Meditálj, hogy jobban érezd magad!

- Írta: DA

Meditálj, hogy jobban érezd magad!

A napi meditáció egyes kutatások szerint felére csökkenti a szívinfarktus kockázatát, de nem ez az egyetlen előnye: fejleszti a szellemi képességeket, illetve erősen redukálja a stresszhormonok szintjét is.

A meditáció jelentősen enyhíti a depressziós tüneteket is. Egy kutatás során harminchat klinikailag igazolt depressziós beteget vizsgáltak meg, és arra jutottak, hogy szimptómáik intenzitása nagyjából a felére csökkent mindössze három hónap alatt, az előnyök pedig további egy éven át érezhetőek voltak. Egy másik tanulmány szerint a depresszió tünetei szintén három hónap alatt harmaderősségűre csökkentek – ebben a mintában száztizenkét esetet tanulmányoztak. Az arány tehát a két felmérés esetében eltért, de a pozitív hatás mindkét körben egyértelműnek bizonyult.

A meditációnak emellett más előnyei is vannak. A régóta rendszeresen meditáló embereknek például jelentősen fejlettebb a hippokampuszuk. Ez az előagynak azon része, amely az emlékezésben, az összetett információk feldolgozásban és a térbeli tájékozódásban egyaránt kulcsszerepet játszik. Mindemellett a rendszeresen meditálók esetében a szürkeállomány is fejlettebbnek bizonyult, mint azoknál, akik sosem éltek a regenerálódás ezen módozatának előnyeivel. További amerikai vizsgálatok tanúsága szerint a meditálók vérnyomása általában véve alacsonyabb, és körükben egész pontosan 47 százalékkal alacsonyabb a stroke és a szívinfarktus kockázata is.

Nem szabad megfeledkezni a meditáció fájdalomcsillapító hatásáról sem, amely egy szintén idei kutatás szerint erősebb a morfiuménál is. A szakemberek úgy találták, hogy mindössze egy órányi meditációs tréning közel felére csökkenti a fájdalmat. Erre az eredményre úgy jutottak, hogy a vizsgált betegek lábához forró eszközt érintettek, és eközben, majd később is alaposan megvizsgálták az agyi tevékenységet. A fájdalomérzet 11 és 93 százalék közötti értékekben csökkent a kísérlet „áldozatainak” esetében, a meditáció ugyanis csökkentette az agy azon területeinek aktivitását, amelyek a fájdalomérzetért felelősek, és ösztönözte a működést azokon a részeken, ahol az agy a fájdalommal kapcsolatos emlékeket, tapasztalatokat rendszerezi, ám egyúttal a védekezési mechanizmusokat is összegzi.

Ami a meditáció relaxációs hatásait illeti, bizonyított, hogy az érzelmekért és az ösztönös viselkedésért, illetve a konfliktuskezelésért felelős agyterületeken erősödik a neuronok közötti kapcsolat és összhang meditálás közben és után. Emellett a meditáció csökkenti a stresszhormon kortizol szintjét a szervezetben: ezen a téren már napi húsz perc is kimutatható eredményeket hoz. A meditálók könnyebben jönnek ki a sodrukból, és kevésbé fáradékonyak is.

Mindehhez adalék, hogy a fentiek nem kizárólag embereknél működnek: szintén kísérletek igazolják, hogy a jógához alkalmazott meditációs zenék a macskákra is idegnyugtató hatást gyakorolnak, és még a légzésük is lelassul, amikor ilyeneket játszanak le nekik.


Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár