ha valaki a tejfehérjékre allergiás, annak természetesen hiába adunk laktózmentes tejterméket, ugyanolyan rosszul lesz tőle.
 
A tej kiváltható
Nem könnyű, de megoldható: mivel gyermekkorban elsősorban a kalcium miatt fontos a tejtermékek fogyasztása, sok zöldséggel, gyümölccsel, hallal kiváltható az étrendben a tej, a vaj, a sajt és a többi. Ha valaki laktózérzékeny, ma már viszonylag kevés utánjárással vehet laktózmentes termékeket is.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár