A magabiztos, empatikus nőknek jobb a szexuális életük

- Írta: DÁ

Címkék: orgazmus szex
A magabiztos, empatikus nőknek jobb a szexuális életük

A jobb kommunikációs és empatikus készséggel rendelkező embereknek nagyobb esélyük van a stabil, kielégítő szexuális életre – állítja egy friss tanulmány. A kutatók szerint a megfelelő önbecsülés és függetlenség szintén alapvető szerepet játszanak ezen a területen, ám – nem meglepő módon – a nemek között itt is különbségek mutatkoznak.

Az egyéni függetlenség és az önbecsülés a kutatók szerint a kamaszkorból kifelé haladva, az évek múlásával párhuzamosan egyre nő. Az emberek többségénél ugyanígy az empátia, vagyis az a készség is egyre fokozódik, amelynek segítségével képesek vagyunk a saját szemszögünktől eltérő nézőpontokból is szemlélni a világot, bele tudjuk képzelni magunkat mások helyzetébe.

Az amerikai kutatók összesen 3200, 18 és 26 év közötti férfit és nőt vizsgáltak, akik átfogó pszichológiai teszteket töltöttek ki szexuális egészségükkel, kielégítettségükkel kapcsolatban. Az eredmények kiértékelése alapján született tanulmány szerint a férfiakra sokkal inkább jellemző, hogy szinte minden együttlét alkalmával elérik a csúcspontot: 87 százalékuk azt mondta, általában az összes szexuális érintkezés végén orgazmusuk van, míg a nőknél ez az arány mindössze 47 százalékos volt.

Amikor a szakemberek összehasonlították a személyes szempontokat a szexuális kielégítettség három részletesen is vizsgált mércéjével (az orgazmus intenzitásával, az aktív és passzív orális kényeztetés élvezetével), úgy találták: a magasabb önbecsüléssel rendelkező, függetlenebb és empatikusabb nők összességében több örömüket lelik a szexben, míg a fenti faktorok közül a férfiak esetében egyedül az empátia bizonyult meghatározónak az átfogó elégedettséget tekintve. Az erősebb nem képviselői esetében az autonóm személyiségjegyek egyedül az orgazmus szintjével álltak kimutatható kapcsolatban, míg a magasabb önbecsüléssel rendelkezők szívesebben részeltették partnernőjüket orális örömökben. Az eredmények alapján a férfiak egyébként általánosságban is szívesebben elégítik ki a másik felet szájjal, mint fordítva. A kutatók elsősorban ebből kiindulva megállapították: a közhiedelemmel ellentétben a fiatal férfiak többsége igenis élvezi azon tevékenységeket, amelyek célja kizárólag a partnernek történő örömszerzés.

A tudósok végkövetkeztetése szerint az empatikus emberek sokkal inkább tudatában vannak a másik fél szükségleteinek, ami pozitív válaszreakciókat vált ki a partnerből is. Ez különösen a fiatal nők esetében perdöntő jelentőségű, bennük ugyanis általában jóval több gátlás él a szexszel kapcsolatban, mint a férfiakban. Ezek a képességek az évek múltával mindkét nem képviselőinek körében fejlődnek, ami a szexuális élet minőségével, annak javulásával is összefüggésben áll.

A kutatást hamarosan középkorú és idős felnőttek esetében is elvégzik majd.
 

Bezár