A szép női láb titka

- Írta: betegvagyok.hu

Címkék: trombózis visszér
A szép női láb titka

Napjainkban a nőkre rengeteg teher nehezedik, hiszen egyszerre kell megfelelniük a munka és a család kihívásainak. Az munka után sokan érzik úgy, hogy majd leszakad a lábuk. Pedig az egészséges és szép láb a női vonzerő egyik legfontosabb eleme, amelyet az egyre fokozódó megterhelés nyomán rengeteg veszély fenyeget. Ezek egyike a vénás megbetegedések kialakulása, amelyek a felmérések szerint minden huszadik nőt érintenek. Különösen a 30-40 év feletti korosztály veszélyeztetett.

A vénás betegségek kialakulásának legfontosabb tünetei a gyakori lábfájás, az elnehezült lábak, a megduzzadt boka és lábszár, a fáradt láb, a látható visszértágulatok a lábszáron és a combon, a bőr vöröses-barna elszíneződése, a bőrgyulladás, a viszketés és az éjszakai lábgörcs. A kezdetben inkább bosszantó, mint fájdalmas tünetek megfelelő kezelés híján komoly visszérbetegségeket eredményezhetnek, amelyek idővel a munkaképességet és életminőséget is jelentősen befolyásolhatják. Az enyhe panaszokból az évek folyamán visszérgyulladás, visszeres vérzés, trombózis vagy lábszárfekély is kialakulhat.

Bár a kutatások szerint a vénás betegségek kifejlődésében komoly szerepet játszik a genetikai hajlam, ugyanakkor a mozgás vagy sport hiánya (különösen az ülő- vagy állómunkát végzők körében), a túlsúly, a túl szoros ruhák, nem megfelelő (pl. túl magas sarkú) cipők viselése, a terhesség és a többszöri szülés, valamint a túlzott meleg (például a szauna vagy a termálfürdő) egyaránt hozzájárulhatnak kialakulásukhoz.

E kockázati tényezők hatására idővel kitágulhatnak az elhasznált vér szállítására szolgáló vénák, aminek következtében a bennük lévő billentyűk már nem zárnak tökéletesen, és a pangó vér sejtes elemei, valamint a plazma az erek falán át a környező szövetekbe szivárog. Ekkor alakul ki a nehéz, duzzadt láb érzése. A végtag szövet közötti állományában felhalmozódhatnak a bomlástermékek, a bőr vérellátása romlik, és akár egy kisebb sérülés is elegendő lehet ahhoz, hogy kialakuljon a nehezen gyógyuló, fájdalmas lábszárfekély.
Az alábbi rövid kérdőív segítségével Ön is könnyen megállapíthatja, hogy fenyegeti-e a betegség:

  1. Tapasztal időnként nehézláb érzést a lábszáránál vagy a bokájánál?
  2. Gyakran fárad el a lába estére?
  3. Gyakran tapasztal ismétlődő duzzadást vagy kényelmetlen érzést a lábszárában?
  4. Gyakran duzzadtak a lábai esténként, nyári melegben?
  5. Esténként gyakran érzi túl szűknek a cipőit?
  6. A séta vagy a lábemelés segít csökkenteni a kényelmetlen érzést, a duzzadást és a fáradtságot a lábszárában? 

Ha kettőnél több kérdésre is igenlő választ adott, azt valószínűsíti, hogy valami nincs rendben a lábaival, s Önnél is kialakulhat a vénás betegségek valamelyik fajtája, ezért ajánlatos szakorvoshoz fordulnia.

Az alábbi tanácsok megfogadásával megelőzheti, illetve enyhítheti a vénás betegségek kialakulását:

  1. Munka közben lehetőleg ne tegye keresztbe a lábát! Bármennyire is nőies ez a testtartás, valójában elszorítja az ereket, és nagymértékben megnehezíti a véráramlást.
  2. Gyakorta változtassa testhelyzetét, ne üljön, vagy álljon hosszú ideig ugyanabban a pozícióban! Időnként keljen fel, és sétáljon egyet!
Bezár