Férfiszex: nincsen reménytelen eset

- Írta: dr. Fekete Ferenc, urológus-szexológus

Férfiszex: nincsen reménytelen eset

A férfiak normális szexuális működésének feltételei a megfelelő nemi vágyakozás (libidó), a nemi ingerekre létrejövő, a szeretkezéshez elegendő erősségű merevedés (erekció), a magömlés (ejakuláció) és az ezt kísérő kielégülés (orgazmus).

Ha hi­ány­zik a vágy...

A nemi vágyakozást több tényező határozza meg. Fontos a megfelelő partner megléte, akitől a nemi érdeklődést fenntartó ingereket kapunk. A mindennapos stressz, a túlzott és otthon is folytatott munka viszont csökkenti a libidót. Stresszoldásként úszás, kocogás, vagy friss levegőn végzett séta ajánlható. Nem ritka azonban, hogy a szexuális teljesítményromlás és a nemi érdeklődés csökkenése a férfihormon hiányára vezethető vissza. Ez leginkább az úgynevezett férfi-klimax esetén fordul elő, amikor melléktünetként hőhullámok, csontritkulás, izommennyiség csökkenés és összpontosítási zavar is jelentkezhet. Míg a női klimax viszonylag hirtelen következik be, a férfiaknál lassabb folyamatról van szó. Mivel hormonszint csökkenés okozza, a férfihormonok pótlásával kezelhető, de csak orvosi ellenőrzés mellett.

Me­re­ve­dé­si za­va­rok

A férfi szexuális működés leggyakoribb problémája a nem megfelelő merevedés. Az ötven éven felüliek közel felénél fordul elő enyhébb-súlyosabb formában. A merevedés bonyolult lelki, idegi és érrendszeri kölcsönhatások révén jön létre. Ha akár a lelki, akár az idegrendszeri, vagy még többször érrendszeri zavar támad a szervezetben, a merevedés romlása szinte törvényszerű.

A lelki okok között a leggyakoribbak a depresszió és a szexuális kudarcoktól való szorongás. Utóbbi különösen új kapcsolatok esetén jelentkezik. A szervi okok szintén nem ritkák. Az erős dohányzás, bizonyos gyógyszerek mellékhatása, cukorbetegség, magas vérzsírszint, magasvérnyomás betegség, érelmeszesedés, csak néhány a gyakoribb okok közül. Cukorbetegségben például közel 50%-os a súlyos merevedési zavar előfordulási aránya, de hasonlóan gyakori magas vérnyomásnál, valamint szív- és érrendszeri betegségekben.

Enyhébb esetekben a merevedési zavarok tanácsadással, életmód váltással javíthatók, ám ritka eset az, amikor a gyógyszeres kezelést el lehet kerülni. Lelki okoknál átmenetileg a magabiztosság megszerzéséig használunk merevedést javító gyógyszereket, de krónikus betegségekben gyakorta csak a gyógyszerek folyamatos alkalmazásával tudjuk biztosítani a normális közösüléshez szükséges erekciót. Néhány éve még nem volt igazán hatékony készítmény ezen a területen, de ma már szerencsére több hatásos és biztonságos gyógyszer áll rendelkezésünkre.

A korszerű szerek mellett is a betegek közel 20%-nál olyan súlyos fokú vérkeringési zavar van, hogy csak öninjekciózás betanításával, némelyeknél pedig műtéttel tudjuk az elveszett merevedést biztosítani. Ezekkel azonban elméletileg kortól és betegségtől függetlenül mindenkinél. Napjainkban már nincsen reménytelen eset. Sajnos, a szégyenkezés és az ismeretek hiánya miatt csak minden tizedik erekciós zavarban szenvedő férfi jut kezeléshez.

Ko­rai mag­öm­lés

A magömlés túl gyors bekövetkezte a másik leggyakoribb panasz. Ezt korai magömlésnek hívjuk. Orvosilag akkor tartjuk korainak a magömlést, ha a bevezetés után 3 percen belül következik be. Vannak ennél súlyosabb esetek is, amikor már a bevezetés előtt is létrejön a magömlés. Mindez nehezíti, vagy lehetetlenné teszi a partner örömszerzését, és mindkét fél számára sok csalódás forrása.
Urológiai vizsgálat szükséges az esetleges gyulladásos eredet kizárására, majd a magömlés elodázásának speciális gyakorlásával, illetve az utóbbi években a magömlést késleltető gyógyszer 3-6 hónapos alkalmazásával kezeljük ezt a problémát.

Összefoglalva, a férfi szexuális problémák gyakori, és mindkét partner életminőségét rontó gondok. Nemritkán első tünetei lehetnek valamilyen, eddig még fel nem ismert kóros állapotnak, betegségnek. Ha ez nem tisztázódik a probléma tovább romlik. Napjainkban szerencsére már egyre több hatékony és biztonságos kezelési mód áll rendelkezésünkre. Mindezek miatt érdemes orvoshoz fordulni a mielőbbi javulás érdekében.

Bezár