Alapvető szűrővizsgálatok férfiak részére

2019.01.10.

Alapvető szűrővizsgálatok férfiak részére

A férfiak számára a megfelelő időben elvégzett szűrővizsgálat a legfontosabb egészségmegőrzésük szempontjából. A szűrővizsgálatok még a tünetek megjelenése előtt korai állapotban fedik fel a problémákat, amikor azok még sikerrel kezelhetőek

Korai fázisban például a vastagbéldaganatot csírájában el lehet folytani. A korai cukorbetegség diagnosztizálása segít abban, hogy elkerüljünk egy későbbi vakságot vagy impotenciát. A szűrővizsgálatokat rizikófaktor szerint és a kornak megfelelően érdemes elvégezni.

Prosztatarák

A férfiak körében a prosztatarák a második leggyakoribb daganattípus a tüdőrákot követően. Egy lassan kifejlődő daganatról van szó, de ismert olyan fajtája is, amely gyorsan növekvő, agresszív tumor. A megfelelő szűrővizsgálattal a daganatot gyakran már korai fázisban ki lehet szűrni, amikor a tünetek még nem észlelhetők, így a gyógykezelés még sikeres lehet.

A prosztatarák szűrése

A szűrővizsgálatokat megelőzően orvosa részletesen kikérdezi a húgy- és ivarrendszerével kapcsolatos panaszokról, előző betegségeiről. Maga a vizsgálat fizikálisan történik a prosztata, végbélen való kitapintásával. Az orvosa kiegészítheti a fizikális vizsgálatot a vérből szűrhető PSA-teszttel (prosztataspecifikus antigén). A PSA-teszt önmagában nem jelent rákszűrést, mivel gyulladás megléte esetén is emelkedettebb értéket mutathat. A meglévő családi kórtörténet esetében már 40 év fölött nem árt elmenni prosztataszűrésre, de minden 50-ik életévét betöltött férfinak évente részt kellene vennie a vizsgálaton.

Heredaganat

Ez a viszonylag ritka daganattípus: a férfiak heréjében, a hímivarsejteket (spermium) termelő szervben alakul ki. Leginkább a 25-54 év közöttiek a veszélyeztetettek. A szakemberek, panaszmentes esetben is, javasolják az önvizsgálatot. Amennyiben kisebb csomókat, kidudorodást észlel vagy méretváltozást, forduljon orvosához. Azoknál, akiknél a családban már előfordul hasonló megbetegedés, konzultáljon orvosával, hogy milyen egyéb kiegészítő vizsgálatot javasol.

Vastagbéldaganat

A vastagbéldaganat jellemzően a férfiak betegsége. A legtöbb daganat lassan fejlődik ki a vastagbélben található polipokból (a vastagbél belső falán alakulnak ki). Amikor egy daganat már észlelhető, nagyon hamar áttétet tud képezni, azaz könnyen el tud terjedni egyéb belső szervekre is. Javasolt a polipokat korai fázisban kiszűrni és eltávolítani.

Vastagbéldaganat szűrése

A kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) a legmegbízhatóbb szűrővizsgálata a vastagbéldaganatnak. A vizsgálat során az orvos a végbélen keresztül, egy vékony, hajlékony eszközzel minikamerát juttat be a páciens vastagbelébe. Ezzel a módszerrel a teljes vastagbelet át lehet vizsgálni és az észlelt polipokat el lehet távolítani. Másik lehetőség a szigmoidoszkópia (részleges vastagbéltükrözés), ami hasonló a kolonszkópiához, csak a vastagbél első harmadát vizsgálják. Más módszerek a virtuális kolonoszkópia, amely során a bélrendszerbe levegőt juttatva CT-vizsgálat készül, amit egy speciális szoftver segítségével elemeznek ki. Ugyanakkor, ha bármelyik vizsgálat során polipot találnak, a kolonoszkópia továbbra is szükséges.

Bőrdaganat

A legveszélyesebb bőrdaganat a melanóma. A kialakulása a melanociták rosszindulatú elváltozásának köszönhető. A melanocita a hámrétegben lévő festéksejt, feladata a melanin – festékanyag - termelése, amely meghatározza a bőr, a szem, a szőr színét. Ilyen melanociták halmozódnak fel az anyajegyekben is. A melanóma 40%-ban az anyajegyekből indul ki. Az idősebb férfi korosztálynál kétszer olyan gyakran fordul elő bőrdaganat, mint a hasonló korú nőknél. A bőrrák kialakulásához nagyban hozzájárul az élet folyamán a bőrt ért napsugárzás; a napozás következményeként történő leégés szintén megnöveli a veszélyt.

A bőrdaganat szűrése

A szakorvosok kortól függetlenül javasolják a rendszeres önvizsgálatot, amely során a test felszínén levő foltok, anyajegyek bármilyen elváltozását figyeljük, legyen az a formája, színe vagy mérete. Szakorvossal történő konzultáció keretében kaphatunk javaslatot, hogy mennyi időnként keressük fel a bőrgyógyászt. A bőrrák korai fázisban hatékonyabban kezelhető, mint egy későbbi szakaszban.

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás kialakulása a kor előrehaladtával növekszik, függően a súlytól és az életmódtól. A magas vérnyomásnak nincsenek tünetei, így könnyen komplikációkhoz vezethet, például aneurizma kialakulásához (éren lévő kiboltosulás, amelyet az érfal gyengesége okozhatja). A magas vérnyomás viszont kezelhető, így a szívbetegségek, a stroke és a veseproblémák kialakulásának veszélye csökkenthető. A lényeg, hogy ismerjük a vérnyomásunkat és ha magasabb a megengedett értéknél keressük fel orvosunkat.

A magas vérnyomás szűrése

A vérnyomás során két értéket mérünk. A vizsgálat során a diasztolés vérnyomást - ami két szívverés közötti véráram nyomását, illetve a szisztolés vérnyomást, ami a szív összehúzódásakor kialakuló vérnyomást mérjük. Az optimális érték 120/80 Hgmm, de kóros eltérésnek a 140/90 Hgmm feletti érték számít. A mérést érdemes minél többször elvégezni, függően a mért értéktől és rizikófaktortól (például: családi kórtörténet, folyamatos stressz stb.). A rendszeresen mért 140/90 Hgmm feletti vérnyomásérték esetén keresse fel orvosát!

Koleszterinszint mérése

A magas LDL - koleszterin a vérerekben lerakódó kockázatos plakkok kialakulását idézheti elő, ami megnöveli a vaszkuláris megbetegedések kockázatát. Ilyen az arterioszklerózis (érelmeszedés), amely éveken keresztül tünetmentes tud lenni, de egy idő után szívinfarktushoz és stroke-hoz vezethet. Az életmódváltás (több mozgás, mediterrán diéta) csökkenteni tudja a „rossz” koleszterin mértékét korlátozva ezzel a szívproblémák kialakulását.

A koleszterinszint meghatározása

Az éhgyomorra történő vérvizsgálat során mérik az úgynevezett „rossz” koleszterinszintet (LDL), a „jó” koleszterinszintet (HDL) és a vérzsír mértékét. A vizsgálat eredménye az orvos számára információt nyújt arról, hogy mit kell tennie annak érdekében, hogy ne alakuljon ki magas koleszterinszint és ezáltal megelőzze a kardiovaszkuláris megbetegedéseket, a stroke-ot és a cukorbetegséget. A vizsgálatot érdemes 20 év felett megkezdeni, amennyiben a családtagoknál előfordul magas koleszterinszint. 50 év fölött javasolt a rendszeres szűrést elvégezni.

2-es típusú diabétesz

Magyarországon ma közel 1 millió cukorbeteg van, de a valóságban ez a szám magasabb, mivel sokan nem is tudják, hogy 2-es típusú cukorbetegségben (diabetes mellitus) szenvednek. Az ellenőrizetlen cukorbetegség szívproblémákhoz, stroke-hoz, vesebetegséghez, a látóideg károsodása miatt vaksághoz és impotenciához vezethet. Mindennek nem kell megtörténnie. A korai fázisban felfedezett cukorbetegséget ellenőrzés alatt lehet tartani. Ilyenek a diéta, rendszeres testmozgás, súlycsökkenés és a megfelelő gyógyszer szedése. A kezelést minden esetben beszélje meg orvosával!

A 2-es típusú diabétesz szűrési lehetőségei

Az orvosa kérheti az éhgyomorra készült vérvizsgálatot, amely a cukorszintet méri, a terheléses vércukor - vizsgálatot, vagy az úgynevezett A1c vizsgálatot (a vérből 3 havonta végzett vércukor vizsgálat). A vizsgálatok egyenként is választ adhat fennálló emelkedett cukorszint értékre, de magas rizikófaktor esetében érdemes a három vizsgálatot együttesen elvégezni. Azt, hogy mikor milyen típusú vizsgálatot szükséges elvégeznie, beszélje meg orvosával! Az egészséges felnőttek esetében az ez irányú vizsgálatokat 45 év felett érdemes elkezdeni. Magas koleszterinszint vagy vérnyomás esetében megfontolandó a gyakoribb vizsgálatokon való részvétel.

HIV vírus

A HIV – fertőzés (Human Immunodeficiency Virus) az AIDS - betegség okozója. A fertőzés elsősorban nemi úton terjed a nemi váladékon keresztül, de a vírus a fertőzött személy vérében is megtalálható. A fertőzésnek nincsenek tünetei, jelenleg gyógymód sem ismert, illetve védőoltás sincs ellene. Ugyan vannak gyógyszerek, amik megakadályozzák, hogy kialakuljon az AIDS, de ezeknek a gyógyszereknek komoly mellékhatásai vannak.

HIV – fertőzés teszt

A HIV - fertőzés éveken keresztül tünetmentes lehet. A fertőzést több lépcsős laboratóriumi vérvizsgálatokkal lehet kimutatni. Az első a HIV ELISA - teszt, amely vírus elleni specifikus antitest kimutatására szolgáló laboratóriumi eljárás. Előfordulhat, hogy az egyén nem fertőzött és mégis HIV - pozitív lesz az eredmény. Ennek az ellenőrzése a HIV Western Blot teszt. Amennyiben korábban a fertőzés állt fenn, akkor érdemes a tesztet ismétlő jelleggel elvégezni. Ha fennáll a veszélye, hogy Ön HIV fertőzött forduljon kezelőorvosához!

A HIV - fertőzés terjedésének a megelőzése

A HIV - fertőzés már két hónappal a fertőzést követően kimutatható. Ugyanakkor a betegek 5%-ánál még hat hónap elteltével sem mutatható ki. A HIV-fertőzés, vagy egyéb szexuális úton terjedő nemi betegség, megelőzése érdekében javasolt a biztonságos szex, azaz az önmegtartóztatás vagy gumióvszer használata. A drogfogyasztók esetében a tűcsere ellenjavalt.

Zöld hályog (glaukóma)

Ez a betegségcsoport fokozatosan károsítja a látóidegeket, ami akár vaksághoz is vezethet. A zöld hályog jelentős, visszafordíthatatlan látáskárosodást, okozhat még a tünetek jelentkezése előtt. A szűrések során a szembelnyomás normálistól való eltérését vizsgálják. Ezáltal már a kezdeti fázisban diagnosztizált betegség gyógykezelése megelőzheti a látóidegek károsodását.

A zöld hályog szűrése

A glaukóma szűrésének sűrűsége függ a kortól és a rizikófaktortól.

  • 40 év alatt: 2-4 évente,
  • 40-54 év között: 1-3 évente,
  • 55-64 év között: 1-2 évente,
  • 65 év fölött: 6-12 havonta.

Magas rizikófaktorral rendelkezők esetében a szűréseket gyakrabban érdemes elvégezni. Magas rizikójú páciensnek számítanak azok, akiknek a családjában már előfordult zöld hályog, korábbi szembetegség, esetleg sérülés, etnikai hovatartozás, cukorbetegség vagy azok körében, akik szteroid gyógyszereket szednek. Beszélje meg szakorvosával, hogy milyen gyakran vegyen részt a szűrővizsgálaton!

Forrás: www.webmd.com

 

Bezár