Tényleg megszakadhat a szívünk a gyásztól

2012.04.16. - Írta: DA

Tényleg megszakadhat a szívünk a gyásztól

Megszakad a szívem a fájdalomtól – halljuk/olvassuk gyakran, és bele sem gondolunk, hogy a metafora mögött valós tartalom rejlik. Bizonyítottnak tekinthető, hogy különösen nagy lelki fájdalom, megrázkódtatás után jelentősen megnövekszik a szívinfarktus kockázata.

Egy friss kutatásban szívspecialisták bebizonyították, amit az orvosi szakma régóta gyanított: a szív „megszakadása” valós jelenség. Az Amerikai Szívsebészeti Társaság folyóiratában közzétett kutatási adatok értelmében egy közeli hozzátartozó vagy barát halála esetén átlagosan 21 százalékkal magasabb a szívroham esélye, mint egy átlagos napon. Ez a fokozott kockázat nagyjából a halálesettől számított egy hónapon keresztül áll fent ilyen mértékben: utána csökkenni kezd, de továbbra is magasabb marad a normálisnál.

A szeretett személyek elvesztése bizonyítottan a leghatalmasabb sokk, ami érheti az embert: a házastárs, a gyermek, az anya, az apa és a testvér halála a legkritikusabbak, és adott esetben akár nagyobb földrengést okozhatnak pszichénkben, mint például a lábunk vagy a karunk elvesztése. A hozzátartozónk halálát követő héten a legmagasabb a szívroham-kockázat, ekkor több mint hatszor akkora esélyünk van egy infarktusra, mint hasonló veszteséggel nem küzdő, egészséges embertársainknak. Ebből kifolyólag a szakemberek felhívják a figyelmet: ha ilyenkor mellkasi fájdalmat érzünk, azt nem szabad félvállról venni, és a gyász közepette nem foglalkozni vele, mondván, hogy csak a kimerültség és a fokozott igénybevétel ártalmatlan tünetéről van szó.

A gyásznak több szakasza is van, amelyek során a mély letargiától a dührohamokig terjed az érzelmi skála, amin átmegyünk. A depresszió és a harag mind olyan érzések, amik veszélyeztetik a szív egészséges működését, növelik a vérnyomást és a pulzusszámot. Ebben az esetben is nagyobb eséllyel néznek szívinfarktus elé azok, akiknek már korábban is voltak hasonló panaszaik, illetve természetesen a keringési rendszer megbetegedéseiben szenvedők esetében is nagyobb a rizikó.

A fenti hatalmas sokkokhoz adott esetben egy válás vagy egy szakítás is fogható. Ezekben az esetekben szintén nő a szívroham kockázata, bár arra vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok, hogy pontosan milyen mértékben is.


Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár