Vitaminok és multivitamin készítmények

- Írta: Dr. Sánta Zsuzsanna (szakgyógyszerész)

Címkék: vitaminok
Vitaminok és multivitamin készítmények

A multivitamin készítmények többsége megfelelő arányban tartalmazza az A-, B1-, B2-, B6-, C-, D3-, E-, B12-vitaminokat, a niacint, a pantotén-savat, a biotint, a folsavat és a kalciumot a szervezet egészséges egyensúlyának megtartásához. Rendszeres fogyasztása segít kivédeni a megbetegedéseket, a vitaminhiány okozta panaszokat. Fogyasztása különösen ajánlott hiányos táplálkozás, diéta, étvágytalanság, fertőzéses megbetegedések esetén. Valamint a tavaszi-őszi, fokozottan fertőzés veszélyes időszakokban, tavaszi fáradtság esetén.

A vitaminok hiányában a szervezet védtelen a megbetegedések, fertőzések ellen. Fáradékonyság, aluszékonyság, idegesség, feszültség alakulhat ki. A vitaminhiány lassítja a sebek, sérülések gyógyulását.

A vitamin készítmények könnyen lenyelhető tabletta, bevonattal rendelkező filmtabletta vagy drazsé, esetleg kapszulák lehetnek. A tabletták lenyelés után a gyomorban szétesnek, és felszívódnak. A bevont készítmények gyakran az egyes vitaminok kellemetlen szagát, ízét fedik el, könnyítve ezzel a fogyasztásukat, és nem utolsó sorban kímélik a gyomor-bélrendszert, mert a bevonat ott engedi szétesni, feloldódni a hatóanyagot, ahol az a szervezet számára a leginkább hasznosítható.
A pezsgőtabletta a vitaminokat a szervezet számára könnyen, gyorsan hasznosítható, többnyire vízben oldott formában tartalmazza.

 Vízben oldódó

 vitaminok

Zsírban oldódó

vitaminok

 Ásványi anyagok

B-vitaminok

Biotin

C-vitamin

Folsav

Inozit

Niacin

Pantoténsav

PABA

Pantoténsav

P-vitaminok

A-vitamin

D-vitamin

E-vitamin

K-vitamin

 

 

 

 

 

 

Bór

Cink

Fluor

Foszfor

Jód

Kalcium

Kálium

Klór

Króm

 

Magnézium

Mangán

Molibdén

Nátrium

Réz

Szelén

Vanádium

Vas

 

 

 

A B1-vitamin az idegek erősítésére, működésük javítására alkalmas. Kifejezett hatása van a szív beidegzésére, ezáltal a szívműködésre. Különösen ajánlott fokozott szellemi terhelésnek, pszichés-, és idegi nehézségeknek kitett egyéneknek. Az idegi-tüneteket, szívgyengeséget és a szénhidrát-anyagcsere zavarait néhány óra alatt enyhíteni tudja. Szerepe van a béltónus fenntartásában és a zsírok felszívódásában.
A B1 vitamin hiánya az idegek működésének csökkenését, érzékelési zavarokat, szellemi fáradékonyságot, álmatlanságot, gyakori fejfájást, általános fáradékonyságot, hangulatváltozásokat, stresszt okozhat. Természetesen a szív- és érrendszeri panaszok is erősödhetnek. Gyermekkorban hiánya étvágytalanságot, esetleg nem megfelelő fejlődést is okozhat. Gyomor- és bélrendszeri panaszok, hasmenés, a végtagokon bénulások, ödémák alakulhatnak ki hiányában.

A B6-vitamin a hányinger, hányás elkerülésére, illetve megszüntetésére alkalmas. Különösen ajánlott hányás, hányinger fokozottan várható fellépése esetén, utazáskor, terhesség idején, vagy röntgen besugárzáskor. Csökkenteni tudja az izmok fájdalmát, és merevségét. Ideges tünetek kezelésére is alkalmas.
A B6 vitamin hiánya idegességet, álmatlanságot, szellemi fáradékonyságot, valamint a zsír- és a porfirin-anyagcserében is zavart okozhat.
A B-komplex vitaminkészítmény általában B1, B2, B3, B5, B6, és B12 vitaminokat tartalmaz. Bármely B-vitamin-hiánya által okozott tünet enyhítésére alkalmas. Így az idegek erősítésére, működésük javítására ( B1-vitamin ), a növekedés egyenletességének fenntartására, a bőr egészségének megtartására, a szemműködésének és a látási zavarok javítására ( B2-vitamin ), a hányás, hányinger csökkentésére ( B6-vitamin ), vérszegénységben, fokozott vérveszteség esetén ( B12-vitamin), idegi eredetű és bőrtünetekre ( nikotin-amid, vagy B3-vitamin), a hámszövet betegségeiben (pantotén-sav, vagy B5-vitamin ) alkalmas. Tapasztalatok szerint a biotin és a folsav segítik, illetve kiegészítik a B-vitaminok hatását. Folsav hiányában a B12-vitamin nem szívódik fel.
Ajánlható betegségek utáni állapot javításra, roborálásra. Különösen előnyös hasmenés, hányás-, májgyulladás-, idegeket érintő megbetegedések után.

A C-vitamin a szervezet valamennyi sejtje számára szükséges. Fokozza a betegségekkel szembeni ellenálló-képességet. Alkalmas a szervezetbe bekerülő szabadgyökök megkötésére. Az erek falának erősítésében fontos szerepe van. Hiányos táplálkozás, diéta, étvágytalanság, fertőzéses megbetegedések esetén a szervezet C-vitamin szükséglete fokozódik. Tavaszi-őszi, fokozottan fertőzés veszélyes időszakokban, tavaszi fáradtság esetén megnő a szervezet C-vitamin szükséglete.
Hiányában a szervezet védtelen a megbetegedések, fertőzések ellen, az erek vérzékennyé válnak, gyakori orrvérzés, fogmosáskor-étkezéskor az íny vérzése jöhet létre. Az ízületekben a vérzések miatt duzzanatok keletkezhetnek, az ízületek, csontok fájdalma is kialakulhat. A C-vitamin hiány lassítja a sebek gyógyulását.

Az E-vitamin a szervezet hormonképzésében játszik szerepet. Ezért menstruációs panaszok, klimax esetén ajánlott. A szervezetben a szabadgyököket megköti, ezáltal csökkenti a szabadgyökök okozta káros folyamatokat. Májvédő hatása van. Hiánya az izmok elfajulását, bénulását okozhatja – de akár bizonyos idegi elváltozásokat, szaglási- és hallási zavarokat is. 


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár