Veszélyesebb a reggeli szívroham

- Írta: DÁ

Veszélyesebb a reggeli szívroham

A szívinfarktus bármikor, bármilyen körülmények között életveszélyes, de egy friss spanyol kutatás bebizonyította, hogy az sem mindegy, mikor éri az embert. A jelek szerint akik délelőtt kapnak szívrohamot, súlyosabb következményekkel számolhatnak, mint akiket délután vagy éjjel ér a baj.

A spanyol szakemberek mintegy nyolcszáz beteg esetét vették górcső alá, és arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy a reggel hat óra és dél között bekövetkezett szívinfarktusok a szív nagyobb területét károsították, mint a délután vagy éjjel érkezett szívrohamok. A jelentős eltérések a szervezet természetes alvási és ébrenléti ciklusaival állhatnak összefüggésben, de a sajátos kapcsolat pontos hátterét még tisztázni kell, a végleges bizonyossághoz pedig szélesebb körben vett mintákra is szükség lesz.

Azt egyébként eddig is tudták az orvosok, hogy biológiai óránk és a szívrohamok között sajátos kapcsolat áll fent: nem újdonság, hogy reggel, közvetlenül ébredés után nagyobb esély mutatkozik az infarktusra. Azt azonban korábban még sosem vizsgálták, hogy az ilyenkor elszenvedett szívroham nagyobb mértékű károsodási kockázattal is jár.

Az orvosok 811, úgynevezett ST-elevációval járó akut szívizominfarktust elszenvedett beteget vizsgáltak meg. Őket négy csoportba sorolták annak alapján, hogy a nap huszonnégy óráján belül melyik szakaszban érte őket a szívroham. Az eredmények azt mutatták, hogy a reggel hat óra és dél közötti időszakban bekövetkezett infarktusok jártak a legsúlyosabb következményekkel. Az e csoportba sorolt emberek vérében jelentősen magasabb volt azon enzim aránya, amely a halott szívszövetek mennyiségéről tanúskodik, mint azokéban, akik például este hat óra és éjfél között kaptak infarktust. Az eltérés ráadásul meglepően nagy: a reggeli szívrohamok átlagosan a keringési központ ötször nagyobb területét érintették károsan, mint az estiek, legalábbis az enzimszintek alapján a kutatók így becsülték.

A szakemberek az eredményekhez hozzáteszik: napszaktól függetlenül minél előbb kezelik a szívinfarktust, annál kisebb károsodást okoz. Éppen ezért bárki, aki szívroham tüneteit érzékeli önmagán (mellkasi nyomás és fájdalom, kisugárzó fájdalom a vállba, a karokba, légszomj, izzadás, megsemmisülés érzése, hányinger), azonnal hívja a mentőt.

Hozzászólások

Shamshu | 2012-12-01 21:44

well, nekem me9g mindig szopf3ka van a sbiluan, mint olyan :-| merhe1tugye engem most fog fatole9rni a magyar kf6zoktate1s mumusa a Zc9RETTSc9GI :-CCNeked kitarte1s Stefi, le9lekben veled vagyok reggel 4.30kor mikor kelned kell :DDjahm, ma sbiluan e9vnyitf3 előtt: haver -miről lehet felismerni a csibe9ket?e9n -???haver -fcnneplőben vannak xDD

tdwnik | 2012-12-05 09:11

gSTP5n zyiodncmkrlc

arxrevr | 2012-12-09 18:35

rdQJZj , [url=http://utrkodnxgzel.com/]utrkodnxgzel[/url], [link=http://elxxmsikrith.com/]elxxmsikrith[/link], http://htswgaiiznpq.com/
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár