Tömegsírok a londoni metróalagutak mentén

Tömegsírok a londoni metróalagutak mentén

A brit átlagembereket régóta foglalkoztatja a gondolat, hogy a londoni metróvonalak miért arrafelé húzódnak, ahol jelenleg találhatóak, és helyenként miért kacskaringóznak látszólag értelmetlenül. A korábbi feltevés bebizonyosodni látszik, tudniillik a föld mélye, ahol az alagutakat ásták, hallottak ezreit rejti. A metróvonalak tervezésekor figyelembe kellett venni, hogy számtalan helyen egykori temetőkbe vagy spontán módon elásott elhunytak százaiba ütköztek.

Amikor Londonban 1665-ben kitört a pestisjárvány, számolatlanul haltak meg az emberek. Nem ez volt az első pusztító járvány, de ez volt az, amely talán a legtöbb áldozatot követelte. Korábban is feltételezték, hogy London földje alatt, ahol most metrók közlekednek, temetkezési helyek voltak; az utóbbi hetekben a tudósok is alátámasztották a tényt. A 17. századi nagy pestisjárvány legalább 100 ezer halálos áldozatot követelt a fővárosban, vagyis a lakosság egyötöde odaveszett. Leírások vannak arról, hogy tömegsírokban, nemritkán sebtében hantolták el az embereket. Hallottak százait koporsó és mindenféle ceremónia nélkül földelték el éppen ott, ahol tudták. Kétszáz évvel később, 1863-ban adták át az első földalatti szerelvényt Londonban, amely a világon is egy új korszak kezdetét jelentette a közlekedésben. Ha jobban megnézzük az első útvonalak kijelölését, szembetűnő, hogy két állomás között nem minden esetben a legrövidebb utat választották. Helyenként kacskaringós az út, mintha kikerülnének valamit. Amikor a mérnökök megtervezték az útvonalakat, nem egyszer tömegsírokba ütköztek. Az emlékezések szerint nem akarták bolygatni a halottak nyugalmát, akiknek a csontvázai sűrű tömegként voltak egymás mellett.     

Catharine Arnold 2006-ban „London és a hallottai” címmel publikálta a könyvét. Ebben írja, hogy a Brompton Road és a Knightbridge között ásatásokat végeztek, a metróállomások közelében pedig kiterjedt tömegsírokat találtak, amiken keresztül nem akartak alagutat fúrni. Ez a magyarázata annak, hogy a metróvonalak néha kacskaringós utat tesznek meg.


(BBC)

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár