Hogyan alakulnak ki a visszerek?

Hogyan alakulnak ki a visszerek?

A visszerek tulajdonképpen megcsavarodott és megnagyobbodott vénák. Valójában bármilyen véna visszeressé válhat, de a leggyakoribb, hogy ez a lábon történik meg. A legtöbb ember számára a visszerek és azok enyhe változatai csupán kozmetikai és szépészeti aggodalomra adnak okot. Míg más embereknek a visszerek fájdalmat és kellemetlen érzést is okozhatnak. Azonban van, hogy ennél is komolyabb problémák alakulhatnak ki. Ezeknek a kezelése eleinte megtörténhet házilag önellátási módszerekkel. Viszont súlyosabb esetben orvos által végzett eljárásokra van szükség.

Tünetek


Lehetséges, hogy a visszerek nem okoznak semmi fájdalmat. Azonban vannak más tünetek, amelyek alapján fel lehet ismerni: Sötét lila vagy kék színű vénák, vagy vénák, amelyek megcsavarodnak és kidudorodnak a bőr alól. Azonban lehetnek már fájdalmasabb tünetek is:

 • Fájó és/vagy nehéz érzés a lábban
 • Égető és lüktető érzés
 • Izomgörcs és duzzanat
 • Fájdalom hosszas ülés vagy állás miatt
 • Viszketés a vénák körül
 • Bőr elszíneződése a visszerek környékén


A seprűvénák hasonló a visszerekhez, csak apróbbak. Ezek a vénák közelebb vannak a bőr felületéhez és gyakran pirosak vagy kékek. Ugyanúgy megtalálhatóak a lábakon, azonban nem ritka, hogy az arcon is felszínre kerülnek. A mérete változó, de az angolban a nevét (pók vénák) onnan kapta, mert valóban hasonlít egy pókhálóra.


Mikor forduljon orvoshoz?


Az egészség megőrzés segíthet a vénás fájdalmak enyhítésében és megakadályozhatja a rosszabbodást. Ilyen megoldás lehet a testmozgás, a lábak emelése vagy a kompressziós harisnya viselése. Ha viszont ezek nem segítettek vagy netán az állapota romlik, akkor mindenképp keresse fel orvosát.


Okok


A gyenge vagy sérült vénák válhatnak könnyen visszeressé. Az artériák vért szállítanak a szívből a többi szövetbe és a vénák a testünk többi részéből vért adnak vissza a szívbe. Tehát ez a folyamat körkörösen ismétlődik. Ahhoz, hogy a vér visszakerüljön a szívhez, a vénák a lábakban a gravitáció ellen dolgoznak. A lábak izomösszehúzódása szivattyúként működik és segítik a vér visszatérését a szívbe. A vénák apró szelepei megnyílnak, hogy a vér a szív irányába mehessen. Majd pedig bezárulnak, hogy a visszafolyást megakadályozzák. Azonban hogyha ezek a szelepek gyengék vagy sérültek, akkor a vér képes visszafolyni a vénába, így azok könnyen megnyúlhatnak vagy megcsavarodhatnak.


Kockázati tényezők


Ezek a tényezők növelik a visszerek kialakulásának kockázatát:


Életkor

A visszerek kialakulásának valószínűsége idősebb életkorban sajnos nagyobb. Az öregedéssel a szelepek is elhasználódnak, amelyek nagy szerepet játszanak a véráramlás szabályozásában. Ez pedig okozhatja azt a jelenséget, hogy a vér visszafolyik a lábba, ahol a vénák megcsavarodnak vagy megnyúlnak.


Nem

Nők körében sűrűbben fordul elő visszeres betegség. Terhesség közbeni hormonális változás vagy a menopauza lehetnek ilyen kiváltó okok. Valamint a hormonkezelések, mint például a fogamzásgátló tabletták szedése is növelhetik a visszerek kialakulásának esélyét.


Terhesség

Terhesség közben a vér mennyisége megnövekszik a testünkben. Ez a változás támogatja a növekvő magzatot, de egy kellemetlen mellékhatás is kialakulhat – megnövekedett vénák a lábban. Tehát a terhesség közbeni hormonális változások is szerepet játszhatnak.


Családfa

Hogyha valamelyik rokonunknak volt korábban visszere, akkor sajnos a mi esetünkben is nagyobb valószínűséggel jelenik meg ez a betegség.


Elhízás

Ennek nagyon egyszerű oka van. A nagyobb testsúly miatt a lábainkra is nagyobb súly nehezedik.


Huzamosabb állás, ülés

Sajnos a vérünk nem áramlik olyan egyszerűen és könnyedén, hogyha hosszabb ideig ugyanabban a pozícióban maradunk.


Komplikációk


A visszerek szövődményei ritka esetben a következők lehetnek:


Fekélyek

Fájdalmas fekélyek alakulhatnak ki az érintett visszeres területen, leginkább a boka közelében. Általában a fekély kialakulása előtt már elszíneződött foltok jelentkeznek a bőrön. Azonnal keresse fel orvosát, hogyha ilyeneket tapasztal.


Vérrögök

Bizonyos esetekben a mély vénák a lábakon belül megnövekednek. Néhány esetben pedig az érintett láb fájdalmas és duzzadt lehet. Bármilyen tartósabb lábfájdalom vagy duzzanat szükségessé teszi az orvosi ellátást, mert ez vérrögképződésre vagy trombózisra utalhat.


Vérzés

Alkalmanként a bőrfelszín közelében található vénák felrobbanhatnak. Ez általában csak kisebb vérzést okoz, de a legtöbb vérzés orvosi segítséget igényel.


Megelőzés


Sajnos nincs mód arra, hogy teljes mértékben megelőzzük ezeknek a kialakulását. A vérkeringés és az izomtónus javítása viszont csökkentheti a kialakulás kockázatát. Létezik néhány otthoni praktika, amelyek segíthetnek a megelőzésben:

 • Testmozgás
 • Figyeljen a testsúlyára
 • Alacsony sótartalmú étrend
 • Magassarkú cipők és a szoros harisnyák elkerülése
 • A lábak felpolcolása
 • Időközönként változtassa meg az ülő és állóhelyzetétForrás: www.mayoclinic.org


Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár