10 ünnepi stresszcsökkentő tipp

2011.12.26.

10 ünnepi stresszcsökkentő tipp

Úgy tűnik, az ausztrál kutatók is épp ugyanazokkal a tapasztalatokkal szembesültek a karácsonyi időszakkal kapcsolatban, mint mi itt a Föld túlsó féltekén – vagyis ez az ünnep feltehetőleg mindenkiből hasonló érzéseket vált ki az egész bolygón.

A karácsony az év egyik legstresszesebb időszaka: ajándékokat kell venni, rohanás van egészen az utolsó pillanatokig, és a család is elvárja, hogy minden rokonhoz eljussunk. A most következőkben ausztrálok osztják meg velünk ötleteiket a feszültség csökkentésére.

  1. Tartalékoljunk karácsonyra már januártól kezdve, ne decemberben nullázzuk le (vagy vigyük mínuszba) az egyenlegünket!
  2. Ha sok ajándékot kell venni (nagy a család, sok barátunk van), lecsökkenthető az ajándékok száma, ha megegyezést kötünk az érintettekkel. Például családon belül megbeszélhetjük, hogy csak a gyerekeknek ajándékozunk. Baráti társasággal megtehetjük, hogy bedobjuk mindenkinek a nevét egy mikulássapkába, és onnan húzunk egyet – így csak egy embert kell megajándékoznunk. Szabjunk értékhatárt az ajándékvásárláskor.
  3. Induljunk konkrét listával vásárolni, de vegyünk a biztonság kedvéért 1-2 plusz ajándékot (csokoládét pl.), hogy ha valakit kifelejtettünk volna, akkor se legyünk bajban.
  4. Időt takaríthatunk meg, ha az interneten vásárolunk, ráadásul néhány cég eleve díszcsomagolásban küldi a rendelést, így még ezzel sem kell foglalkoznunk.
  5. A karácsonyi menüt főzzük meg együtt a családdal, közösen. Legyen ez is egy élmény, legyen már itt együtt a család. A menü lehet egyszerű, hogy a készítésében a gyerekek is örömüket leljék.
  6. Ne várjunk csodákat az estétől, a rokonoktól (társaságtól), és óvatosan válogassuk meg a közös beszédtémákat.
  7. Az ünnepek alatt próbáljunk sokat pihenni, aludni, sportolni, hogy nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak legyünk a nehéz helyzetekben is.
  8. Figyeljünk az étkezésre: néhány szezonális fogás nagyon egészséges, részesítsük ezeket előnyben: hal, pulyka, szárított gyümölcsök, magvak. Kerüljük az egészségtelen termékeket: zsíros húsokat, túl édes süteményeket. Együnk kis mennyiségeket, és ha már úgy érezzük, hogy elmúlt az éhség, várjunk 20 percet, mielőtt egy újabb adag elfogyasztásába kezdenénk (a gyomor teltségérzete 20 perc elteltével jelentkezik az agyban).
  9. Ha egy mód van rá, óvatosan bánjunk az alkohollal, ezzel megelőzhetünk számos vitát. Ünneplés előtt igyunk meg egy liter vizet a dehidratáció elkerülésére, mivel ez felerősítené a másnaposság jeleit, így pl. a fejfájást. A „kutyaharapást szőrével gyógyítani” valójában nem érdemes, hiszen ez csak késlelteti a másnaposság jeleit. Inkább reggelizzünk be alaposan másnap és hozzuk rendbe a vércukorszintünket.
  10. A folyadékbevitelre egyébként is figyeljünk: napi 1,5 liter vízre van szüksége a szervezetnek. Szénsavas üdítők nem annyira jók erre a célra, részben cukortartalmuk, részben felfúvó hatásuk miatt. Válasszunk szénsavmentes vizet és friss gyümölcsleveket inkább.

 

Forrás:

www.betterhealth.vic.gov.au
www.ivillage.co.uk

 


Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár