Tavasszal fény derül a szépséghibákra

Tavasszal fény derül a szépséghibákra

Statisztikák szerint a népesség 20-50 százaléka nem örülhet maradéktalanul az egyre melegedő időjárásnak. A rövid szoknyák és nadrágok szezonja kellemetlenül érinti azokat, akik rejtegetnék visszereiket, takargatnák a lábszárukon, combjukon megjelenő pókhálószerű kis értágulatokat.
A visszeresség a férfiak 20, a nők 25 százalékát érinti, de a seprűvénás elváltozás akár a felnőtt lakosság 50 százalékánál is jelentkezhet. – mondja Dr. Kapus Zoltán a Dr. Rose Magánkórház érsebésze – A probléma szó szerint szembetűnő, így azt gondolhatnánk, jó eséllyel orvosolható is, ám az érintetteknek nagyjából csak negyede jelentkezik kivizsgálásra.

Pedig nem szabadna alábecsülni az árulkodó jeleket – teszi hozzá Dr. Kapus – Mára a visszeresség korántsem időskori probléma, inkább a népbetegségek közé sorolhatjuk, és akár már kamaszkorban megjelenhetnek az első elváltozások. Jelenleg a legkorszerűbb megoldás a lézeres kezelés, ami a kiújulások számát tekintve is a legjobb eredményt ígéri. Ám megszabadulva a “szépséghibától”nem tanácsos megfeledkezni arról, hogy a visszér fontos tünet – folytatja az orvos – ami arra figyelmeztet, hogy az érfalak meggyengültek, s ez fokozza a trombózis, az embólia rizikóját. Ezért olyan fontos, hogy a nálunk kezelésre jelentkező pácienseket alaposan kivizsgáljuk. Rendelőnkben fizikális- Doppler-, duplex ultrahang, illetve különböző röntgen kontrasztanyagos vizsgálatok alapján határozzuk meg a vénás rendszer gyenge pontjait, és állítjuk össze a megfelelő kezelési tervet.

TUDTA?

Mindannyian tudjuk, hogy a rendszeres sport javítja a vénás keringést, az azonban kevésbé közismert, hogy eközben testünkben nő a hajszálerek aránya is, hogy a szervezet több oxigént keringethessen. Mindez ideális keretek között tartja az érhálózat terheltségét. A már kialakult visszerek esetén viszont nem javasolt a lábak terhelése, ilyenkor az úszás és az ülve, fekve végzett tornagyakorlatok javasoltak. A hideg-meleg vízzel felváltva történő zuhanyozás jót tesz a láb keringésének, a szaunát, a forró fürdőt, a napozást azonban kerülni kell, mivel a vénák ilyenkor még jobban kitágulnak. Jó hatású felpolcolt lábakkal pihenni, a gyengéd masszázs is segít, alulról felfelé haladva a véna mentén, de csakis a csomók felett! A K-vitamin bevitel is a megelőzés eszköze, vagyis érdemes sokat fogyasztani spenótból, brokkoliból, kelkáposztából, salátából, avokádóból, kiwiből, de hasznos élelmiszerek a sajtok, és a savanyított tejtermékek is.


Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár