Életmentő szűrések

2018.08.21. - Írta: Pereszteghy Ildikó

Életmentő szűrések

Magyarországon közel egymillió ember szenved csontritkulásban, a prosztatarák pedig a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel. Az idejekorán felismert tünetek segítségével azonban a betegségek megelőzhetőek vagy eredményesen kezelhetőek. Ebben segít a rendszeresen végzett csontsűrűség-mérés és urológiai vizsgálat.

Prosztata (PSA) szűrés


A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának második leggyakoribb oka a tüdőrák után. Pedig az idejében felismert prosztatarák jól kezelhető. A prosztatarák kiszűrésére alkalmazható az úgynevezett PSA-szint mérés, amely a vérben lévő prosztata specifikus antigén (PSA) szintjét határozza meg. A vizsgált antigén egy fehérje-természetű anyag, mely a prosztata szövetében termelődik és a vérből kimutatható.

A PSA vizsgálatnak köszönhető, hogy a prosztatarák átlagosan 5 évvel korábban felismerhető és a korai diagnózis esetén a daganat még többnyire gyógyítható stádiumban van.

Csontritkulás – csontsűrűség mérés

Magyarországon közel 1 millió ember szenved csontritkulásban. A csontritkulás (osteoporosis) veszélyessége következményeiben rejlik: a csont­szövetben bekövetkező mennyiségi és minőségi változások a csontok szilárdságának csökkenéséhez, a csontok fokozott törékenységéhez vezetnek. A törések okozta szövődmények miatti halálozás magas: az első évben a nőknél 25%, férfiaknál akár 35% is lehet. A törést szenvedettek több mint 40%-a marad tartósan mozgáskorlátozott, önellátásra képtelen.

A csontsűrűség mérésére korszerű módszerek állnak rendelkezésre, amelyek fájdalommentesek, mindössze néhány percet vesznek igénybe és alkalmasak a betegség korai kimutatására. Pontos diagnózis felállítása csak körültekintő kikérdezés és fizikai vizsgálat alapján lehetséges, melynek része a csontsűrűség-mérés, a csontanyagcsere labor és a röntgenvizsgálat.

Szűrés: de mikor?


Mivel a prosztatarák, de a prosztata jóindulatú megnagyobbodása is elsősorban az idősebb férfiakat érinti, ezért fontos, hogy az 50 év feletti férfiak – tünetmentesség esetén is – minden évben felkeressék az urológusukat. Ha azonban a családban a férfi felmenőknél előfordult prosztatarák, akkor a vizsgálat elvégzése már 45 éves kortól indokolt. Az urológiai szaktanácsadást azonban bátran felkereshetik az 50 év alatti férfiak is, hiszen a prosztatagyulladás, a nemzőképességi zavarok, a szexuális működés zavarai, a vese, a húgyhólyag, a here betegségei őket is érinthetik.

A csontsűrűség mérés nőknél 50 éves kor felett, férfiaknál 60 éves kor felett 2 évente ajánlott.
Ennél korábbi életkorban csak bizonyos egyéb betegségek (pl. cukorbetegség, asztma) illetve tartós szteroidszedés és korai menopauza esetén indokolt.

E két kiemelten kockázatos betegség, a csontritkulás és a prosztata megbetegedések megelőzését szolgáló, rendszeresen végzett szűrések életet menthetnek!

Aki tehát szeretne tenni saját egészsége megőrzése, fenntartása érdekében jól teszi, ha nemcsak orvosát keresi fel rendszeresen, hanem az olyan egészségügyi programokat is, ahol az ingyenes szűrővizsgálatok mellett, egészségügyi tanácsadással, előadásokkal is várják az érdeklődőket.

 


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár