Koszorúér-betegség és megelőzése

A koszorúereink látják el a szívizomsejteket vérrel, éltető oxigénnel. Ha koszorúéren meszesedés (arterioszklerotikus plakk) keletkezik az ér szűkül, kevesebb vér jut el a szívizomhoz. Ez a vérmennyiség nyugalomban még elegendő, fokozott terhelés esetén (pl. lépcsőn járáskor, vagy ha futunk a busz után) azonban már jelentkeznek az oxigénhiány jelei: mellkasi nyomás, szorítás, légszomj. A plakk fokozatosan nő, felszíne egyenetlen ezért könnyen...

A kánikula megnöveli a szívinfarktus kockázatát

A nyári egészségügyi bántalmak között elsősorban a napszúrást, a kiszáradást és a bőr egyes megbetegedéseit szokás kiemelni, de emellett nem árt tudni azt sem, hogy a kánikulában a szívroham és az agyvérzés kockázata is alaposan megemelkedik.

Tényleg megszakadhat a szívünk a gyásztól

Megszakad a szívem a fájdalomtól – halljuk/olvassuk gyakran, és bele sem gondolunk, hogy a metafora mögött valós tartalom rejlik. Bizonyítottnak tekinthető, hogy különösen nagy lelki fájdalom, megrázkódtatás után jelentősen megnövekszik a szívinfarktus kockázata.

Hogyan tegyem túl magam?

Kedves Mara! Szeretnék választ kapni arra a jelenségre, ami már lassan 1 éve gyötör. Ugyanis 1 évvel ezelőtt volt egy vírusos agyvelőgyulladásom agyi infarktussal kísérve. Szerencsésen felépültem, bár kicsit változtatni kellett a betegség előtti életemen. De azóta is rendszeresen felzaklat ha beszélnem kell a betegségről, illetve van, hogy elalvás előtt lepereg az egész esemény. Azt hittem már túltettem rajta magam, de mostanában újra előjön...

A szennyezett levegő veszélyesebb, mint hittük

A szex, a düh vagy a fizikai megerőltetés mellett marihuána szívás és légzőszervi fertőzések is gyakrabban állhatnak az infarktus hátterében, mint eddig hittük. A szennyezett levegő ugyanakkor több szívrohamot okoz, mint a kokainfogyasztás - állítják belga kutatók.

A nők "esélyei"

Olvastam az infarktusról szóló cikküket. Sok újdonságot mondott nekem a nők „esélyeiről”, de még számtalan kérdést szeretnék feltenni. Negyvenéves nő vagyok. Hallottam, hogy a menopausa előtti nők védettek az infarktus ellen. Ez igaz? Mit kell tennem, hogy a későbbiekben is elkerüljem a koszorúér-betegséget?

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár