6 mód, hogyan gyakorolja a tudatos étkezést

6 mód, hogyan gyakorolja a tudatos étkezést

Íme hat egyszerű iránymutatás, amelyek segítenek abban, hogy megkülönböztesse a habzsolást, valamint a tudatos étkezést. Mindezt annak érdekében, hogy a teste és az agya is teljesen összhangba kerüljenek.

1. Hagyja, hogy a teste felzárkózzon az agyához!


Gyorsan táplálkozik és ignorálja a szervezete jeleit? Vagy nyugodtan étkezik és befejezi, amikor megtelt?

A lelassulás az egyik legjobb módja annak, hogy az agyunk és a testünk megfelelően tudjanak kommunikálni egymással arról, hogy milyen és mennyi táplálékra van szükségünk. A test az agyunk után ténylegesen 20 perc késéssel küldi a telítettség jelét, így könnyen többet ehetünk a kelleténél. Azonban, ha lassabban eszünk, akkor megadjuk az esélyt a testünknek is, hogy felzárkózzon az agyunkhoz és időben tudjon jelezni, hogy a mennyiség elegendő volt. Egyszerű lehet követni a nagyszüleink tanácsait, amelyek visszagondolva mégsem tűnnek már annyira furcsának. Ilyen például, hogy mindig ülve étkezzünk, minden falatot rágjunk meg legalább 25-ször vagy az evőeszközt minden falat között tegyük le.


2. Ismerje meg, milyen jelzéseket ad a teste, amikor éhes!


Csak egy érzelmi vágyra válaszol? Vagy a szervezetének tényleges igényeire?

A leggyakoribb, hogy a fejünk után megyünk, azonban még több bölcsességet fedezhetünk fel a testünkben. Érdemes meghallgatni a testünket, ahelyett, hogy csak érzelmileg étkezünk a stressz, a szomorúság, a frusztráltság, a magány vagy akár az unalom hatására. Túl gyakran történik meg, hogy az agyunkra hallgatunk, nem pedig a testünkre. A tudatosabban étkezők viszont próbálnak a testük jeleire figyelni elsősorban. Tudja meg magáról, milyen jeleket ad Önnek a teste éhség esetén, valamint ismerje mag azoknak a kiváltó okait!


3. Alakítson ki egészséges táplálkozási környezetet!


Egyedül és véletlenszerűen étkezik? Vagy inkább másokkal meghatározott időben és helyen?

Egy másik módja a szétszórt táplálkozásnak, hogy folyamatosan nyitogatjuk a hűtőajtót és véletlenszerűen eszünk egy-egy falatot, mindig más helyen. Ahelyett, hogy proaktívan megterveznénk, mikor és hogyan fogunk enni. Természetesen mindenki falatozik néha-néha. Viszont javítani tudja az elménk és a testünk egészségi állapotát, beleértve a hangulatunkat és az alvásunk ütemezését, hogyha állandó időben és módon étkezünk.

Célszerű lehet, hogy az étkezést csak a konyhára és az étkezőre korlátozzuk. Így kisebb esélye lesz, hogy minden szobában eszik majd a feladatok elvégzése közben. Valamint mindenképp pakolja el az ételeket a szekrényekbe és a hűtőbe! Hiszen ha étel van körülöttünk, akkor akarva-akaratlanul enni támad kedve. Ez ilyen egyszerű.

Természetesen nem kell minden egyes harapást előre megtervezni. Továbbá fontos az is, hogy rugalmas legyen a váratlan helyzetekben. Csak tudnia kell, mikor és miért tér el a megszokásoktól és képesnek kell lennie visszaállni a jól bevált módszerre utána. Nem utolsó sorban pedig, ha előre tervezi az étkezéseket, akkor abban a pillanatban elfogyaszthatja a testének szükséges mennyiséget és nem utólag kell pótolnia, amit megbánás követhet.


4. Értse meg a motivációkat!


Olyan élelmiszereket fogyaszt, amik érzelmileg megnyugtatók? Vagy a táplálkozás szempontjából valóban egészséges ételeket eszik?

Ez a következő trükkös rész, ahol nehéz a megfelelő egyensúlyt megtalálni. Azonban ideális esetben olyan ételeket fogyasztunk, amik táplálók és egyben megnyugtatók is. Ahogy tudatosan gyakoroljuk az egészségesebb és változatosabb étkezést, egyre jobban elkezdjük élvezni ezeket az ételeket. Így pedig egyre több ételt találunk majd egyszerre mentálisan és fizikailag is kielégítőnek.


5. Teremtsen kapcsolatot az étellel!


Valóban tudja, honnan érkezik az étel? Vagy csak „termékként” gondol rá?

Sajnos az utóbbi években egyre jobban eltávolodtunk az ételektől. A legtöbb ember úgy tekint rá, mint a boltok polcairól leemelhető termékekre. Ahelyett, hogy utána járna, valóban honnan érkeznek. Ezt igazi veszteségnek tekinthetjük, hiszen az étkezés egy olyan különleges alkalom, amikor alaposabban összekapcsolódhatunk a természettel. Hogyha mindent figyelembe vesz, ami az étkezéshez kapcsolódik, akkor könnyen hálát adhat azoknak, akik az idejüket és erőfeszítéseiket adták, a barátainak és rokonainak, akik a receptekkel szolgáltak, nem utolsó sorban pedig azoknak a lényeknek, akik az életüket adták a mi étkezésünk miatt. Ennek tudatában elkezdhetünk több figyelmet fordítani rá és bölcsebb döntéseket hozni.


6. Legyen nyugodt környezetben!


Zaklatott evés? Vagy inkább normális evés?

A legtöbben már jártunk úgy, hogy beültünk a moziterembe egy nagy adag nasival és mire a film kezdődött, megkérdeztük magunkban, hogy ki ette meg az egészet. Amikor zaklatottak vagyunk vagy izgalomba kerülünk, nehezebb a testünk jeleit felismerni és követni azokat. A következő étkezése közben ne foglalkozzon mással, valamint ne nézze a tévét és ne nyomkodja a telefonját!


Forrás: www.mindful.orgSzakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológusBezár