A prosztata betegségeiről

- Írta: dr. Fekete Ferenc, urológus

Címkék: prosztata
A prosztata betegségeiről

Fiatalabb korban a gyulladásos megbete­gedései a jellemzőek, 50 éves kor felett válik gyakorivá a mirigy jóindulatú megnagyobbodása, és idősebb korban sajnos nem ritka a prosztatarák sem. A mirigy a végbélbe vezetett gumikesztyűs ujjal jól tapintható, így észrevehető esetleges megnagyobbodása, gyulladása, vagy daganatos elváltozása. Amennyiben a panaszok, vagy az ujjal végzett vizsgálat alapján eltérés valószínűsíthető, akkor ultrahangvizsgálat, a vizelet-áramlás mérése, vagy speciális laboratóriumi vérvizsgálat (PSA) válhat szükségessé.

Prosztatagyulladás

A prosztata gyulladását bakteriális fertőzés, vagy belső gyulladásos folyamat létrejötte eredményezheti. Utóbbit az urológusok kismedencei fájdalom szindróma összefoglaló néven említik. A bakteriális eredetű prosztatagyulladás úgy jön létre, hogy a nemi élet során különböző kórokozók (leggyakrabban baktériumok) jutnak be a húgycsőbe. Gyakori, hogy a partnernél ezek a baktériumok nem okoznak jelentős tüneteket, a férfiaknál viszont a húgycsövön át fölfelé vándorolnak, és gyulladást hoznak létre. Amíg csak a húgycső gyulladt, addig a fő tünet a húgycsőből való váladékozás, és a vizeléskor érezhető égő érzés. Ekkor még a fertőzés általában könnyen, gyorsan és véglegesen gyógyítható.
Ha azonban a férfi ilyenkor nem fordul azonnal orvoshoz, akkor a kórokozók néhány nap alatt általában a prosztatába is bejutnak, és ekkor már csak hosszas antibiotikum kezeléssel lehet a fertőzést megszüntetni. Még így is gyakori, hogy ilyen esetekben hónapokig, évekig tartó idült prosztatagyulladás alakul ki. Ilyenkor az enyhe vizelési panaszok (gyakori vizelés, égő érzés stb.), valamint a bizonytalan alhasi, gáttáji fájdalmak a jellemzőek.
Idült prosztatagyulladás esetén a gyógyuláshoz hónapokon át tartó kezelés szükséges. Ez a jelen szakmai állásfoglalás alapján antibiotikumokból, és az ezt kiegészítő gyógyszeres terápiából áll. Komplex és jó hatékonyságú kiegészítő kiegészítő gyógyszer a rozspollen kivonata (Pollstimol). Sajnos, a legkorszerűbb és legalaposabb kezelés mellett is gyakori a gyulladás kiújulása, amit meghűlés, nemi élet, fűszeres ételek idézhetnek elő. Gyakori következmény a csökkent termékenyítőképesség, azonban a fiatalkori prosztatagyulladás és az időskori prosztatarák között nem sikerült összefüggést kimutatni.

Jóindulatú prosztata-megnagyobbodás

Ötvenéves kor körül kezdődik, és hatvanéves kor felett válik gyakorivá a prosztata jóindulatú megnagyobbodása. A mirigy növekedését mai tudásunk szerint a férfiaknál bekövetkező hormonális változások okozzák. A megnagyobbodott prosztata nyomja a húgycsövet és a hólyagot, ezért a leggyakoribb panasz ilyenkor a vizelés gyakoribbá válása, rendszeres éjszakai vizelés megjelenése, a vizelés erejének, sugarának a csökkenése. Minden esetben alapos vizsgálat szükséges, hogy a jóindulatú megnagyobbodást elkülönítsük a hasonló tünetekkel járó prosztataráktól. Ha a megnagyobbodás jóindulatú volta igazolódik, akkor enyhe tünetek esetén ma már többféle gyógyszeres lehetőség is van a panaszok csökkentésére.
Ha az idős férfi nem törődik a fokozódó vizelési panaszokkal, akkor nemritkán egyik napról a másikra elakad a vizelete, és katétert kell behelyezni a vizelet elvezetésre. Ekkor általában már csak műtét úján távolítható el a megnagyobbodott prosztata, és a sikeres műtétet követően lehet megszabadulni a katétertől is. Ma már számos vágás nélküli műtétre is lehetőség nyílik, de a műtét módját a mirigy mérete és elhelyezkedése is befolyásolja. Mindenesetre a jóindulatú prosztata megnagyobbodás jól gyógyítható betegség.

Hozzászólások

Mühlbacher Ferenc | 2012-10-18 14:49

Sajnos 1969-ben volt egy condilóma égetésem a húgy csőbe és a mai napig küzdelmes életem van miatta annak dacára hogy negatív eredményeim vannak.Jelen pillanatban két gyógyszert szedek rá,az egyik polistimol-cernil,a másik alfetim-uno és némi javulásom van.Sajnos 43-éve küszködök és még mindíg nem vagyok biztos hogy meggyógyulhatok.Ha esetleg valaki tudna megoldást akkor a ferenc60@citromail.hu oldalon szivesen venném az értesítését.Előre is Tisztelettel köszönöm: Mühlbacher Ferenc.

Davidstact | 2017-03-10 01:11

Online Investment Program Word Bitcoin Stock was founded as a result of the cooperation of the experienced traders, analysts, economists and statisticians. Due to the vast experience, our team offers additional income from investments in the cryptocurrency exchange market. [url=http://wbtcstock.com/about][img]http://wbtcstock.com/wbtcstock468.gif[/img] [/url] Investment Plans: S-Trader Duration deposit 39 days profit of 0.5% per day M-Trader Duration deposit 69 days profit of 0.75% per day B-Trader Duration deposit 120 days profit of 1% per day Pro-Trader Duration deposit 150 days profit of 1.25% per day We offer a flexible affiliate program to our customers with three levels designed to suit your needs. Level 1: You will receive 10% for any person that registers a new account and places a deposit with our company. Level 2: You will also receive an additional 5% of any deposit that is made by one of your sub referrals. Level 3: We will add another 3% to any of your sub referral’s assignees that make a deposit. [url=http://wbtcstock.com/]Please follow this link for the Signup[/url] We have all the conditions for our clients to invest their funds without wasting too much time and to gain high profits. Our company developed a unique trading method that guarantees 100% profit regardless of cryptocurrencies quotes volatility. The company permanently looks for new and vacant cryptocurrencies for further investments. It's not a secret that the main cryptocurrency cost $0.01 six-seven years ago that is 450 times less than today. [url=https://wbtcstock.com/page/21/top-paying-hyip-2017]money investment Wbtcstock [/url] [url=https://wbtcstock.com/page/17/investment-companies-to-make-money]Investment of Wbtcstock [/url]
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár