Tényleg csodákra képes az alma

- Írta: DÁ

Címkék: alma
Tényleg csodákra képes az alma

„Minden nap egy alma az orvost távol tartja”, szól a mondás. Már a gyerekek is tudják, hogy ha egészségesek szeretnénk lenni, sok gyümölcsöt kell fogyasztanunk, de vajon miért éppen az almáról állítják leginkább az orvosok, hogy érdemes beépítenünk a napi étrendbe? A Floridai Állami Egyetem kutatói szerint a magyarázat egyszerű: mert az alma valóságos csodagyümölcs.

A szakemberek összesen 160 véletlenszerűen kiválasztott, negyvenöt és hatvanöt év közötti nőn vizsgálták a rendszeres almafogyasztás élettani hatásait. A témában eddig még nem végeztek hasonlóan hosszú távú kísérletet.

A résztvevőket kettéosztották. Az egyik csoport tagjai egy teljes éven keresztül minden nap elfogyasztottak 75 grammnyi szárított almát, míg a másik csoport alma helyett aszalt szilvát evett napi rendszerességgel. Három, hat, illetve tizenkét hónap elteltével mindenki esetében teljes vérkép-vizsgálatot végeztek, és az eredmények még a tudósokat is megdöbbentették.

Az almaevőknél fél év alatt elképesztő változásokat tapasztaltak: esetükben mintegy 23 százalékkal csökkent a szervezetben az LDL-koleszterin szintje, amit általában csak „rossz koleszterinként” szokás emlegetni, hiszen alapvető szerepet játszik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. A napi almafogyasztás emellett a zsír-hidroperoxidok és a C-reaktív proteinek szintjét is csökkentette. Utóbbiak magas szintje a vérben szintén növelheti a szívinfarktus kockázatát. A tudósok leginkább azon lepődtek meg, hogy az almaevés ilyen mértékben csökkentette a rossz koleszterin szintjét, miközben az LDL ellenpárja, a HDL-koleszterin (azaz a „jó koleszterin”) mennyiségét 4 százalékkal növelte.

A másik érdekesség, hogy a szárított almával járó napi plusz 240 kalória bevitele egyik nőnél sem vezetett súlygyarapodáshoz, sőt: a kísérletben résztvevők tömege átlagosan 1,6 kilogrammal csökkent az egyéves időtartam alatt. Vagyis ha tartjuk magunkat a mondás igazságához, nemcsak az orvost tartjuk magunktól távol, hanem még a formánkat is jobb eséllyel őrizhetjük meg. E téren alighanem az almában rejlő pektin játszik kiemelt szerepet, amely telítettség-érzést okoz a gyümölcs elfogyasztását követően. Régóta tudjuk, hogy a pektin és az alma által tartalmazott polifenolok gyorsítják a zsíranyagcserét és egyben gyulladásgátló hatással is rendelkeznek.

A kísérlet eredményei olyannyira pozitívak, hogy a floridai szakemberek hamarosan egy jóval szélesebb, országos mintán is meg szeretnék vizsgálni az almafogyasztás jótékony hatásait.
 


Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár