Vigyázz a veséidre!

Vigyázz a veséidre!

Cikkünkből megtudhatja, mit tehet azért, hogy veséje megfelelően működjön.

Ne adagolj túl bizonyos gyógyszereket

Az ibuprofén és a naproxén olyan nem-szteroid gyulladásgátlók, amik károsíthatják a veséidet, ha túl gyakran, vagy túl sokat szedsz be belőlük. Ha pedig proton pumpa gátlókat szedsz gyomorfekélyre, krónikus vesebeteggé válhatsz. Csak annyit vegyél be ezekből amennyit a orvosod mond.

Óvatosan az antibiotikumokkal

Ezek a baktériumölő szerek túlzottan gyakori fogyasztás mellett árthatnak a veséidnek. Ez még akkor is megtörténhet, ha teljesen egészséges vagy, bár a veszély komolyabb, ha a veséiddel már amúgy is vannak gondok. Bizonyos fajta antibiotikumok, például a szulfonamidok és cefalosporinok nagyobb eséllyel okoznak problémát.

Kerüld a gyógynövény alapú étrend kiegészítőket

A kiegészítők gyártóinak nem kell bizonyítaniuk, hogy a kiegészítőik biztonságosak, és némelyikük kárt okozhat a veséidben, különösen, ha már van meglévő vesebetegséged, mert tovább ronthatják a helyzetet, vagy befolyásolhatják egyes gyógyszerek működését. Konzultálj orvossal mielőtt gyógynövény alapú étrend kiegészítőket próbálnál szedni.

Táplálkozz egészségesen

A veséid mindent feldolgoznak, amit eszel és iszol, így az olyan egészségkárosító anyagokat is mint a nagy mennyiségű zsír, só és cukor. A rossz diéta idővel magas vérnyomáshoz, túlsúlyhoz, diabéteszhez, és más vesekárosító állapotokhoz vezethet. Az egészséges étrend sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű ételt, és kevés feldolgozott élelmiszert tartalmaz.

Figyelj oda a sóbevitelre

Ez az ásványi anyag mindenkire másként hat. Van, akinek a vizeletében lévő fehérjék szintjét növeli, de akár a vesét is károsíthatja, különösen már meglévő veseproblémák esetén. A nagy mennyiségű só növeli a magas vérnyomás esélyét, ami a vesebetegség egy gyakori kiváltó oka. Szintén emeli a vesekő kialakulásának rizikóját, ami nagyon fájdalmas lehet, és ha nem kezelik, maradandó károsodást okoz.

Igyál elegendő vizet

A víz segít eljuttatni a fontos tápanyagokat a vesékbe és vizelet formájában eljuttatni a salakanyagokat a húgyhólyagba. Ha nem iszol belőle eleget, idővel vesekő vagy fertőzés alakulhat ki. Még az enyhe kiszáradás is károsíthatja a veséket, ha gyakran fordul elő. Négy és hat pohár közötti vízmennyiség általában megfelelő, de ha beteg vagy, vagy nagyon meleg van, többre is szükséged lehet.

Mozogj

Ahogy az egészséges étrend, a sport is segít a vesét veszélyeztető szívbetegség és diabétesz megelőzésében. De ne akarj egy nap alatt az edzőterem királyává válni. A túl sok mozgás is árthat, ha nem vagy rá felkészülve. Fokozatosan juss el a napi 30-60 perc perc edzésig, legalább heti 5 napon keresztül. Kezdd kis mennyiségű mozgással, és fordulj orvoshoz, ha panaszaid támadnának.

Menj szűrővizsgálatokra

Fontos, hogy tisztában legyél vele, mennyire vagy kitéve a vesebetegség veszélyének. Ha a közeli rokonságodban van szívbeteg, magas vérnyomású, diabéteszes, vagy vesebeteg, akkor nálad is nagyobb az esély rá. Ebben az esetben az orvos vese specifikus vizsgálatokat javasolhat az általános vizsgálatok mellé. Minél előbb derül ki, ha baj van, annál könnyebben gyógyítható.

Légy óvatos az alkohollal

Ha egyébként egészséges vagy, egy két ital nem fogja tönkretenni a veséidet. De a nagy mennyiségű alkohol (több mint négy pohár 2 órán belül) komoly, azonnal fellépő károsodást okozhat, ami hosszú távon is kifejtheti a hatását. Az alkohol ezenfelül kiszárítja a szervezetet, ami szintén a vesék károsodásához vezethet, valamint súlynövekedéssel, májbetegséggel, magas vérnyomással járhat.

Hagyd abba a dohányzást

A dohányzás megnöveli a rák kockázatát, és károsíthatja az érrendszert, ami miatt kevesebb vér jut majd a vesékbe. Ráadásul a dohányzás bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatásait is befolyásolhatja, az így megnövekedett vérnyomás pedig a vesebetegség vezető oka.

Forrás: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-keep-kidneys-healthy

Image by WangXiNa on Freepik


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológusBezár