Felismerhető-e idejében a prosztatarák?

2018.09.26. - Írta: Pereszteghy Ildikó

Felismerhető-e idejében a prosztatarák?

Míg a hölgyeknél napjainkra már igazolódott a rendszeres gondozás, a nőgyógyászati szûrés és a klimaxos panaszok kezelésének jótékony hatása, addig az erősebb nem körében még mindig érezhető bizonyos tartózkodás a rendszeres orvosi gondozástól. Holott idősebb korban nem ritka, hogy a prosztatán belül egyes mirigyekben rosszindulatú sejtek jelennek meg, és ez évek alatt prosztatarák kialakulásához vezethet. Ez a férfiak egyik leggyakoribb rosszindulatú daganata.

A panaszok teljesen megegyeznek a jóindulatú megnagyobbodáskor észleltekkel, tehát ezek alapján nem lehet a két betegséget elkülöníteni. Mindezért különösen fontos, hogy olvasóink pontos ismeretekhez jussanak. Ebben segít az urológus szakma vezető szaktekintélye Romics Imre professzor úr a budapesti Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója.

Professzor úr! Mindenekelőtt kérem tájékoztasson arról: mit tudnak a prosztatarák kialakulásáról, és mióta ismerik ezt a betegséget?


Mint a daganatok többségének, a prosztatarák kialakulásának okát, sem tudjuk. Talán az utóbbi hetek genetikai felfedezései segítenek majd ebben. Egy biztos, azokban a családokban, ahol a felmenőknél prosztatarákot diagnosztizáltak, a következő generációknak nagyobb esélyük van erre a betegségre. Kialakulását összefüggésbe hozták zsíros ételek túlzott fogyasztásával. Egyes vizsgálatok szerint bizonyos anyagok: így a zsírban szegény, vitaminban és szelénben gazdag ételek esetén csökken a prosztatarák előfordulása.

Hány új beteget észlelnek évente? Igaz-e, hogy a megbetegedések száma folyamatosan emelkedik?

Pontosan nem tudjuk, mennyi új beteg van Magyarországon, de az Egyesült Államokban évente 35.000 az új beteg. A megbetegedések száma valóban emelkedik, ez elsősorban a jobb diagnosztikai lehetőségeknek tudható be, másrészt a férfiak is tájékozottabbak a betegséget illetően, gyakrabban fordulnak urológushoz.

A férfiak mely korcsoportja a legveszélyeztetettebb?

A legveszélyeztetettebb a 60-70 éves korosztály, de a legtöbb esetben már felismerik a betegséget 50 és 60 év között. A prosztatarák megjelenése 50 éves kor alatt ritkaság.
 
A betegség mely szakaszában jelentkeznek először a tünetek? Mit javasol Professzor Úr, milyen panaszok esetén forduljanak a férfiak sürgősen urológushoz?
 
A tünetek néha nagyon későn jelentkeznek, csontáttét esetén jelentkező csontfájdalmak hívhatják fel prosztatarákra a figyelmet. Nagyon sokszor még ezekben az esetekben sem kerül sor a diagnózisra, hiszen a csontfájdalom öreg korban gyakran mozgásszervi betegség tünete, sokszor így is kezelik. Ezért minden vizeléssel kapcsolatos tünet, akár csak az éjszakai egyszeri felkelés, potenciazavar, gáttáji bizonytalan érzés, nappali gyakori vizelési inger lehet prosztatarák első tünete. Még jobb lenne, ha a férfiak 50 év felett nem csak panaszok esetén fordulnának urológushoz, hanem évente legalább egyszer, panaszmentesség esetén is.

A rák mindig félelmet kelt az emberekben. Van-e mód a prosztata rosszindulatú daganatának korai felismerésére, és a betegek idejében történő kiszűrésére? Mit jelent a PSA-szint mérése?

A prosztatarák korai felismerése, egy egyszerű vizsgálattal, végbélen keresztül, ujjal történő tapintással lehetséges. A diagnosztikát pontosítja az Ön által is említett PSA, azaz prosztata specifikus antigén koncentrációjának meghatározása a vérben. Nyugat-Európában szinte minden 50 év feletti férfi tudja PSA koncentrációját, Magyarországon csak elvétve van így. Külön felhívom a figyelmet arra, ha a beteget vizelési panaszok miatt gyógyszeresen kezelik, és a kezelés ellenére sem javulnak a tünetek, akkor nagy valószínűséggel daganat áll a háttérben.

A betegek rendszerint panaszaikkal elsőként háziorvosukat keresik fel. Vajon a család orvosa segíthet-e a korai diagnózis felállításában?

Tekintettel arra, hogy a végbélen keresztüli prosztatatapintás igen nagy gyakorlatot kíván, kevés háziorvosnak van olyan rutinja, amellyel biztonsággal felvetheti a daganat gyanúját, vagy kizárhatja azt. A vizelési panaszokat ma már kizárólag egy vizeletáramlást mérő készülékkel vizsgáljuk, ami háziorvosi rendelőben nincs. A PSA vizsgálatot a jelenlegi szabályok szerint, csak szakorvos rendelheti el. Így hát a háziorvos szerepe – de ez nagy szerep – abban áll, hogy minden 50 év feletti panaszos beteget mielőbb szakorvoshoz küldjön, de ösztönözheti őket a szűrővizsgálatra is.

Végezetül, kérem mondjon néhány szót a korszerű gyógyszeres kezelés jelentőségéről. Számíthatnak-e a betegek jobb életkilátásokra?

Magyarországon mindössze 120-140 olyan beteget találunk, akinek az állapota, a daganat kiterjedtsége lehetővé teszi a radikális eltávolítást. (A kezelés legbiztosabb módja korai stádiumban a daganat eltávolítása.) Meg kell jegyezni, sok esetben a beteg kora, vagy éppen a társbetegségek kizárják a műtétet. Nem operálható betegeknél jön szóba a hormonterápia, illetve a sugárterápia, amely a beteg állapotában javulást hoz, és évekre panaszmentessé teheti a beteget.

Biztosak vagyunk abban, hogy a tények rádöbbentik férfiolvasóinkat arra, hogy szemérmességüket félretéve idejében keressék fel orvosukat. Számomra legnagyobb újdonságot az jelenti, hogy ma már ismeretes olyan hormonkészítmény, amelyik gátolja egyes hormonfüggő prosztata daganatok növekedését, és ez új remény ad az érintetteknek. Köszönjük az interjút.

 

Bezár